Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επίσκεψη του Σέρβου Προέδρου στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στα Δυτικά Βαλκάνια. Με φόντο την πρόσφατη αύξηση της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έπειτα από την κατάληψη υδροηλεκτρικού σταθμού στην τεχνητή λίμνη Γκαζίβοντα από τις κοσσοβάρικες «δυνάμεις ασφαλείας», ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετέβη χτες στη Μόσχα και συναντήθηκε για τουλάχιστον δύο ώρες με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας «μεγάλη ικανοποίηση» για το αποτέλεσμα της συνάντησης. «Πήραμε ό,τι επιδιώκαμε και συμφωνήσαμε σε όλα», δήλωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Ωστόσο, αργότερα, το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ μετέδωσε δήλωσή του: «Είπα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις στρατιωτικές συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. Αλλά η Σερβία δεν σχεδιάζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Θέλει να εξασφαλίσει τη στρατιωτική της ουδετερότητα και γι' αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε το στρατό μας ώστε να απωθήσει οποιεσδήποτε επιθέσεις στη χώρα μας».

Ανέφερε, επίσης, πως στις δύο ώρες της συνάντησης αναλώθηκαν «τουλάχιστον 50 λεπτά» στο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας πως ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του «με την παραμικρή λεπτομέρεια». Την ίδια ώρα, σε σερβικό έδαφος πραγματοποιείται ήδη από χτες η συνεκπαίδευση Σέρβων και Ρώσων πιλότων, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης «Bars 2018».

Από τη ρωσική πλευρά δεν έγινε γνωστή άμεσα κάποια αντίδραση. Ωστόσο, φάνηκε πως ο Πρόεδρος Πούτιν αποδέχθηκε πρόσκληση του Βούτσιτς να επισκεφθεί το Βελιγράδι πριν από το τέλος του έτους.

«Φόρουμ στρατηγικής» στη Γενεύη

Το ίδιο 24ωρο, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στη σκιά του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, και η πρόσφατη αναστολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες τέθηκαν επί τάπητος στη Γενεύη της Ελβετίας σε «σύνοδο στρατηγικής» υψηλόβαθμων αξιωματούχων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Στη σύνοδο συμμετείχαν η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αξιωματούχοι από το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου διέκρινε «μικρή πιθανότητα» να υπάρξει συμφωνία με τη Σερβία για την «οριοθέτηση συνόρων» μήκους 400 χλμ. Υποστήριξε ότι με τη διευθέτηση του θέματος «δεν θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας» στην περιοχή ούτε θα σημειωθούν εξελίξεις τύπου ντόμινο. Η Σέρβα πρωθυπουργός, από την άλλη, όταν ρωτήθηκε εάν θα αναγνωρίσει... το Κοσσυφοπέδιο απάντησε πως θα το αναγνωρίσει «ως έχει: "Αυτόνομη επαρχία της Σερβικής Δημοκρατίας"». Ο Αλβανός πρωθυπουργός, τέλος, προτίμησε να εκφράσει ικανοποίηση για την απόφαση των διοργανωτών του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός να ανοίξουν στα Τίρανα το τέταρτο, κατά σειρά, παράρτημα του οργανισμού που ασχολείται με τις εξελίξεις στον τομέα ψηφιοποίησης των μέσων παραγωγής και τη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ