Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ»
Συμφωνίες για μπίζνες και αναζήτηση «κοινών τόπων» για τα μονοπώλια των δύο χωρών

Copyright 2016 The Associated

Υπό την προεδρία του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Ιταλού ομολόγου του Π. Τζεντιλόνι συνεδρίασε χτες στην Κέρκυρα το 1ο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Ιταλίας», με τη συζήτηση να εστιάζει στο πώς θα προχωρήσουν οι διμερείς μπίζνες του κεφαλαίου, αλλά και στα κοινά συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων ενόψει της συζήτησης για τα επόμενα αντιδραστικά βήματα της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε «να ανοίξουμε επί της ουσίας τη συζήτηση για μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Ευρωζώνης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών», υποτίθεται, ζητώντας στο διάλογο για το μέλλον της ΕΕ «να τοποθετηθούμε, βάζοντας και την οπτική των λαών του νότου της Ευρώπης που δεν μπορούν να είναι στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά πρέπει να πρωταγωνιστήσουν», εννοώντας βασικά τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, που είδαν την «ψαλίδα» της καπιταλιστικής ανισομετρίας στο εσωτερικό της ευρωένωσης να μεγαλώνει τα προηγούμενα χρόνια και ζητάνε μεγαλύτερη «ευελιξία» και περιθώρια για τη θωράκιση της κερδοφορίας των δικών τους μονοπωλίων.

Ενώ και στην Κοινή Δήλωση των δύο πρωθυπουργών αναφέρεται πως «Η Ελλάδα και η Ιταλία πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της, σύμφωνα με τη Δήλωση της Ρώμης που εγκρίθηκε στις 25 Μαρτίου 2017» όπως επίσης και ότι «στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων συμφωνήσαμε να διεξάγουμε συχνές επαφές και διαβουλεύσεις όπως ορίζουν προνομιακές σχέσεις μας και τα συγκλίνοντα συμφέροντά μας αναφορικά με τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, ιδίως στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Δυτικά Βαλκάνια».

«Καλωσόρισαν» οι «επενδυτές»

Κατά τα λοιπά, και στη γνωστή γραμμή όπως αναλύθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας ξανακάλεσε τους «επενδυτές» να πάρουν θέση στο τραπέζι που τους στρώνει εδώ, με την εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων.

«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», είπε στη γνωστή επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι ταυτόσημα με όσων εκμεταλλεύεται.

Πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι πολύ σημαντικός εταίρος και στον τομέα των «επενδύσεων» και πως συμφώνησαν με τον Π. Τζεντιλόνι για την ανάγκη να ενισχύσουν αυτήν τη σχέση. Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο κείμενο που υπέγραψε χτες με τον Τζεντιλόνι για πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην εταιρεία σιδηροδρόμων της Ιταλίας «Ferrovie Dello Stato Italiane», παρουσιάζοντάς την ως «πάρα πολύ σημαντική συνεισφορά στην προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». «Ταυτοχρόνως», συμπλήρωσε, «υπάρχουν και άλλες σημαντικές ιταλικές επιχειρήσεις. Εχουμε την επένδυση της SNAM που συμμετέχει στην κοινοπραξία με 20% στον αγωγό TAP, που αυτές τις μέρες ολοκληρώνει την κατασκευή του κατά μήκος της βόρειας Ελλάδας. Εχουμε την ENEL στον τομέα της αιολικής ενέργειας, με ένα project επενδυτικό, που προχωράει άμεσα, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Σημαντικές επενδύσεις που τις προωθούμε, αλλά θέλουμε ταυτόχρονα να τις πολλαπλασιάσουμε. Διερευνήσαμε επίσης προοπτικές για νέες επενδύσεις στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, υποδομών, αλλά και στον τομέα του Τουρισμού. Παράλληλα, συζητήσαμε εκτενώς για την ενεργειακή μας συνεργασία».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Τζεντιλόνι έστειλε σήμα για αύξηση των τοποθετήσεων κεφαλαίου στην Ελλάδα, καθώς, όπως υπογράμμισε, «αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, διότι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει προς το καλύτερο». «Είμαστε ο πρώτος στρατηγικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας», θύμισε, «και ευελπιστούμε αυτός ο χώρος συνεργασίας να ενισχυθεί περαιτέρω, όπως και στον τομέα των επενδύσεων», πρόσθεσε. Σε σχέση με τους τομείς που ιεραρχούνται, είπε πως «μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, διανομή φυσικού αερίου, θαλάσσιες μεταφορές, άλλου είδους επενδύσεις σε διάφορους τομείς, με επενδυτές που πραγματικά θέλουν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την αισιόδοξη περίοδο που διαφαίνεται για την Ευρώπη».

«Ταύτιση απόψεων»

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, υπήρξε «ταύτιση απόψεων» στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν στις διμερείς συνομιλίες της Κέρκυρας Τσίπρας και Τζεντιλόνι, ατζέντα που κωδικοποιούσαν σε εφτά σημεία και συγκεκριμένα στα ζητήματα των επενδύσεων, σε αυτά της νέας αρχιτεκτονικής στην Ευρωζώνη, όπου σύμφωνα με το Μαξίμου οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να στηρίξουν τις θέσεις για υπουργό Οικονομικών, κοινό προϋπολογισμό, ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου και το σχέδιο ανάπτυξης, την αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων, την αποστολή «αυστηρού μηνύματος στην Τουρκία», αλλά παράλληλα τη στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τη στήριξη της Συνόδου των χωρών του Νότου, τις «πολλαπλές πηγές και διόδους των ενεργειακών αγωγών χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην Ενέργεια μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου» καθώς και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, «στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και όχι μόνο στην αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν».

Ικανοποίηση ΝΔ

Από πλευράς ΝΔ, πίσω από κάποια πικρόχολα σχόλια, καθώς η κυβέρνηση τους έχει πάρει στα τέτοια ζητήματα εξυπηρέτησης συμφερόντων του κεφαλαίου την μπουκιά από το στόμα, δεν μπόρεσαν παρά να χαιρετίσουν την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην TRENITALIA.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σπίρτζης οδηγήθηκαν στην υπογραφή της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με χαρά ή με... δάκρυα στα μάτια. Διότι δεν ήταν μόνο αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ως Aντιπολίτευση, αλλά έκαναν και ό,τι μπορούσαν επί μια διετία για να καθυστερήσουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνηση (...) Εν πάση περιπτώσει, τόσο η ΝΔ, όσο κι εγώ προσωπικά, που είχα ξεκινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, είμαστε ικανοποιημένοι διότι με την πώληση στην TRENITALIA, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να ανέβει κατηγορία στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ