Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΕΥΡΩΠΗ»
Κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για τη διασφάλισή τους

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ
Καμία διασφάλιση των δικαιωμάτων των 250 εργαζομένων του πρακτορείου διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ δεν προβλέπεται από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τα όσα είπε η υπουργός, Εφη Αχτσιόγλου, απαντώντας χτες στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Οι εργαζόμενοι του πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ είναι στον αέρα και απλήρωτοι από τον Ιούλη, καθώς οι εκδότες - μέτοχοι μεταφέρθηκαν στο αντίστοιχο πρακτορείο ΑΡΓΟΣ - το δεύτερο που λειτουργεί στο χώρο - οδηγώντας όπως όλα δείχνουν την εταιρεία σε πτώχευση. Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «οι εκδότες τα έχουν συμφωνήσει να "τσακίσουν" τα δικαιώματα σήμερα στο πρακτορείο "Ευρώπη" και αύριο στο "Αργος", στήνοντας νέα μαγαζιά ενδεχόμενα, αφού χρεοκόπησαν τα παλιά, για να έχουν πολύ φθηνούς εργαζόμενους».

Ζήτησε από την υπουργό να πει συγκεκριμένα «τι εργαλεία έχετε» που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στα δύο πρακτορεία, η καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι θέσεις εργασίας τους. Ειδικά για τους εργαζόμενους του πρακτορείου ΕΥΡΩΠΗ σημείωσε ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στο ΑΡΓΟΣ. Οπως επισήμανε κατά την πρόσφατη περιοδεία του ΚΚΕ στο πρακτορείο ΑΡΓΟΣ, «είδαμε πάρα πολλούς ενοικιαζόμενους και εργολαβικούς εργαζόμενους» και άρα «οι εργαζόμενοι του ΑΡΓΟΣ δεν φτάνουν».

Η Εφη Αχτσιόγλου αυτό που έκανε ήταν να απαριθμήσει τις τριμερείς που έχουν γίνει στο υπουργείο και τις παρατηρήσεις και τα πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας, τα οποία βέβαια είναι «σταγόνα στον ωκεανό», λέγοντας ότι «δύο κεντρικά εργαλεία που έχει το υπουργείο, δηλαδή την κεντρική του υπηρεσία και τον ελεγκτικό του μηχανισμό, πλαισιώνει όλο το ζήτημα με έναν τρόπο αρκετά εντατικό». Κατά τα άλλα, υπενθύμισε, κομπάζοντας, το νόμο για τα Εργασιακά που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή για την απλήρωτη αδήλωτη εργασία, τον οποίο εμφάνισε ως μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα αντιδραστικό, αντεργατικό πλαίσιο και αυτό το πλαίσιο διατηρείται», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ υπενθύμισε στην υπουργό ότι στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την αλλαγή του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε σε πτώχευση και πλειστηριασμό να έχουν προτεραιότητα έναντι των άλλων πιστωτών οι εργαζόμενοι.

«Σήμερα, η εταιρεία ΕΥΡΩΠΗ εντάσσεται σε διαδικασίες πτώχευσης, άρα οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεχάσουν τα δεδουλευμένα και τα χρωστούμενα, γιατί δεν θα πάρουν δεκάρα τσακιστή, γιατί έρχονται τρίτοι και καταϊδρωμένοι στην κατάταξη. Πρώτα μπαίνουν οι τράπεζες, μετά το κράτος, οι εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία και στο τέλος, οι εργαζόμενοι. Αρα, ούτε από εκεί μπορείτε να τους διασφαλίσετε, από τη στιγμή που δεν αλλάξατε τον δικό σας Πτωχευτικό Κώδικα, γιατί εσείς φέρατε αυτές τις ανατροπές».

Η υπουργός ανέφερε ότι «για τον Πτωχευτικό Κώδικα θα χρειαστεί πράγματι πολύ μεγάλη προσπάθεια, απέναντι στους δανειστές», ενώ αναμάσησε τα περί «δεδομένων περιοριστικών συνθηκών» και της «δεδομένης επιτροπείας» αλλά και της «διαφορετικής προσέγγισης που έχουν οι δανειστές για την αγορά εργασίας»...

Νέα κινητοποίηση από τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ, σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών. Μετά την επιτυχία της 24ωρης απεργίας, την περασμένη Πέμπτη, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλούν την Τρίτη 19/9, με συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 18.30, και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου θα ζητήσουν συνάντηση με την υπουργό Εργασίας. Διεκδικούν διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος για τους απλήρωτους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ