Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σταθερά στο πλευρό εργαζομένων και τευτλοπαραγωγών το ΚΚΕ

Την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε χτες την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας, όπου συναντήθηκε με τη διεύθυνση του εργοστασίου, το σωματείο εργαζομένων και με σωματεία τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων και συνομίλησε με εργαζόμενους του εργοστασίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Και στην περίπτωση της ΕΒΖ επιβεβαιώνεται ότι η δίκαιη ανάπτυξη σε ένα βάρβαρο και άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά, εννοώ τις ελληνικές κυβερνήσεις φυσικά και τη σημερινή. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην ΕΕ για το πού έχει οδηγηθεί η ΕΒΖ, η τευτλοπαραγωγή στην πατρίδα μας. Και βέβαια εδώ και πάρα πολλά χρόνια είχαμε προειδοποιήσει και είχαμε εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι οι ποσοστώσεις που επέβαλε καταρχήν η ΕΕ και έγιναν δεκτές από τις ελληνικές κυβερνήσεις οδήγησαν σε συρρίκνωση της παραγωγής των τεύτλων.

Οι τευτλοπαραγωγοί στη χώρα μας από 20 χιλιάδες που ήταν, καλλιεργούσαν και μπορούσαν να ζήσουν τις οικογένειές τους αξιοπρεπώς, έχουν φτάσει σήμερα να είναι μόνο 2 χιλιάδες. Η ποσόστωση που ήταν 160 χιλιάδες τόνοι περίπου, που είχε ορίσει η ΕΕ, στην ουσία δεν λειτουργεί ούτε αυτή και φέτος με το σταμάτημα της ποσόστωσης παράγονται περίπου μόνο 36 - 40 χιλιάδες τόνοι ζαχαρότευτλων, με αποτέλεσμα όλα αυτά να επιδρούν και στη βιομηχανία και σε όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη συγχώνευση, με το κλείσιμο και τη συρρίκνωση της παραγωγής σε μια σειρά βιομηχανίες, άλλα εργοστάσια, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σ' αυτήν την τραγική κατάσταση.

Η πρόταση του ΚΚΕ έχει να κάνει και με άμεσα μέτρα επιβίωσης της ΕΒΖ, που αφορούν σε σχέση με τις τράπεζες, για παράδειγμα την παραγραφή των τόκων, που είναι υπέρογκοι, το σταμάτημα της πληρωμής των δανείων, γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν αυτά τα δάνεια, το "κούρεμα" των δανείων, η εύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή από άλλους πόρους. Αυτά όμως αποτελούν ορισμένα άμεσα μέτρα επιβίωσης της επιχείρησης. Από κει και πέρα αυτό που χρειάζεται και πρέπει να γίνει, σε συνδυασμό με αυτά τα απλά μέτρα, είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη σε όφελος πραγματικά του λαού, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα η Γερμανία να έχει το 46% του μεριδίου αγοράς ζάχαρης, η Γαλλία, του "φίλου μας" του κ. Μακρόν, να έχει 18%, η Μ. Βρετανία το 11% και η Ελλάδα να βρίσκεται στον πάτο και να αναγκάζεται ο Ελληνας να αγοράζει απ' τα σούπερ μάρκετ γερμανική ζάχαρη, κακής ποιότητας ή από άλλες χώρες του κόσμου, που ανέφερα πριν. Και να μην μπορεί να ζήσει έτσι ούτε ο εργάτης της ΕΒΖ, να μην έχει ικανοποιητικούς μισθούς, συνθήκες δουλειάς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, ούτε ο τευτλοπαραγωγός, ο Ελληνας αγρότης, ο οποίος μπορεί μ' αυτήν την παραγωγή να δημιουργήσει, να καλλιεργήσει και να ζήσει αξιοπρεπώς αυτός και η οικογένειά του.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει κοινωνικοποίηση της ΕΒΖ, προϋποθέτει επιστημονικό κεντρικό σχέδιο στην οικονομία και για τη συγκεκριμένη παραγωγή, προϋποθέτει εργατικό - λαϊκό έλεγχο, άλλη εξουσία, ο λαός να βρεθεί πραγματικά στην εξουσία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις και μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και στο αγροτικό κίνημα, συνολικά στην Κοινωνική Συμμαχία, αλλά και όπου μπορεί μέσα στη Βουλή, στην Ευρωβουλή παντού, έτσι ώστε να πιέσουμε για να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα, κυρίως, ξαναλέω, ν' ανοίξει αυτός ο δρόμος προς τα μπρος».

Η λύση βρίσκεται στα χέρια του λαού

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ΚΚΕ βλέπει ως λύση την εξαγορά του εργοστασίου, καθώς τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδιαφέρον Αμερικανών και Βρετανών επενδυτών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Αυτοί εντασσόμενοι στη λογική που σας έλεγα πριν, της ανάπτυξης των ανταγωνιστικών συμφερόντων, της ικανοποίησης ξένων μονοπωλιακών ομίλων, συμφερόντων δηλαδή μιας άρχουσας τάξης, μιας κλίκας που έχει την εξουσία, οδηγεί μόνο σε χειρότερα αποτελέσματα. Και μη βλέπετε αυτήν τη λογική ότι "τι να κάνουμε αυτό είναι το λιγότερο κακό, ας επιλέξουμε το μικρότερο κακό μη μας έρθει το χειρότερο" , πάντα το λιγότερο κακό δημιουργεί το χειρότερο. Αυτό το έχουμε ζήσει, αυτό προσπάθησα τόσο αναλυτικά να σας εξηγήσω. Αν ξεκινούσαμε διαφορετικά, αν υπήρχε άλλη πορεία σ' αυτήν την κοινωνία, αν έστω και τώρα ακούσουν την πρόταση του ΚΚΕ και αλλάξει συνολικά ρότα η οικονομία της χώρας, ο σχεδιασμός, ανατραπεί αυτή η εξουσία που θέλει τον κόσμο της δουλειάς, τον εργάτη και τον αγρότη συνέχεια να τον καθηλώνει, τότε θ' ανοίξουν κι άλλα πράγματα. Μην κοιτάμε να βρίσκουμε την ελπίδα ούτε στους Γερμανούς, ούτε στους Αμερικάνους, Αγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους κ.λπ. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του λαού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση την οδηγεί πιο γρήγορα στο θάνατο(28/1/2017)
Προδιαγεγραμμένη συρρίκνωση με βαριές συνέπειες για το λαό(13/7/2014)
Πολιτική μαζικών εισαγωγών(11/11/2010)
Πολιτική λουκέτου από κυβέρνηση - ΕΕ(3/10/2007)
Αγρότες και εργάτες μαζί κατά της ΚΑΠ!(28/4/2006)
Ερχεται νέα πίκρα...(21/7/2004)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ