Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Εκρηξη κερδών και φιέστες πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων

Ψηφίστηκε χτες το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή

Ψηφίστηκε χτες με ευρεία πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για τη διοργάνωση της 8ης Διεθνούς Συνάντησης του ΠΟΤ για τον Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού».

Πρόκειται για φιέστα που διοργανώνει η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 12 Οκτώβρη και η οποία, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, είναι ενταγμένη στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να αναβαθμίσει τον «ειδικό ρόλο» της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τον ΠΟΤ για να γίνει στην Ελλάδα η 8η διεθνής συνάντηση «εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή για προώθηση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» αλλά και για την «αναβάθμιση της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά».

Στην ουσία, αυτό που επιδιώκεται από την κυβέρνηση είναι ο λεγόμενος τουριστικός «Δρόμος του Μεταξιού» να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, από τους μεγαλοξενοδόχους και την κρουαζιέρα έως τις τράπεζες, ενώ, όπως σημείωσε, αναμένεται να κλείσουν μεγάλες συμφωνίες που θα ενισχύσουν τις τουριστικές ροές «και τις ευκαιρίες για τουριστικές επενδύσεις».

Εκανε δε λόγο για νέο ρεκόρ αφίξεων, λέγοντας ότι για το 2018 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 32 εκατομμυρίων τουριστικών επισκεπτών, όταν πέρυσι ήταν 30 εκατομμύρια. Οι εταιρείες «αύξησαν τον κύκλο εργασιών» και υπάρχει «έκρηξη επενδύσεων», είπε.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γ. Λαμπρούλης, ανέδειξε ότι τα τεράστια κέρδη, όλος αυτός ο πλούτος προέρχεται από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στον Τουρισμό, από τις συνθήκες γαλέρας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες που είναι τουριστικοί προορισμοί, επισημαίνοντας ότι από αυτήν τη φιέστα που στήνει η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να περιμένει ο λαός, αφού για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών ακόμα και μια ολιγοήμερη ξεκούραση σε κάποιον τουριστικό προορισμό είναι άπιαστο όνειρο.

Πρόσθεσε ότι «τις μεγάλες αυξήσεις των τουριστικών ροών σήμερα μπορεί να τις διαδεχθούν μεγάλες μειώσεις αύριο, στη βάση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων, που καθορίζουν την πορεία όχι μόνο του Τουρισμού αλλά και της οικονομίας γενικότερα», και ότι «ο περίφημος "Δρόμος του Μεταξιού" δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά ένα πεδίο διεργασιών, ανταγωνισμών και ανακατατάξεων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, με την Ευρασία να εξελίσσεται στο άμεσο μέλλον σε πεδίο οξυμένων ανταγωνισμών». Αυτή η διεθνής συνάντηση από τον ΠΟΤ «δεν έχει να προσφέρει τίποτα ουσιαστικό σε οποιονδήποτε άλλο λαό», συμπλήρωσε, «αφού ο ΠΟΤ διαμορφώνει κατευθύνσεις και επενδυτικούς σχεδιασμούς που υπηρετούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων. Αντίστοιχα, και οι όποιες δράσεις και προγράμματα που εκπονούνται προσαρμόζονται στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων του κλάδου, και από αυτούς τους σχεδιασμούς δεν έχει να κερδίσει κανένας λαός, ούτε και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ