Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση επιβολής «αναμορφωτικών μέτρων»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για τις καταδίκες μαθητών σε «κοινωνική εργασία» στο Ρέθυμνο

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων, που καταδίκασε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, ζητά η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τα νέα «μαθητοδικεία». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει το πρωτοφανές γεγονός κατά τα τελευταία χρόνια, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου στην Κρήτη να σέρνονται στα δικαστήρια ανηλίκων, να δικάζονται και να καταδικάζονται με ποινή 80 ωρών "κοινωνικής εργασίας", για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασίσει στην αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές του σχολείου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη. Τα πανηγύρια της για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είναι κενό γράμμα και κοροϊδία για τους μαθητές, αφού στην πράξη (και με τις χειρότερες μεθόδους) η συγκυβέρνηση στήνει νέα "μαθητοδικεία" και καταδικάζει μαθητές για πρώτη φορά μετά το 1998.

Το "έγκλημα" που διέπραξαν οι μαθητές ήταν πως διεκδικούσαν ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση για όλους, διεκδικούσαν ένα σχολείο με καθηγητές, βιβλία, υποδομές και όλα τα απαραίτητα για να μπορούν να κάνουν μάθημα. Διεκδικούσαν ένα σχολείο που να μορφώνει αντί να εξοντώνει, ένα σχολείο που δεν θα κοιτά τους ίδιους και τους γονείς τους στην τσέπη. Το "έγκλημα" των μαθητών ήταν πως δεν δέχτηκαν να κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην εκρηκτική κατάσταση με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι και αυτή τη χρονιά μέσα στα σχολεία τους.

Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο το γεγονός πως η κυβέρνηση στον δίκαιο αγώνα των μαθητών απάντησε με "αναμορφωτικά μέτρα" και συγκεκριμένα με επιβολή 80 ωρών "κοινωνικής εργασίας" σε μαθητές γυμνασίου.

Εχουν μαζευτεί πολλά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που και στην πράξη αποδεικνύει σταθερά πως έχει βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα των μαθητών και τον αγώνα που δίνουν για να τα κατακτήσουν. Η καταδίκη των μαθητών στο Ρέθυμνο έρχεται να προστεθεί στην καταδίκη μαθητών γυμνασίου στη Θεσσαλονίκη για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του σχολείου τους τον Οκτώβρη του 2016, στις κλούβες που έστειλαν έξω από σχολεία της Λαμίας για να συλλάβουν μαθητές που περιφρουρούσαν την κινητοποίηση που είχαν αποφασίσει, στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων στην Κεφαλονιά, στα Γρεβενά και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Προκλητική και απαράδεκτη (πόσο μάλλον όταν μιλάμε και για εκπαιδευτικό...) είναι και η στάση του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, που ήταν αυτός που κατήγγειλε τους μαθητές του και κάλεσε τον εισαγγελέα στο σχολείο.

Η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι η άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων θα πέσει στο κενό!

Κανένας μόνος του απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων.

Καλούμε τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν την ποινικοποίηση του οργανωμένου αγώνα! Καλύτερη απάντηση στον αυταρχισμό αποτελεί ο κοινός αγώνας μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που τσακίζει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση επιβολής ποινής "αναμορφωτικών μέτρων" στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου», καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την πρωτοφανή απόφαση εξέδωσε και η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

Παραμένει στο ακέραιο το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο

Στο μεταξύ, την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει από πάνω της τις βαρύτατες ευθύνες της για τα «μαθητοδικεία», που φορτώνουν ποινές στις πλάτες 15χρονων μαθητών, σηματοδοτεί η ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας για την καταδίκη των τριών μαθητών.

Το υπουργείο αναγνωρίζει ευθύνες για όλα αυτά αποκλειστικά και μόνο στον διευθυντή του σχολείου, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή του σχολείου, που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου», σαν να λέει πως θα ήταν θεμιτή μια τέτοια παρέμβαση σε διαφορετική περίπτωση! Για το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο όμως, πάνω στο οποίο πατάει ο αυταρχισμός και το οποίο διατηρεί η παρούσα κυβέρνηση σε όλο του το μεγαλείο, δεν λέει κουβέντα.

Αξίζει μάλιστα να επισημάνουμε ότι χτες το υπουργείο Παδείας έβγαλε αρχικά μια πρώτη ανακοίνωση, στην οποία υποσχόταν γενικά και αόριστα (χωρίς κάποια συγκεκριμένη δέσμευση) πως θα ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης «να επανεξετάσει τα σχετικά άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αναφέρονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες καταδίκες». Μετά από λίγες ώρες, όμως, ακόμα και αυτό το ελάχιστο το «μάζεψε», βγάζοντας «ορθή επανάληψη» της ανακοίνωσης και μιλώντας αποκλειστικά και μόνο για τις ευθύνες του διευθυντή!

Με άλλα λόγια, ούτε σκέψη δεν υπάρχει για μέτρα που θα σταματήσουν ή έστω θα βάλουν εμπόδια στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων, η οποία προφανώς συμβαδίζει με την πολιτική που φέρνει νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, που στερεί από τα σχολεία εκπαιδευτικούς, υποδομές και από τους μαθητές μια Παιδεία αντίστοιχη των αναγκών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ