Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βασικό πεδίο «συνεννόησης» τα σχέδια των μονοπωλίων της Ενέργειας

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας και στον τομέα της Ενέργειας, τόσο στην παραγωγή όσο και στους «δρόμους» μεταφοράς της προς τις αγορές της Ευρώπης διά μέσου των δύο χωρών, είναι το περιεχόμενο της Κοινής Διακήρυξης που υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κ. Καλέντα, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ελληνοϊταλική συνεργασία αποσκοπεί στη δημιουργία «ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στη Μεσόγειο», μέσω της ανάπτυξης των διασυνδέσεων των δύο εθνικών ηλεκτρικών συστημάτων, στο πλαίσιο πάντα της ενιαίας αγοράς Ενέργειας της ΕΕ.

Στην ανακοίνωση γίνεται σαφής αναφορά στα προωθούμενα έργα κατασκευής αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου που έχουν την υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, «TAP» (ο υπό κατασκευή αγωγός μεταφοράς αζέρικου αερίου), «EastMed» (ο μελλοντικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα ΝΑ Μεσογείου) και «IGB» (ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός), αλλά επισημαίνεται και «η προοπτική μιας νέας όδευσης ρωσικού φυσικού αερίου, σε συνάρτηση με την πιθανή κατασκευή του "Nord Stream II"».

Δεν θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάζουν και «οι ευρύτερες δυνατότητες επενδύσεων που διανοίγονται στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα», αφού, όπως είναι γνωστό, ιταλικοί μονοπωλιακοί όμιλοι είναι εκ των πρωταγωνιστών στους ανταγωνισμούς που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια για την απόκτηση των καλύτερων «φιλέτων» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας και ενεργειακών πόρων.

Στόχος των δύο πλευρών, υπογραμμίζεται, είναι «να εξασφαλιστεί ότι οι τελικοί χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και βιώσιμη Ενέργεια», με δεδομένες τις «δεσμεύσεις» για την αντιμετώπιση της «κλιματικής αλλαγής», όπου ανάμεσα στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου παρεμβάλλεται - εν είδει ειρωνείας θα μπορούσε κάποιος να πει - η «μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά»...

Τέλος, ως κεντρικά σημεία της Διακήρυξης που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: Η «υποστήριξη» της Ελλάδας ως ολοκληρωμένης πύλης εισόδου στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της Ιταλίας και της ΝΑ Ευρώπης, για νέες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου (Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Ισραήλ). Η ανάπτυξη μιας «νέας διαφοροποιημένης» όδευσης για μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του ελληνοϊταλικού αγωγού «IGI Ποσειδών». Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ιταλικών και ελληνικών Διαχειριστών των Εθνικών Δικτύων Φυσικού Αερίου και των Χρηματιστηρίων Ενέργειας. Η ανάπτυξη υποδομών Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) και μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για κίνηση αυτοκινήτων και πλοίων και, τέλος, η προώθηση της διμερούς συνεργασίας για έρευνα και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την Ενέργεια στις πλάτες των λαών(2022-04-12 00:00:00.0)
Ελληνοαμερικανικές επαφές για την «ενεργειακή μετάβαση»(2021-09-24 00:00:00.0)
Ευχές για παραπέρα ανάπτυξη οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων(2016-11-03 00:00:00.0)
Προχωρά την παράδοση των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια(2016-10-27 00:00:00.0)
Ολοι οι αγωγοί ευπρόσδεκτοι...(2015-04-17 00:00:00.0)
Σύσφιξη συνεργασίας με Ελβετία(2011-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ