Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σιγά τα ντοκουμέντα!

Εδώ και μερικές μέρες, σε έντυπα και ιστοσελίδες που προπαγανδίζουν τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, αναπαράγεται μια φωτογραφία με την οποία οι φασίστες προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «ξενοκίνητο» και χρηματοδοτούμενο «απέξω» τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Στη λεζάντα που συνοδεύει τη συγκεκριμένη φωτογραφία, τα φασιστοειδή «ανακαλύπτουν» οικονομική ενίσχυση του ΔΣΕ από τη σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. Σιγά τα φοβερά ντοκουμέντα! Τους διαβεβαιώνουμε ότι υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχες φωτογραφίες, από χώρες όλου του κόσμου, ανάμεσά τους η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία, η τότε ΕΣΣΔ και άλλες σοσιαλιστικές χώρες, όπου ο λαός συνέδραμε και οικονομικά τη σκληρή πάλη του ΔΣΕ ενάντια στον εγγλέζικο και αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Αλλά και ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις των εκμεταλλευτών στην πατρίδα μας, ανάμεσά τους και οι πολιτικοί πρόγονοι της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι, αφού πρώτα συνεργάστηκαν με τους ναζί κατακτητές, στη συνέχεια μπήκαν στην υπηρεσία των Αμερικανοβρετανών ιμπεριαλιστών. Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, απεικονίζεται ένα τέτοιο κουπόνι ενίσχυσης του αγώνα του ελληνικού λαού.


Διευρύνεται η ατζέντα

Στην αρχή ήταν τα «σύννεφα» που έβαζε το ΔΝΤ στην τρίτη «αξιολόγηση» και οι «επιφυλάξεις» της κυβέρνησης για ενδεχόμενη καθυστέρηση, από την αναζωπύρωση της κόντρας ΕΕ - ΔΝΤ. Μετά ήρθαν οι δηλώσεις εκπροσώπων του Ταμείου, ότι οι τράπεζες ενδεχομένως θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε ότι τα προνοιακά και τα κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει περνάνε στη «ζώνη του λυκόφωτος» και ότι οι καθυστερήσεις στις εισπράξεις φόρων και χαρατσιών προϊδεάζουν για νέα μέτρα μέσα στο 2018. Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ φτιάχνουν κλίμα έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης τους αμέσως επόμενους μήνες, με πλήρη εφαρμογή και επέκταση της ατζέντας που περιλαμβάνει η τρίτη «αξιολόγηση». Η κυβέρνηση, μάλιστα, ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων «αξιολογήσεων»: Από τη μία δεσμεύεται στο κεφάλαιο για γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας, με εφαρμογή όλων των προαποφασισμένων μέτρων, και από την άλλη προετοιμάζει το έδαφος για νέα και πιο σκληρά μέτρα, στο όνομα τού να υπάρξει «καθαρή έξοδος» στις αγορές το 2018, από την οποία θα ωφεληθεί τάχα ο λαός. Εναλλάσσει δηλαδή και συνδυάζει το ψέμα, τους εκβιασμούς και την καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών, για να αποσπάσει ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και να περάσει «άβρεχτη» τον κάβο της τρίτης «αξιολόγησης».

Εφοπλιστές λέγονται...

Στη Σαλαμίνα βρέθηκε ένας από τους βουλευτές της φασιστικής Χρυσής Αυγής με αφορμή τη ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και των ακτών με πετρέλαιο, μετά το ναυάγιο του γκαζάδικου. Δεν ξέρουμε πόσο ευαισθητοποιήθηκε ο βουλευτής για το έγκλημα στο Σαρωνικό, όμως από το ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η εγκληματική συμμορία λείπουν (τυχαία;) κάποιες λέξεις: «Ναυάγιο», «δεξαμενόπλοιο», «εφοπλιστές» ή έστω «ιδιοκτήτης/πλοιοκτήτης». Σαν να εμφανίστηκε το μαζούτ από τον ουρανό και να μην έχει ευθύνες η πλοιοκτήτρια εταιρεία, όπως και οι εφοπλιστές συνολικά για τα σαπάκια τους που αρμενίζουν, πραγματικές απειλές για εργαζόμενους και περιβάλλον. Οσο για τις «ποινικές ευθύνες» που θα αναζητήσουν οι... ποινικοί της Χρυσής Αυγής, μόνο γέλια προκαλούν. Τα τσιράκια των εφοπλιστών το μόνο που αναζητούν είναι πώς θα αθωώσουν τα αφεντικά τους, κι αυτό το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία.

Χωρίς τσίπα

Το ...σύνθημα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης «κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών» υιοθέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε τις προάλλες με νέες μητέρες στο Περιστέρι. Βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση έχει αφήσει εκτός Προσχολικής Αγωγής περισσότερα από 50.000 παιδιά, μετρώντας και τις οικογένειες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, αλλά δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Οι υπόλοιποι (όσοι έχουν...) πληρώνουν τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή αναζητούν μια επίσης ακριβοπληρωμένη θέση στους ιδιωτικούς. Να, λοιπόν, πώς μεταφράζει η σημερινή κυβέρνηση το «όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς». Και είναι βέβαιο ότι το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση. Αλλωστε, έχει το «know how» από προηγούμενες κυβερνητικές θητείες της, όταν δεκάδες χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών έμεναν και τότε εκτός Προσχολικής Αγωγής. Λίγη τσίπα, επομένως, δεν βλάπτει. Ειδικά όταν η κυβέρνηση και η ΝΔ μιλάνε για ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.

1919 Συνέρχεται στη Λάρισα Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη με θέμα την πάλη για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

1928 Ο Σκοτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη.

1935 Στη Γερμανία οι ναζί θεσπίζουν τους «νόμους της Νυρεμβέργης», στους οποίους στηρίχτηκε το πρόγραμμα θρησκευτικής και ρατσιστικής καταδίωξης. Ολοι οι Εβραίοι στερήθηκαν την υπηκοότητά τους και άρχισαν να συγκεντρώνονται σε γκέτο. Την ίδια μέρα η σβάστικα γίνεται η εθνική σημαία της Γερμανίας.

1936 Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και 6 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1938 Πεθαίνει ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς.

1944 Επειτα από 3ήμερο σκληρό αγώνα κατά των ταγματασφαλιτών, οι δυνάμεις του 8ου και 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, μαζί με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Μεσσηνίας, απελευθερώνουν την κωμόπολη του Μελιγαλά, στην οποία είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν 1.000 ταγματασφαλίτες, σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την απελευθέρωση της Μεσσηνίας από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Οι ταγματασφαλίτες είχαν συγκεντρωθεί στο Μελιγαλά από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ στο διάβα τους είχαν προβεί σε ανείπωτες λεηλασίες, βιασμούς και σφαγές (το τρομοκρατικό αυτό όργιο συνεχίστηκε και στον ίδιο το Μελιγαλά). Οταν ο ΕΛΑΣ έφτασε στο Μελιγαλά, οι ταγματασφαλίτες αρνήθηκαν να παραδοθούν, σίγουροι για τα πλεονεκτήματα που τους προσέφεραν οι ισχυρές γερμανικές οχυρώσεις της κωμόπολης, αλλά και ενθαρρυνόμενοι από τους Εγγλέζους (που τους χρειάζονταν για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και να αποκαταστήσουν στην αστική εξουσία την «επόμενη μέρα» του πολέμου). Μετά τη μάχη, ο λαός της περιοχής ζητούσε με κάθε τρόπο να εκδικηθεί τις εγκληματικές αυτές μορφές των ταγματασφαλιτών που είχαν διαπράξει ανήκουστα κακουργήματα σε βάρος του. Μόνο έπειτα από την αποφασιστική επέμβαση των καπεταναίων, έγινε εφικτό να κατευναστεί η εκδικητική ορμή λαού και ανταρτών. Εκτοτε, οι διάφοροι νοσταλγοί των Ταγμάτων Ασφαλείας (βλ. χρυσαυγίτες και όχι μόνο), με την ανοχή του αστικού πολιτικού κόσμου, συναθροίζονται στο Μελιγαλά, για να «τιμήσουν» τους «ηρωικούς» όπως λένε νεκρούς, που σφαγιάστηκαν από τους «κομμουνιστοσυμμορίτες».

1946 Ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας.

1946 Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

1947 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού καταλαμβάνουν το Ροδολείβος στο Νομό Σερρών, ενώ τετρακόσιοι έφιπποι μπαίνουν στη Λιγύρα της Λαμίας.

1960 Στο σπήλαιο των Πετραλώνων, στη Χαλκιδική, ανακαλύπτεται κρανίο Αρχανθρώπου που έζησε στην Παλαιολιθική Εποχή. Η χρονολόγηση του κρανίου έδειξε ότι ήταν έως και 700.000 ετών.

1968 Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η ΚΝΕ. Ηταν η πρώτη φορά μετά το 1943, χρονιά αυτοδιάλυσης της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), ώστε να δημιουργηθεί η ΕΠΟΝ, που συγκροτούνταν Οργάνωση με μαρξιστικά - λενινιστικά χαρακτηριστικά, με σκοπό να προωθεί την πολιτική του ΚΚΕ στη νεολαία, πρωταρχικά την εργατική, και να διαπαιδαγωγεί τα πιο πρωτοποριακά τμήματα των νέων γενιών στις αρχές της ταξικής πάλης, του μαρξισμού - λενινισμού.Εκλογές Ιούνη 2023

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org