Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «πιστεύω» τους...

Πολλή συζήτηση έγινε χτες για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, που ερωτώμενος για το αν η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε πως «αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, και όπως ο Κύριός μας, λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές». Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και διάφορα αστικά επιτελεία στάθηκαν στο ότι η κυβέρνηση τάχα τα αφήνει όλα στον... μεγαλοδύναμο. Αλλά, κάθε άλλο παρά αυτό λέει η δήλωση. Ισα ίσα που, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι έχει για «πιστεύω» τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου και βέβαια για «ιερό και όσιο» την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό είναι και «το μόνο ξεκάθαρο» όπως λέει ο υπουργός, για το οποίο άλλωστε φορτώνουν το ένα μέτρο πίσω από το άλλο στην πλάτη του λαού.

Οι περικοπές στις συντάξεις...

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί η «Αυγή» για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων και τη λεηλασία των συντάξεων. Σε άρθρο της και με αλχημείες του τύπου «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι...», ισχυρίζεται ότι οι μεγάλες μειώσεις έγιναν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε μόλις το 5% των περικοπών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαντάκωσαν τις συντάξεις. Οι απώλειες των συνταξιούχων από τις παρεμβάσεις τους ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε εξίσου αποτελεσματικός συνεχιστής της κατεδάφισης του Ασφαλιστικού. Μέσα σε δύο χρόνια οι νόμοι που ψήφισε και μόνο μέχρι το 2021, θα αφαιρέσουν από τους συνταξιούχους κοντά στα 20 δισ. ευρώ! Και επειδή ακριβώς προστέθηκαν πάνω στις προηγούμενες περικοπές, το αποτέλεσμά τους είναι ακόμα πιο επώδυνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θίγει τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, όπως βέβαια και η κατάργηση των κατώτερων ορίων στις συντάξεις, που επίσης χτυπά τους πιο αδύναμους.

... και η «προσφορά» του ΣΥΡΙΖΑ

Το κύριο, βέβαια, δεν είναι μόνο το ύψος των περικοπών που επέβαλε ο καθένας. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει εργαζόμενους και συνταξιούχους είναι ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκαν αυτές οι περικοπές. Ολες οι «μεταρρυθμίσεις» υπηρετούν τη βαθμιαία απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από το κόστος που συνεπάγεται η Κοινωνική Ασφάλιση, που δεν είναι μόνο συντάξεις, αλλά και Πρόνοια και Υγεία. Στόχος είναι να γίνει ατομική υπόθεση η Ασφάλιση, ώστε από τη μια να αυξάνει η κερδοφορία του κεφαλαίου και από την άλλη το κράτος να μεριμνά μόνο για τις ελάχιστες παροχές, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος «δημοσιονομικός χώρος» για νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Σ' αυτόν τον καθοριστικό για την ανάπτυξη στόχο συναντιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, όσο κι αν η «Αυγή» προσπαθεί με σοφίσματα να το κρύψει.

Ο «σωστός» δρόμος

«Η Κομισιόν, όπως πάντα, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παίξει ένα ρόλο ειλικρινούς διαμεσολαβητή. Συμβουλεύω τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν κι αυτές τις δικές τους ευθύνες. Οταν κοιτάζω τα προαπαιτούμενα, τα οποία είναι πάρα πολλά - είναι 140 αν δεν κάνω λάθος και είναι και πολύ φιλόδοξα - λέω ότι ξεκάθαρα βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο». Αυτό απάντησε ο Π. Μοσκοβισί, ερωτώμενος από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλη για το τι προτείνει ενόψει του Γιούρογκρουπ, για να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο... σωστός (για το κεφάλαιο) δρόμος περνάει πάνω από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεκάδων αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση, μαζί με όλα τα προηγούμενα, ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Ο λαός έχει ήδη πάρα πολλές αποδείξεις για να συμπεράνει ότι η συζήτηση αυτών των ημερών για τον «εθνικό» στόχο του χρέους είναι παραπάνω από εχθρική για τα συμφέροντά του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιδν.

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.

1902 Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νοτίου Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τρανσβάαλ). Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός ήθελε να βάλει χέρι σε αυτές τις περιοχές λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών. Προς επίτευξη αυτού του στόχου διέπραξε σειρά ωμότητες, προξενώντας τη διεθνή κατακραυγή. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα οποία έκλεισαν τον άμαχο πληθυσμό των Μπόερς και στα οποία πολλοί βρήκαν τραγικό θάνατο από τις αρρώστιες και την πείνα, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά. Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νοτίου Αφρικής.

1905 Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνιο Γερακάρη, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

1919 Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5 - 5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη Β' Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησής του στην Γ' Διεθνή.

1936 Η επιθετικότητα του αστικού κράτους κατά του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος οξύνεται στο δρόμο προς την ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου (δικτατορία Μεταξά): Μέσα στο Μάη έγιναν 1.492 συλλήψεις αγωνιστών, 160 προφυλακίσεις, 34 εκτοπίσεις από Επιτροπές Ασφαλείας, 7 εκτοπίσεις από δικαστήρια, 761 παραπομπές σε δίκη, 283 καταδίκες. Βασανίστηκαν 438, τραυματίστηκαν 571, σκοτώθηκαν 10, έγιναν 64 έρευνες, 585 κατασχέσεις, 135 διαλύσεις συγκεντρώσεων.

1949 Γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πολ Ελιάρ καταφτάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα. Στο χαιρετισμό του προς τους μαχητές του ΔΣΕ ο Ελιάρ τόνισε μεταξύ άλλων: «Το Βίτσι και ο Γράμμος, οι δυο αυτές κορφές του λεύτερου κόσμου, δεν είναι καθόλου πιο κάτω από κει που τις είχε βάλει η φαντασία μου. Αντίθετα, γιατί είδα εκεί τους μαχητές που τις στολίζουν με τον απίστευτο ηρωισμό τους, τους μαχητές πούναι η φωτιά των βουνών και ολόκληρης της Ελλάδας, τιμή για τον πολιτισμένο κόσμο που δε θέλει να πεθάνει κάτω απ' την ασφυκτική πίεση μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών, εμπρηστών του πολέμου. Ο ήλιος και η γης είναι ολότελα δικοί τους (...) Φεύγω και φυλάω στην καρδιά μου σαν διαμάντι την αξέχαστη θύμηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, τον ενθουσιασμό σας, την αδελφοσύνη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλλον είναι δικό σας».

1956 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη Λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

1962 Εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974 Επειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975 Συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1977 Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «θεάτρου του βουνού», Βασίλης Ρώτας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org