Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ανταγωνισμός για τη «μεγάλη γεωστρατηγική της αξία»...

Με πρώτη την ελληνική κυβέρνηση που πρωτοστατεί σε αντιλαϊκές μεθοδεύσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Από την πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Από την πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ολες οι δηλώσεις για ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό προμηνύουν παζάρια μπροστά ή πίσω από τις κάμερες, άρρηκτα δεμένα με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που δυναμώνουν σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες πλευρές κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη μεγάλη «γεωστρατηγική αξία» της Κύπρου και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στη «σταθερότητα και ασφάλεια» όλης της περιφέρειας, που ενώνοντας Μέση Ανατολή - Ευρώπη - Αφρική βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρών αναμετρήσεων, καταρχάς μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ρωσίας.

Πρώτη και καλύτερη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα θετική την «αναβάθμιση διεθνώς» της Κύπρου, εννοώντας ότι το νησί αποκτά όλο και κεντρικότερο ρόλο στην υλοποίηση κρίσιμων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αλλωστε, και ο ενεργότερος ρόλος που διεκδικεί η ελληνική πλευρά στο Κυπριακό αφορά την υπεράσπιση προτεραιοτήτων του «ευρωατλαντικού άξονα» έναντι των ανταγωνιστών του.

Στην προχτεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε επιτυχία το ότι «καλείται στην Ουάσιγκτον ο ίδιος ο (Κύπριος) υπουργός Εξωτερικών να δει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (βλέπε συνάντηση Χριστοδουλίδη - Πομπέο το Νοέμβρη), ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Γερουσία και στη Βουλή των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων έναντι της Κύπρου και, επίσης, και το κυριότερο, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πια στην Ουάσιγκτον δεν αντιμετωπίζουν την Κύπρο μονοδιάστατα, το κυπριακό πρόβλημα στον ΟΗΕ, αλλά αντιμετωπίζουν την Κύπρο αυτοτελώς, ως ένα κράτος με μεγάλη γεωστρατηγική αξία...». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις έρευνες που το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το γεωτρύπανο της αμερικανικής «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολιάζοντας ότι «θα έχει και "παρέα" φαντάζομαι...».

Οσον αφορά τις συνομιλίες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την ανάγκη για «προκαταρκτικές συζητήσεις», ανάμεσα «στις δύο κοινότητες» αλλά και «ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις και βέβαια και την Κυπριακή Δημοκρατία», για «να διευκρινιστεί ποιος και κατά πόσο είναι έτοιμος να βρει μια ουσιαστική λύση στο θέμα των δυο μικρών συνθηκών», αναφερόμενος στις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας. Δηλαδή, ακόμα μια φορά, προσπεράστηκε η λεγόμενη «Συνθήκη Εγκαθίδρυσης», η τρίτη από τις συμφωνίες που υπέγραψαν το 1960 Κύπρος και «εγγυήτριες δυνάμεις» και προβλέπει ότι «Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνουν (την ευθύνη) να ανταλλάσσουν συμβουλές και να συνεργάζονται για την κοινή άμυνα της Κύπρου». Επίσης, ότι το νέο κράτος «θα συνεργάζεται πλήρως με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων (σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια)...».

Για «win win» ψάχνει και η Τουρκία

Στο μεταξύ, ενδεικτική είναι η ετοιμότητα για παζάρια που δείχνει και η Τουρκία, όπως κατέγραψε και νέα ομιλία του Προέδρου της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη Βουλή της χώρας.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν φρόντισε να ξεκαθαρίσει «για άλλη μια φορά ότι στην Κύπρο και το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία. Αυτοί που προσπαθούν να μας αγνοήσουν σε αυτή την περιοχή πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάνω από όλα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ύπαρξη». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το τουρκικό κεφάλαιο διερευνά πώς καλύτερα θα υπερασπιστεί τη θέση του, συμπληρώνοντας: «Οπως και σε κάθε θέμα, αυτό που προτιμούμε στην Κύπρο και το Αιγαίο είναι μια κατάσταση από την οποία όλοι να κερδίζουν ("win win"). Ενώ υπάρχουν τρόποι για να κερδίσουμε όλοι μαζί, αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε διαμάχη και κρίση πρώτα θα δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό».

Τέλος, χρήσιμο είναι να καταγραφεί ότι σε μήνυμά του για την προχτεσινή επέτειο ανεξαρτητοποίησης της Κύπρου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, χαρακτήρισε τη συνεργασία ΗΠΑ - Κύπρου «πιο ισχυρή από ποτέ» και δήλωσε ότι σταθερά υποστηρίζει «τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία». Αλλά και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε για τη χώρα του πως είναι «συνεπής υποστηρικτής της επίτευξης μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα ανταποκριθεί πλήρως στους σκοπούς της ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org