Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12842

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο λαός να σταθεί απέναντι στις «αναπτυξιακές φιέστες» κυβέρνησης - βιομηχάνων

Ανακοίνωση για το συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  5
«ΣΩΜΑΤΕΙΟ» ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η εργοδοσία κανονίζει ποιοι, πότε και τι θα ψηφίσουν στις αρχαιρεσίες!

Αποκαλυπτικό το έγγραφο που διακινούν προϊστάμενοι σε μεγάλο κατάστημα της Αθήνας


ΣΕΛ.  9

Στρατηγική των μονοπωλίων η «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας

Αποκαλυπτική η ΕΚΤ για τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προτάσσουν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ευρωζώνης

  • «Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις εθνικές αγορές εργασίας» ζητούν οι εκπρόσωποι των ισχυρότερων μονοπωλιακών ομίλων της Ευρωζώνης, σε έρευνα που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να αποτυπώσει τη στρατηγική του κεφαλαίου σε ό,τι αφορά τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» των κρατών - μελών στα Εργασιακά.
  • Την ώρα που η κυβέρνηση διακινεί το παραμύθι της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «επιστροφής στην ευρωπαϊκή κανονικότητα», η ΕΚΤ αποτυπώνει ως άμεσες προτεραιότητες των μονοπωλίων τις παρεμβάσεις για περισσότερη «ευελιξία στην αγορά εργασίας», την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της χρήσης συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης και τη «λιγότερο αυστηρή νομοθεσία» για την προστασία της απασχόλησης.
  • Παράλληλα, στο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας «ξεχωρίζει» η συζήτηση για το πώς θα μειωθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται από την εργοδοσία, ως επιπλέον μέτρο για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ελλειμμα» για τα λαϊκά δικαιώματα

Με αφορμή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι ο ΕΦΚΑ από ελλειμματικός γίνεται πλεονασματικός. Φορώντας μάλιστα το «φωτοστέφανο» του ικανότερου διαχειριστή, διαλαλεί ότι θα μοιράσει και «κοινωνικό μέρισμα» σε ορισμένους απ' αυτούς που ζουν σήμερα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, εξαιτίας και της δικής της πολιτικής!

Η απάτη που επιχειρεί η κυβέρνηση χρειάζεται να απαντηθεί οργανωμένα και αποφασιστικά από ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ είναι το δικό τους «έλλειμμα» σε εισόδημα και παροχές, μιας και διαμορφώθηκαν από τις απανωτές περικοπές στις συντάξεις, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την καθυστέρηση στην απονομή νέων συντάξεων.

Κι όλα αυτά, προκειμένου να «ευθυγραμμιστούν» οι ασφαλιστικές δαπάνες του κράτους με το στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής και σαν λεπίδι να θερίσουν τα δικαιώματα στη σύνταξη και στις παροχές Υγείας. Αλλά και για να απαλλαγεί η εργοδοσία από ένα μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεών της απέναντι στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, που ολοένα και περισσότερο μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση.

Εξίσου προκλητική είναι όμως και η στάση της ΝΔ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «μαγειρεμένα» στοιχεία, επειδή υπηρετεί την ίδια ταξική - αντιλαϊκή πολιτική και στο Ασφαλιστικό. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με άλλα αστικά κόμματα, έβαλαν φαρδιά -πλατιά την υπογραφή τους στο 3ο μνημόνιο, με το οποίο, αφού καθαγίασαν τα πρώτα δύο, «έστυψαν» τους συνταξιούχους, αύξησαν όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργησαν ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αλλά και τώρα, για ποιο πράγμα τσακώνονται; Σίγουρα όχι για το γεγονός ότι 4 στις 10 συντάξεις είναι σήμερα κάτω από 500 ευρώ μεικτά, αποτέλεσμα της πολιτικής που κληροδοτεί ο ένας στον άλλο. Ούτε διαφωνούν για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότης στα ασφαλιστικά ταμεία και τις απαλλαγές που ψήφισαν προς τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, και οι δύο θεωρούν κίνδυνο για τη «δημοσιονομική σταθερότητα» τις συντάξεις και ανησυχούν μήπως το Ασφαλιστικό υπονομεύσει το «επιχειρηματικό κλίμα».

Είτε με «ελλείμματα», είτε με «πλεονάσματα» στα ασφαλιστικά ταμεία, οι περικοπές στις συντάξεις και στις άλλες παροχές θα συνεχίζονται στο διηνεκές, γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι' αυτό άλλωστε η κυβέρνηση, παρά τα πανηγύρια για τον πλεονασματικό ΕΦΚΑ, δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε στο όνομα των ελλειμματικών Ταμείων, ούτε θα επιστρέψει τη 13η και 14 σύνταξη που έκοψαν οι προηγούμενοι.

Αντίθετα, θα εφαρμόσει κανονικά τις νέες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέχρι 18%, καταργώντας τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», και θα επιβάλλει στους συνταξιούχους, όπως και σε όλους τους χαμηλόμισθους, φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες, τη μείωση του αφορολόγητου, που θα οδηγήσει στην περικοπή ακόμα μιας σύνταξης, και μάλιστα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η στρατηγική του κεφαλαίου αντιμετωπίζει την Ασφάλιση ως κόστος, τις κρατικές δαπάνες για συντάξεις και Υγεία ως δημοσιονομικό πρόβλημα. Με αυτήν τη στρατηγική, που συνυπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, έχουν να αναμετρηθούν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι. Κυρίως, όσοι τώρα μπαίνουν στην παραγωγή και θα γνωρίσουν ένα ασφαλιστικό σύστημα με προδιαγραφές Μεσαίωνα.

Γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας για ανάκτηση των απωλειών σε συντάξεις και άλλα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και για υπηρεσίες Υγείας με βάση τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες. Αγώνας που να στοχεύσει τον αντίπαλο, την καρδιά του προβλήματος, που δεν είναι λογιστικό, αλλά πολιτικό και αφορά το ποιος κάνει κουμάντο στην οικονομία. Τα κέρδη των καπιταλιστών είναι ασύμβατα με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις λαϊκές ανάγκες, κι αυτό το συμπέρασμα πρέπει να αποτελεί οδηγό οργάνωσης και δράσης.ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
«Στο πόδι» για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις
  • Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 12/10, στις 5 μ.μ., απαντά η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων. Καλεί, επίσης, σε οργανωμένη πάλη ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών της λαϊκής οικογένειας.
  • Τη συμμετοχή τους στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας αποφάσισαν, χτες, σωματεία του Πειραιά τα οποία συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο.

ΣΕΛ.  9


«ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ» ΥΠΕΞ
Ενεργειακοί σχεδιασμοί με «σφραγίδα» ΝΑΤΟ - ΕΕ

ΣΕΛ.  6
ΗΠΑ
Βλέπουν τη Β. Ελλάδα ως «προγεφύρωμα» στη Βαλκανική

ΣΕΛ.  7
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Λάρισα και Πάτρα πήραν χτες τη σκυτάλη

Με κινητοποιήσεις σε Γιάννενα και Χανιά συνεχίζεται σήμερα το δεκαήμερο δράσης των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων


ΣΕΛ.  24
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί θυσίες διαρκείας των λαών

ΣΕΛ.  4


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org