Η «αναζωπύρωση» του καβγά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ στο βολικό γι' αυτούς πεδίο της σκανδαλολογίας, προκειμένου να κρύβεται η σύμπλευση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, ήταν το κύριο στοιχείο της χτεσινής, πρώτης μετά τη θερινή περίοδο συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014.
Η αντιπαράθεση αφορούσε τόσο την έκθεση των τριών πραγματογνωμόνων σχετικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίοδο 2010 - 2014, όσο και το πότε θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η Επιτροπή. Οσον αφορά το δεύτερο, μετά από αντεγκλήσεις και την πρόταση της ΝΔ να συνεχιστεί έως το Μάη, αποφασίστηκε η λειτουργία της Επιτροπής, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 21 Οκτώβρη, να παραταθεί έως τις 23 Νοέμβρη.
Για το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι τρεις πραγματογνώμονες εντόπισαν «τρύπα» 89 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Μπαλωμενάκης, πρόκειται για «ποσό η πορεία και η εν γένει τύχη του οποίου δεν μπορεί να εξηγηθεί. Δεν εξηγείται με την έκθεση». Από την πλευρά της ΝΔ υποστηρίχθηκε ότι δεν πρόκειται για έλλειμμα, αφού δεν γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο στην έκθεση αλλά για «λογιστική διαφορά» κ.ο.κ. Βέβαια, αυτό που προσπάθησαν να καλύψουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα με τις αντιπαραθέσεις τους είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που προκαλεί και τα σκάνδαλα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι παρά τον καβγά, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ έγινε πρόταση και για κοινό πόρισμα «όπου είναι εφικτό».
Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα έχει «τα δικά μας συμπεράσματα και το δικό μας πόρισμα για όλα αυτά τα θέματα». Ειδικά όσον αφορά το Φάρμακο, το τρίτο θέμα που είχε κληθεί να εξετάσει η Επιτροπή (τα άλλα δύο ήταν το «Ντυνάν» και το ΚΕΕΛΠΝΟ), αναρωτήθηκε «με τι στοιχεία θα οδηγηθούμε σε ένα πόρισμα; Οχι ότι έχουμε δυσκολία να κάνουμε ένα πόρισμα για το Φάρμακο με βάση τις εξελίξεις και την πολιτική που ακολουθείται κ.λπ. Το ζήτημα, όμως, είναι τι έχουμε στα χέρια μας. Κάναμε μια - δυο συνεδριάσεις και αυτό ήταν». Τόνισε ότι εκκρεμούν οι καταθέσεις του Δ. Αβραμόπουλου και των επόμενων υπουργών για το θέμα του Φαρμάκου, και του Μ. Βορίδη σχετικά με την παραχώρηση του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν» σε θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Ακόμα, ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί και η υπόθεση των εμβολίων «και να κληθούν και οι κατοπινοί υπουργοί».