Eurokinissi |
Σε μαύρο βούρκο μετατρέπεται η παραλία της Αττικής, όμως κατά τον υπουργό «όλα είναι υπό έλεγχο»... |
Οι υπουργικές επισημάνσεις έγιναν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, για να ενισχύσουν την κυβερνητική προσπάθεια που διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή του ναυαγίου, να υποβαθμίσει το γεγονός και τις συνέπειές του, να πείσει ότι ο κρατικός μηχανισμός «δουλεύει στην εντέλεια», να «βγάλει λάδι» την πλοιοκτήτρια εταιρεία, με συνέπεια οι ευθύνες και αυτήν τη φορά να πέσουν στα γνωστά «υποζύγια», τους ναυτεργάτες.
Ωστόσο, από τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός και οι επιτελείς του, αυτό που αναδείχτηκε είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός, πέρα από λιγοστά σκάφη από τα οποία τα περισσότερα είναι πεπαλαιωμένα, δεν διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Οτι επαφίεται στην εκάστοτε πλοιοκτήτρια εταιρεία της οποίας το πλοίο έχει προκαλέσει το πρόβλημα και σε ιδιωτικές εταιρείες αντιρρύπανσης και απορρύπανσης. Μάλιστα, η εξήγηση που δόθηκε γι' αυτό το γεγονός, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελο, ο οποίος συμμετείχε στη συνέντευξη, ήταν ότι η Ελλάδα «τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες», όπου ισχύει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» δίνοντας με δύο φράσεις και το στίγμα της... περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.
Επιδιώκοντας να καλύψει τις αιτίες και τους υπεύθυνους, ο υπουργός Ναυτιλίας αποφάνθηκε ότι δεν είναι η ώρα αναζήτησης των παραγόντων που έστειλαν στον πάτο της θάλασσας το γκαζάδικο, ότι «όταν θα έρθει η ώρα των ευθυνών θα υπάρξει επιτροπή περιβάλλοντος, θα έρθουν εκεί τα κόμματα θα κάνουν την κριτική τους θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους» κ.ο.κ.
Στη διάρκεια της συνέντευξης φάνηκε ότι η κοροϊδία από την κυβέρνηση «πάει σύννεφο» και σε ό,τι αφορά τις εργασίες απορρύπανσης και κυρίως απάντλησης των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου. Πιο ειδικά, ο υπουργός σημείωσε ότι η διαρροή έχει σταματήσει και το καθάρισμα της θάλασσας «αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο». Οσο για την πίσσα που συνεχίζει να εμφανίζεται στα παράλια, όπως... εξήγησε οφείλεται στο ότι «το μαζούτ όταν είναι το κλίμα ψυχρό κατεβαίνει προς τα κάτω και ίσως από εκεί, λόγω των διάφορων θαλάσσιων ρευμάτων να υπήρξε αυτή η μεταφορά...» (!)
Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πάντως ότι ο αντιπρόεδρος της εταιρείας που έχει αναλάβει εργασίες απορρύπανσης Θ. Πολυχρονόπουλος σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, όταν ρωτήθηκε αν στεγανοποιήθηκε το πλοίο, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «ένα παλιό βαπόρι δεν ξέρουμε τι θα βγάλει».
Ακόμα αποκαλύφθηκε ότι μέχρι και χτες το απόγευμα που ολοκληρώθηκε η συνέντευξη δεν είχε ξεκινήσει η απάντληση των καυσίμων! Οπως δήλωσε ο κ. Λαγουρός, διευθυντής του γραφείου του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος «η απάντληση θα ξεκινήσει από ώρα σε ώρα».