Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΕΘΕΑ
Αντιδρά στη δημιουργία χώρων «εποπτευόμενης χρήσης»

Η «λύση» στην αντιμετώπιση της χρήσης σε δρόμους και δημόσιους χώρους της Αθήνας, που προτείνουν για πολλοστή φορά ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Β. Καφετζόπουλος και η πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Μ. Μαλλιώρη, είναι να γίνει η απαραίτητη νομική ρύθμιση που να επιτρέπει τη δημιουργία χώρων «εποπτευόμενης χρήσης». Τα παραπάνω διατυπώθηκαν σε πρόσφατη ημερίδα και με αφορμή την επανεκκίνηση δημόσιας συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα.

Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), σε ανακοίνωσή του, εκφράζει «πολύ σοβαρές επιφυλάξεις» για τη δημιουργία τέτοιων χώρων:

«Η λειτουργία τέτοιων χώρων εγείρει σημαντικά ζητήματα, γιατί μπορεί να ενθαρρύνει τη χρήση, να ενισχύσει τοπικά τις "πιάτσες" και να μειώσει το κίνητρο για θεραπεία. Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης προβάλλεται από πολλές πλευρές ως καινοτόμος και "σωτήρια", χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα που ενισχύουν την αντίθετη άποψη. Η Αθήνα δεν χρειάζεται αποσπασματικά και αμφιλεγόμενα μέτρα. Χρειάζεται έναν μακροπρόθεσμο, ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα αξιολογεί τις ανάγκες και θα προσφέρει όλο το εύρος των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνεται στους διαφορετικούς βαθμούς εξάρτησης και κοινωνικού αποκλεισμού του πληθυσμού των χρηστών, αλλά και στις πολλαπλές ανάγκες κάθε ατόμου ξεχωριστά. Διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχίσει να ανακυκλώνεται», σημειώνει το ΚΕΘΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΘΕΑ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από προγράμματα φροντίδας της σωματικής και ψυχικής υγείας των εξαρτημένων στο δρόμο, τη λειτουργία χώρων διημέρευσης και υποστήριξής τους, τη διασύνδεσή τους με υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, υγείας και απεξάρτησης.

Στον αντίποδα τέτοιων δράσεων βρίσκεται η ευρωενωσιακή «λύση» των χώρων «εποπτευόμενης χρήσης» («shooting rooms» - «χώροι τρυπήματος»). Η εμπειρία από δεκάδες τέτοιους χώρους (70 χώροι σε 6 χώρες) είναι τραγική κι επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει το ΚΕΘΕΑ στην ανακοίνωσή του. Οι χρήστες κλείνονται σε δωμάτια, κάνουν νόμιμα και μόνιμα χρήση, το πρόβλημα κρύβεται σε τέσσερις τοίχους, η χρήση ναρκωτικών αυξάνεται, νομιμοποιείται στη συνείδηση του κόσμου το πρόβλημα των ναρκωτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ