Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με την κατάθεση δημοσιογράφου συνεχίστηκε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Με την κατάθεση του δημοσιογράφου Ιωάννη Σουλιώτη, που καλύπτει από το 2009 το αστυνομικό ρεπορτάζ και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Τα όσα ανέφερε ο μάρτυρας στο δικαστήριο βασίζονται στη δημοσιογραφική του έρευνα.

Για τις επιθέσεις χρυσαυγιτών σε μετανάστες ή σε καταστήματά τους, όπως τον εμπρησμό μαγαζιού στην πλατεία Αμερικής από ομάδες που κάναν περιπολίες ή τον εμπρησμό τζαμιού στο Βόλο όπου οι δράστες είχαν παραδεχτεί τη σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή, ο μάρτυρας τόνισε ότι «δεν ήταν αυθόρμητες και μεμονωμένες, αλλά σχεδιάζονταν σε κεντρικό επίπεδο. Σε μια οργάνωση που λειτουργεί με μία κάθετη ιεραρχική δομή, ο επικεφαλής έχει γενική ευθύνη για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος (...) Δεν ήταν απλά κάποια άτομα που συμμετείχαν σε καβγά και αποφάσισαν να κάψουν το μαγαζί ενός Αφρικανού», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μίλησε για τυφλή υπακοή των μελών και για λειτουργία με στοιχεία στρατιωτικής οργάνωσης, αναφέροντας παραγγέλματα κ.ά. «Ημουν αυτόπτης μάρτυρας όταν είχε εκλεγεί στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και κληθήκαμε να σηκωθούμε όλοι (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) όταν θα έμπαινε ο αρχηγός (σ.σ. Ν. Μιχαλολιάκος)». Κι ακόμα: «Στο Μελιγαλά, που ήταν στοιχισμένοι, αυτό δεν παραπέμπει σε πολιτικό κόμμα, αλλά σε στρατιωτική οργάνωση». Για τις υποθέσεις του Φύσσα και του ΠΑΜΕ, ανέφερε ο μάρτυρας, προκύπτει ότι υπάρχει μια ιεραρχία που έχει ενεργοποιηθεί, μέσω μιας σειράς τηλεφωνικών επαφών.

Για την επιλογή της Χρυσής Αυγής να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στον Πειραιά, ο μάρτυρας έκανε λόγο για οικονομικό ενδιαφέρον στη Ζώνη. «Είχε μια ευρύτερη στόχευση, να ελέγξει εντός ή εκτός εισαγωγικών κάποιες οικονομικές δραστηριότητες. Υπήρχε ένα οικονομικό κίνητρο», ανέφερε. «Η Χρυσή Αυγή είχε δημιουργήσει ένα παράλληλο σωματείο, το οποίο θα είχε προνομιακές σχέσεις με τους εργολάβους, αυτή είναι δική μου ερμηνεία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε σε βίντεο στο οποίο ακούγεται να μαθαίνει ένα παιδάκι να χαιρετά ναζιστικά και να λέει «heil Hitler». «Υπάρχουν κείμενα στην εφημερίδα της Χρυσής Αυγής, που έχουν αναρτήσει μέλη της, από την οποία προκύπτει ένας θαυμασμός για το πρόσωπο του Χίτλερ».

Ο μάρτυρας μίλησε, τέλος, για διασυνδέσεις Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπήρχε ένα κοινό μέτωπο στο πεζοδρόμιο» και έκανε λόγο και για περιστατικά όπου τα μέλη της Χρυσής Αυγής έβγαιναν από τις γραμμές της ΕΛ.ΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ