Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «πιστεύω» τους...

Πολλή συζήτηση έγινε χτες για τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, που ερωτώμενος για το αν η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε πως «αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, και όπως ο Κύριός μας, λειτουργεί με μυστήριους τρόπους. Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές». Τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και διάφορα αστικά επιτελεία στάθηκαν στο ότι η κυβέρνηση τάχα τα αφήνει όλα στον... μεγαλοδύναμο. Αλλά, κάθε άλλο παρά αυτό λέει η δήλωση. Ισα ίσα που, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι έχει για «πιστεύω» τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου και βέβαια για «ιερό και όσιο» την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό είναι και «το μόνο ξεκάθαρο» όπως λέει ο υπουργός, για το οποίο άλλωστε φορτώνουν το ένα μέτρο πίσω από το άλλο στην πλάτη του λαού.

Οι περικοπές στις συντάξεις...

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί η «Αυγή» για το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων και τη λεηλασία των συντάξεων. Σε άρθρο της και με αλχημείες του τύπου «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι...», ισχυρίζεται ότι οι μεγάλες μειώσεις έγιναν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε μόλις το 5% των περικοπών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις χαντάκωσαν τις συντάξεις. Οι απώλειες των συνταξιούχων από τις παρεμβάσεις τους ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε εξίσου αποτελεσματικός συνεχιστής της κατεδάφισης του Ασφαλιστικού. Μέσα σε δύο χρόνια οι νόμοι που ψήφισε και μόνο μέχρι το 2021, θα αφαιρέσουν από τους συνταξιούχους κοντά στα 20 δισ. ευρώ! Και επειδή ακριβώς προστέθηκαν πάνω στις προηγούμενες περικοπές, το αποτέλεσμά τους είναι ακόμα πιο επώδυνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θίγει τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, όπως βέβαια και η κατάργηση των κατώτερων ορίων στις συντάξεις, που επίσης χτυπά τους πιο αδύναμους.

... και η «προσφορά» του ΣΥΡΙΖΑ

Το κύριο, βέβαια, δεν είναι μόνο το ύψος των περικοπών που επέβαλε ο καθένας. Αυτό που πρέπει να απασχολήσει εργαζόμενους και συνταξιούχους είναι ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκαν αυτές οι περικοπές. Ολες οι «μεταρρυθμίσεις» υπηρετούν τη βαθμιαία απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από το κόστος που συνεπάγεται η Κοινωνική Ασφάλιση, που δεν είναι μόνο συντάξεις, αλλά και Πρόνοια και Υγεία. Στόχος είναι να γίνει ατομική υπόθεση η Ασφάλιση, ώστε από τη μια να αυξάνει η κερδοφορία του κεφαλαίου και από την άλλη το κράτος να μεριμνά μόνο για τις ελάχιστες παροχές, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος «δημοσιονομικός χώρος» για νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Σ' αυτόν τον καθοριστικό για την ανάπτυξη στόχο συναντιούνται ο ΣΥΡΙΖΑ με τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, όσο κι αν η «Αυγή» προσπαθεί με σοφίσματα να το κρύψει.

Ο «σωστός» δρόμος

«Η Κομισιόν, όπως πάντα, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παίξει ένα ρόλο ειλικρινούς διαμεσολαβητή. Συμβουλεύω τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν κι αυτές τις δικές τους ευθύνες. Οταν κοιτάζω τα προαπαιτούμενα, τα οποία είναι πάρα πολλά - είναι 140 αν δεν κάνω λάθος και είναι και πολύ φιλόδοξα - λέω ότι ξεκάθαρα βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο». Αυτό απάντησε ο Π. Μοσκοβισί, ερωτώμενος από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παπαδημούλη για το τι προτείνει ενόψει του Γιούρογκρουπ, για να υπάρξει συνολική συμφωνία για το χρέος. Επιβεβαίωσε, δηλαδή, ότι ο... σωστός (για το κεφάλαιο) δρόμος περνάει πάνω από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεκάδων αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση, μαζί με όλα τα προηγούμενα, ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Ο λαός έχει ήδη πάρα πολλές αποδείξεις για να συμπεράνει ότι η συζήτηση αυτών των ημερών για τον «εθνικό» στόχο του χρέους είναι παραπάνω από εχθρική για τα συμφέροντά του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ