Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12827

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδίδει εξολοκλήρου σε ανώνυμες εταιρείες τον έλεγχο των πλοίων!

Ικανοποιεί άλλη μια αξίωση των εφοπλιστών, με αφορμή το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου που γέμισε μαζούτ τον Σαρωνικό


ΣΕΛ.  9

Η ανάπτυξη για το κεφάλαιο δεν μπορεί και δεν θα είναι φιλολαϊκή

Το περίφημο «Grinvest» θα γίνει με τη σφαγή του λαού, με φθηνή εργατική δύναμη, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και συνεχή φοροαφαίμαξή του, για να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

  • Κανένα προπαγανδιστικό περιτύλιγμα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και περί εισόδου της Ελλάδας στη «μεταμνημονιακή εποχή» δεν μπορεί να κρύψει ότι τα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα έρχονται, είναι μπροστά μας.
  • Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι πολιτική καθαρής στήριξης του κεφαλαίου. Γι' αυτό ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, η ελληνική άρχουσα τάξη ζητούν να επιταχυνθούν τα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα μοιράζονται την ίδια στρατηγική, τη στρατηγική που θυσιάζει δικαιώματα εργαζομένων για την κερδοφορία των μονοπωλίων.
  • Το ΚΚΕ καλεί σε συμπόρευση το λαό, να παλέψουμε μαζί, να χτίσουμε ένα μαχητικό, ταξικό, εργατικό - λαϊκό τείχος αντίστασης, για να εμποδίσουμε τις νέες απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων, να απαιτήσουμε την ανάκτηση των απωλειών της κρίσης, να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
  • Ο δρόμος των ταξικών αγώνων για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, η μεγάλη άνοδος της δύναμης του ΚΚΕ παντού είναι η μοναδική ελπιδοφόρα επιλογή για τους εργαζόμενους.

ΣΕΛ.  4   -   8

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σήματα...

Βροχή πέφτουν τα «σήματα εμπιστοσύνης» στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία... Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Π. Τζεντιλόνι, κατά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα», γιατί «βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα». Στα παραπάνω προστίθενται και οι αντίστοιχες δηλώσεις που συνοδεύουν τα αδιάκοπα σούρτα - φέρτα του Αμερικανού πρέσβη ανά την επικράτεια...

Τα μονοπώλια και οι εκπρόσωποί τους, λοιπόν, βλέπουν την «καλύτερη στιγμή» για τις μπίζνες του κεφαλαίου μέσα στη χειρότερη στιγμή για το λαό, μέσα στην αθλιότητα που βιώνουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Και δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς...

Το «βελτιωμένο οικονομικό κλίμα» για τα κέρδη των μονοπωλίων βασίζεται και μεταφράζεται σε διαρκή κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης: Στους τσακισμένους μισθούς, στο χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, στο ξεθεμελίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στην φοροληστεία για την ενίσχυση της κρατικής στήριξης του κεφαλαίου, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη βαθύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς...

Παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από τους προκατόχους της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τη βρώμικη δουλειά, διασφαλίζει με κάθε τρόπο το περιβόητο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» για τα μονοπώλια, εντείνοντας την επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό:

-- Παγιώνει όλο το καθεστώς που διαμόρφωσαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το πετσόκομμα των μισθών: Το αίσχος του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ και του «υποκατώτατου» των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους, το καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων.

-- Διατηρεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο της «ευελιξίας» και κάνει κρίσιμες προσθήκες για να έχει ακόμα πιο λυμένα χέρια το κεφάλαιο στην εκμετάλλευση των εργαζομένων: «Απελευθέρωση» ομαδικών απολύσεων, ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, νομοσχέδια για παραπέρα γενίκευση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και πολλά ακόμη...

-- Με τα νέα αντεργατικά μέτρα, που φέρνει στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία και συνολικά στη συλλογική δράση των εργαζομένων, αφού «καθαρός δρόμος για τους επενδυτές» δεν υπάρχει χωρίς «καθάρισμα» των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

-- «Τρέχει» ένα τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, δίνοντας διέξοδο σε λιμνάζοντα κεφάλαια, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται, αλλά και συνολικότερα στο λαό, π.χ. με αυξήσεις σε υπηρεσίες που καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες (συγκοινωνίες, ρεύμα, νερό κ.ά.).

-- Για να προωθήσει το στόχο της αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, καθιστώντας τη χώρα ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, η κυβέρνηση εμπλέκει το λαό όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, διεκδικεί πιο ενεργό ρόλο στους ματωμένους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ενισχύει συνεχώς το ευνοϊκό για το κεφάλαιο θεσμικό πλαίσιο στους τομείς και τους κλάδους που αυτό ιεραρχεί ψηλά.

Η «επόμενη μέρα» της... «δίκαιης ανάπτυξης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση προϋποθέτει τη διατήρηση όλων των παραπάνω, μαζί με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη ψηφίσει για μετά το 2019, με αιχμή τη νέα επίθεση στις συντάξεις και τη νέα κλιμάκωση της φοροληστείας, για να πιάνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 και να διασφαλίζονται κάθε είδους φοροαπαλλαγές, κρατικές επιδοτήσεις και «αναπτυξιακά πακέτα» για το μεγάλο κεφάλαιο.

Γι' αυτό και τα «σήματα εμπιστοσύνης» από τα μονοπώλια και τους εκπροσώπους τους όχι μόνο δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για το λαό, αλλά αντίθετα πρέπει να σημάνουν αγωνιστικό συναγερμό. Τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα δεν χωράνε στο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον». Μοναδική ελπιδοφόρα επιλογή για το λαό είναι η άνοδος των ταξικών αγώνων, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η συγκέντρωση δυνάμεων στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.


43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Για δεύτερη μέρα χτες, οι χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ περιηγήθηκαν στα περίπτερα και στις εκθέσεις, απόλαυσαν τις μεγάλες συναυλίες και συμμετείχαν στα νεανικά ξεφαντώματα και τα λαϊκά γλέντια που στήθηκαν στις τρεις Σκηνές.


ΣΕΛ.  12


ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες πυραυλικές δοκιμές αυξάνουν την ένταση

ΣΕΛ.  19
«ATHENS LEDRA»
Ξανά στους δρόμους οι εργαζόμενοι

ΣΕΛ.  16
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΤΟ
Σύνοδος με «βαριά» και επικίνδυνη ατζέντα

ΣΕΛ.  10
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τη Δευτέρα η συγκέντρωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛ.  10

Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org