Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Κριτήριο του λαού οι σύγχρονες ανάγκες του και όχι τι άλλο θα χάσει και από πού

Σε σχόλιό του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι όπως και στην κρίση, έτσι και στην ανάπτυξη, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για να βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα και να διασφαλίζονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να επωμίζονται τα βάρη του προϋπολογισμού, με εξαντλητικούς έμμεσους και άμεσους φόρους, με διατήρηση των κουτσουρεμένων συντάξεων και μισθών, με διαιώνιση των ελλείψεων σε σχολεία, νοσοκομεία, δήμους κ.λπ. Οσο κι αν ψάξει κανείς, θα δυσκολευτεί να βρει διαφορές ουσιαστικής ανακούφισης των εργαζομένων, ανάμεσα στο φετινό προσχέδιο του προϋπολογισμού και σε όλους τους προηγούμενους.

Το κυβερνητικό τρικ να καταθέσει δύο εκδοχές του προσχεδίου - ένα με και ένα χωρίς τις επιπρόσθετες περικοπές των συντάξεων - είναι για γέλια. Πρώτα πρώτα αποδεικνύει τη διαιώνιση της σκληρής εποπτείας στη "μεταμνημονιακή" περίοδο και πως η περιβόητη ελευθερία άσκησης οικονομικής πολιτικής ήταν ένα ακόμα πολιτικό ψέμα του κ. Τσίπρα.

Κυρίως, όμως, έχει μικρή σημασία από ποια τσέπη του λαού θα έρθουν οι νέες περικοπές. Ακόμη και στην εκδοχή της μη μείωσης των συντάξεων, η εξισορρόπηση θα προέλθει από την περικοπή κάποιων παροχών που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του. Σε κάθε εκδοχή ο λαός βγαίνει εξίσου χαμένος, για να διασφαλιστούν η δημοσιονομική πειθαρχία και τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κριτήριο του λαού δεν μπορεί να είναι ούτε τι άλλο θα χάσει, ούτε από πού θα το χάσει. Αυτό που χρειάζεται είναι να βάλει μπροστά τις ανάγκες του και να διεκδικήσει αναπλήρωση όσων έχασε τα προηγούμενα χρόνια και όσων δικαιούται για να ζήσει με αξιοπρέπεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ