Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με πολλαπλάσια αντιλαϊκά μέτρα

Τον μόνιμο χαρακτήρα των αντιλαϊκών μέτρων των τριών μνημονίων έρχεται να «επικυρώσει» το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, ενώ η κυβέρνηση με το «τρικ» των δύο σεναρίων πάει «σε άλλο επίπεδο» την πολιτική αναδιανομής της φτώχειας, αφού οι όποιες «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», αναφορικά με το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς» στις παλαιότερες συντάξεις, συνδυάζονται με την περαιτέρω συμπίεση κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται ανάγλυφα και στο ζήτημα της υπερκάλυψης των στόχων για τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα πάντα με τη «μεθοδολογία της ενισχυμένης εποπτείας», που με τη σειρά της ταυτίζεται, μέχρι κεραίας, με τη «μεθοδολογία» των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που τα συνόδευαν.

Η κυβέρνηση έως τις 15 Οκτώβρη θα αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμφανίζεται και σε μια ακόμη (τρίτη) «εκδοχή», με την παροχή περισσότερων στοιχείων και διευκρινίσεων αναφορικά με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής και την κλιμάκωσή της. Μάλιστα, αυτή η συγκεκριμένη «κόπια» θα αποτελέσει τη νέα βάση των διεργασιών ενόψει της διαμόρφωσης του τελικού σχεδίου για την επόμενη χρονιά, με φόντο βέβαια την «αξιολόγηση» τόσο μέσω του μηχανισμού της «ενισχυμένης εποπτείας» όσο και μέσω της «κανονικότητας» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», όπου από φέτος εντάσσεται και η ελληνική οικονομία, όπως ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Σε αυτό το φόντο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, σε χτεσινή συνέντευξη σε ολλανδική εφημερίδα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ελαφρά καλύτερο του αναμενόμενου φετινό προϋπολογισμό, αφού συζητήσει πρώτα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αντιλαϊκές εκδοχές σε ενιαία γραμμή

Το προσχέδιο προϋπολογισμού, που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή, περιλαμβάνει δύο αντιλαϊκές εκδοχές με ενιαία γραμμή και κατεύθυνση την απογείωση των στόχων για τα υπερπλεονάσματα, και βέβαια με «κοινό παρονομαστή» την ενσωμάτωση των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων αλλά και την προσθήκη νέων, είτε με τη μια είτε με την άλλη μορφή. Σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των νέων επενδύσεων συμβαδίζουν με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο στο σκέλος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια όσο και στο σκέλος της φοροληστείας.

Στην κυρίαρχη εκδοχή του προϋπολογισμού δεσπόζει η εφαρμογή του μέτρου για την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις από το 2019. Ως «εναλλακτική» εμφανίζεται η εκδοχή της «απόσυρσης» του συγκεκριμένου μέτρου, σε συνδυασμό με το παραπέρα τσεκούρι σε προνοιακά κονδύλια, καθώς επίσης και μεγάλου τμήματος από τα λεγόμενα «αντίμετρα», που αφορούν τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Με βάση το κεντρικό σενάριο, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 - όπως αυτό αποτυπώνεται στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» - απογειώνεται στα 7,88 δισ. ευρώ (4,14% του ΑΕΠ), καθ' υπέρβαση δηλαδή ακόμη και του αντιλαϊκού στόχου του 3,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, σε σχέση με το 2018 («πλεόνασμα» 6,85 δισ.) καταγράφεται περαιτέρω διόγκωση ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ (σε ποσοστό 15%), που βέβαια δείχνει και το εύρος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης που σχεδιάζουν για την επόμενη χρονιά.

«Ενα το κρατούμενο», λοιπόν, είναι η ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στα μνημόνια. Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ξεκινήσει η μείωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, τα πλεονάσματα του 2019 αναμένονται «ακατέβατα» στα φετινά επίπεδα, ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Στα «τάρταρα» μισθοί και μεροκάματα

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι αναμενόμενες «αυξήσεις» στους μέσους ονομαστικούς μισθούς για το 2019 αναμένονται μόλις στο 1,4%.

Την ίδια ώρα (σύμφωνα με το προσχέδιο), ο επίσημος πληθωρισμός για το 2019 θα ανακάμψει, «τρέχοντας» με ρυθμό 1,2%, ροκανίζοντας τις όποιες αυξήσεις - ψίχουλα στους ονομαστικούς μισθούς. Σε αυτήν τη βάση, οι λεγόμενες «πραγματικές αυξήσεις» (μετά την αφαίρεση του επίσημου πληθωρισμού) ελαχιστοποιούνται μόλις στο 0,2% και βέβαια χωρίς να υπολογίζονται επ' αυτών οι διογκωμένοι φόροι, που επέρχονται από την εμφανιζόμενη... «αύξηση» του ονομαστικού εισοδήματος των εργαζομένων, όσο και, πολύ περισσότερο, η συνολική ένταση της εκμετάλλευσης, στην «απογείωση» της οποίας στρώνει το χαλί το αντεργατικό πλαίσιο των τριών μνημονίων που παραμένει άθικτο και ενισχύεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνης», ο μέσος ονομαστικός μισθός διαμορφώνεται σήμερα περίπου στα 920 ευρώ το μήνα. Με την ονομαστική «αύξηση» (1,4%), στα 12,88 ευρώ το μήνα, διαμορφώνεται στα 932,88 ευρώ. Από αυτά μετά την αφαίρεση του επίσημου πληθωρισμού απομένουν 1,84 ευρώ το μήνα, δηλαδή 6 λεπτά τη μέρα, εν μέσω ρυθμών ανάκαμψης του ΑΕΠ 2,5% σε όρους όγκου (χωρίς να υπολογίζεται ο αποπληθωριστής).

Προσκλητήριο «επενδυτών» με «κράχτες» αντιλαϊκή πολιτική και εμπλοκή

Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή κλιμάκωση σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη ζωτική περιοχή αποτελούν τον καλύτερο κράχτη στην υπόθεση προσέλκυσης ξένων κερδοφόρων επενδύσεων.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή παρέμβαση από τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζη, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα, υπό συνθήκες πολιτικής και μακροοικονομικής σταθερότητας και με συνέπεια και σθεναρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων (...), μπορεί να γίνει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελκυστικές επενδυτικές υποθέσεις στην Ευρώπη». Ο ίδιος, μιλώντας σε ακροατήριο ξένων «επενδυτών», στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων (WFE), που διεξάγεται φέτος στην Αθήνα, υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα αποτελεί «νησί σταθερότητας» στην περιοχή, ενώ είναι μέλος της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στο «σταυροδρόμι τριών ηπείρων» και ως μέλος της Ευρωζώνης προσφέρει τα πλεονεκτήματα της νομισματικής σταθερότητας.

Τόνισε ακόμη ότι η ανταγωνιστικότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν αποκατασταθεί, ενώ βέβαια το κόστος εργασίας μειώθηκε σημαντικά και θεσπίστηκαν πιο ευέλικτοι νόμοι για την αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους που εμφανίζουν επενδυτικό ενδιαφέρον εστίασε στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στη μεταποίηση τροφίμων, στη ναυτιλία, στις υπηρεσίες Υγείας, στις μεταφορές, στην εξόρυξη ορυκτών και τη διαχείριση αποβλήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση επενδυτών είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, το ενδεχόμενο «υποβάθμισης» των φιλικών προς την «ανάπτυξη» μεταρρυθμίσεων «θα υπονόμευε την εύθραυστη αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της αγοράς»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φουσκώνουν» τα ελλείμματα, ετοιμάζεται το «μπιλιετάκι»(17/9/2020)
Μπαράζ από αντιλαϊκά «ισοδύναμα» με κοινό παρονομαστή τα πρωτογενή πλεονάσματα(30/10/2018)
«Μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με την ατζέντα του κεφαλαίου(20/10/2018)
Πέφτουν οι αντιλαϊκές «πινελιές» στον κρατικό προϋπολογισμό 2019(12/10/2018)
«Μονά - ζυγά» σε κάθε σενάριο χαμένος ο λαός με ματωμένα πλεονάσματα και περικοπές(2/10/2018)
Στα «σκαριά» η νέα φουρνιά με τα αντιλαϊκά μέτρα για το 2018(15/8/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org