Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2017 - αριθ. φύλλου: 12739

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για την απαράδεκτη καταδίκη μαθητών στο Ρέθυμνο

ΣΕΛ.  15
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλείνει τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης

ΣΕΛ.  4

Οι «στόχοι» τους απαιτούν κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό

Τον «εθνικό στόχο» για ...απογείωση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με το λαό ρημαγμένο, παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

  • Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ανακάμψουν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.
  • Παρουσίασε ένα προς ένα τα αντιλαϊκά «επιτεύγματα» της κυβέρνησης που υπηρετούν αυτόν το στόχο και ζήτησε συστράτευση του λαού στο σχέδιο για «έξοδο στις αγορές με αξιώσεις», που προϋποθέτει νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.
  • Επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου, με «γρήγορη και αποτελεσματική» εφαρμογή παλιών και νέων μέτρων, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος «φιλικού προς την επιχειρηματικότητα», με ένταση της εκμετάλλευσης και άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να βρουν το λαό απέναντι

Σε Κρήτη και Αλεξανδρούπολη αντήχησε τις προηγούμενες μέρες το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», δίνοντας ηχηρή απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, με την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, σπρώχνει το λαό σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η μαζική παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, οι κινητοποιήσεις στον Εβρο, ενάντια στη διέλευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε άσκηση στη Ρουμανία, οι διαμαρτυρίες Ελλήνων φαντάρων για τις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση σε ΝΑΤΟικά στρατεύματα, η οργάνωση από το ΠΑΜΕ αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, είναι πρωτοβουλίες που εκφράζουν την εναντίωση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε σχεδιασμούς εχθρικούς προς τα συμφέροντά τους.

Αναδεικνύουν ταυτόχρονα την ανάγκη να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας.

Οι ίδιες οι εξελίξεις καθιστούν αυτή την ανάγκη επιτακτική, καθώς ο αέρας «μυρίζει μπαρούτι» από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, διαγράφοντας ένα τεράστιο πεδίο εκδήλωσης σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και κράτη, με επίκεντρο τους δρόμους της Ενέργειας και του παγκόσμιου εμπορίου.

Η κυβέρνηση, υπηρετώντας το στόχο ανάκαμψης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιδιώκει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, ανταγωνιστικά προς άλλα κράτη και ιδιαίτερα προς την Τουρκία, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική πτέρυγα δράσης του ΝΑΤΟ. Μ' αυτόν το στόχο διαπραγματεύεται την επέκταση του ρόλου της βάσης της Σούδας και ταυτόχρονα παρέχει διευκολύνσεις στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, όπως τώρα, με τη διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν σε άσκηση στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Είχε προηγηθεί η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ότι πρόθεσή της είναι να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Στην ίδια ομιλία, ο Αλ. Τσίπρας χαιρέτισε το ΝΑΤΟικό δόγμα της «συλλογικής άμυνας και αποτροπής» απέναντι στη Ρωσία, που σε συνδυασμό με την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία αυξάνει τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, δημιουργώντας υπόστρωμα για νέες εντάσεις.

Απέναντι σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιτάξει την αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς της περιοχής. Να δυναμώσει η πάλη για άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα, να κλείσουν όλες οι βάσεις και οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, καμιά συμμετοχή σε στρατιωτικοπολιτική συμμαχία των καπιταλιστών.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που τσακίζουν το λαό και η εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι οι δύο όψεις της βαρβαρότητας του κεφαλαίου, που δεν διορθώνεται, δεν μερεμετίζεται, αλλά πρέπει να ανατραπεί, για να απαλλαγούν οι λαοί από εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.


ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «NOBLE JUMP»
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις «διευκολύνσεις» από την ελληνική κυβέρνηση

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας από στρατευμένους στο Καστελόριζο

  • Τη μετατροπή της Ελλάδας σε «κόμβο» για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το λαό, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Με ανοιχτή επιστολή, στρατευμένοι στο Καστελόριζο διαμαρτύρονται για την ελληνική εμπλοκή και απαιτούν να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

ΣΕΛ.  3


ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Διπλό πλήγμα για τη μικρομεσαία αγροτιά

ΣΕΛ.  14
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Θρασύδειλοι βανδάλισαν το Μνημείο του ΔΣΕ

ΣΕΛ.  6
ΚΚΕ
Απαιτεί αποκατάσταση των συντάξεων χηρείας

ΣΕΛ.  7
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρη έκρηξη κοντά σε πρεσβείες

ΣΕΛ.  19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ATHENS LEDRA»
Σήμερα η συγκέντρωση για τον έναν χρόνο αγώνα

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org