Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης ευκαιρία για τη νεολαία να μάθει την αλήθεια για το σοσιαλισμό

-- Το ΚΚΕ πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει εκδηλώσεις και για τα 100 χρόνια από τη δική του ίδρυση. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει στον κόσμο μια χώρα που οι κομμουνιστές να μπορούν να φέρουν σαν παράδειγμα οργάνωσης της κοινωνίας. Τα λάθη και οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες δεν αποτελούν «βαρίδι» για τη σημερινή σας προπαγάνδα; Οσες φορές και να δικαιωθείτε στις σύγχρονες εκτιμήσεις σας, δεν θα υπάρχει πάντα το «βαρίδι» ότι «ναι, αλλά αυτά που λέτε δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»;

-- Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα προοδευτικό, ανώτερο κοινωνικό σύστημα δεν εδραιώθηκε μια κι έξω. Ο σημερινός καπιταλισμός, για παράδειγμα, μπόρεσε να εδραιωθεί έναντι της φεουδαρχίας ως νέο ανώτερο κοινωνικό σύστημα τότε σε διάρκεια αιώνων: Από το 1400 που εμφανίστηκε, μόνο μετά το 1800 και κυρίως μετά το 1900 άρχισε να αναπτύσσεται πλήρως. Η εργατική εξουσία νίκησε για πρώτη φορά το 19ο αιώνα και κράτησε μόλις 70 μέρες στη Γαλλία, με την Κομμούνα του Παρισιού. Τη δεύτερη φορά ολοκληρωμένα με την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917 και κράτησε για 70 και κάτι χρόνια. Η τρίτη φορά στον αιώνα μας ελπίζουμε να νικήσει οριστικά και αμετάκλητα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να σωθεί η ανθρωπότητα από την πείνα, την καταστροφή του περιβάλλοντος, την εκμετάλλευση, την ανεργία, τους πολέμους.

Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι αυτά που λέμε σήμερα, δηλαδή η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, δεν έχει δοκιμαστεί στην Ελλάδα. Και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ μπορεί να γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Γιατί η χώρα μας έχει σήμερα μεγάλες αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες, που μπορούν να απελευθερωθούν μόνο με την κοινωνικοποίηση, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής, με την εργατική εξουσία. Η Ελλάδα διαθέτει έμπειρο, πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, ακόμα και υψηλής τεχνολογικής και επιστημονικής ειδίκευσης. Διαθέτει σημαντικές εγχώριες ενεργειακές πηγές, αξιόλογο ορυκτό πλούτο, βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή, μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των λαϊκών αναγκών, όπως των διατροφικών και ενεργειακών, των μεταφορών, των κατασκευών δημόσιων έργων υποδομής και λαϊκής στέγης. Εμείς έχουμε μελετήσει και έχουμε βγάλει συμπεράσματα για τις αιτίες ανατροπής, με τη διαφορά ότι εμείς «δεν πετάμε το μωρό μαζί με τα απόνερα», δεν μηδενίζουμε την προσφορά του σοσιαλισμού.

Τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης είναι μια ευκαιρία ιδιαίτερα για τη νεολαία σήμερα να προβληματιστεί, να ψάξει, να διαβάσει, να ρωτήσει και να βρει όσα το σύστημα της κρύβει, για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Να κρίνει και να συγκρίνει. Ο,τι έχει ακούσει αυτή η γενιά για το σοσιαλισμό στον 20ό αιώνα είναι: Διαστρέβλωση, δαιμονοποίηση, συκοφαντία. Τα πάντα επιστρατεύονται να συσκοτίσουν το εξής: Οτι ο εργαζόμενος άνθρωπος προσπάθησε να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να κυβερνήσει ο ίδιος τη ζωή του, να έχει ο ίδιος την εξουσία, να βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την τάξη των εκμεταλλευτών, των καπιταλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ