Αμεσα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών από το ναυάγιο απαίτησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής
Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης χαρακτήρισε κοροϊδία τη στάση της περιφερειακής αρχής και υπενθύμισε ότι αντίστοιχη στάση είχε και με τις πυρκαγιές στην Αττική, που υποστήριζε ότι όλα έγιναν καλώς, αλλά κάηκαν χιλιάδες στρέμματα. «Και τώρα λέτε ότι όλα καλά τα κάνατε, αλλά γέμισε μαζούτ ο Σαρωνικός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης σημείωσε ότι οι συνθήκες του ναυαγίου αναδεικνύουν το γεγονός ότι αυτό το πλοίο δεν έπρεπε να ταξιδεύει και μάλιστα με μόλις 2 άτομα πλήρωμα. Με βάση αυτό σχολίασε και τους ελλιπείς ελέγχους που γίνονται στα πλοία από το κράτος.
Μιλώντας για το λιμάνι του Πειραιά, υπογράμμισε ότι περνάνε εκατοντάδες καράβια και δεν υπάρχει ένας μηχανισμός άμεσης επέμβασης σε τέτοιο ζήτημα. «Εψαχναν μέχρι τη Δευτέρα να δουν ποιος θα πάρει τη δουλειά», τόνισε αναφερόμενος στους ιδιώτες που ανέλαβαν τις εργασίες απορρύπανσης. Και, όπως είπε, δεν υπάρχουν μηχανισμοί άμεσης αντιμετώπισης τέτοιων ατυχημάτων, γιατί αυτοί κοστίζουν.
«Πέρα από τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, τώρα πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα για να σταματήσει η ρύπανση και να προχωρήσει η απορρύπανση, και να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται, δηλαδή η πλοιοκτήτρια εταιρεία και όχι τα λαϊκά στρώματα», σημείωσε ο σύμβουλος του ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι πρέπει να παρθούν μέτρα και για αυτούς που επλήγησαν: Από τη μία να απαλλαγούν από χαράτσια (π.χ. φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) και από την άλλη να ενισχυθούν, αφού υπάρχει κόσμος που θα καταστραφεί εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Συμβολή της Περιφέρειας είναι να διεκδικήσει μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητάει, τέλος, να γίνει ενημέρωση για τη ρύπανση, όχι μόνο στους επαγγελματικούς αλιευτικούς συλλόγους και στις μονάδες υδατοκαλλιέργειας - όπως αναφέρει δελτίο Τύπου της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής - αλλά και στους καταναλωτές, όσον αφορά την κατανάλωση αλιευμάτων.