Τετάρτη 31 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΚΝΕ
Ξεκινά σήμερα το Θεατρικό Διήμερο με τρεις αξιόλογες παραστάσεις

«Μετά τη Βάρκιζα»
«Μετά τη Βάρκιζα»
Σήμερα και αύριο διοργανώνεται από την ΚΝΕ για τρίτη χρονιά Θεατρικό Διήμερο, στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 12, Αθήνα, στάση μετρό «Κεραμεικός»).

Η ΚΝΕ επιδιώκει μέσα από τις παραστάσεις του Διημέρου να έρθουν οι νέοι άνθρωποι σε επαφή και με αυτή τη μορφή τέχνης, το θέατρο, που σήμερα από πολλούς μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, η ΚΝΕ θέλει να αναδείξει την ανάγκη ο Πολιτισμός να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό, αφού συμβάλλει στην ολόπλευρη καλλιέργεια και διαμόρφωση του ανθρώπου. Η πολιτιστική δημιουργία, η τέχνη καλλιεργεί το αισθητικό κριτήριο, μπορεί να αφυπνίσει, να διαπαιδαγωγήσει. Επιδίωξή της είναι το θέατρο να αποτελέσει έμπνευση, να δώσει διέξοδο για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Μέσα από το Θεατρικό Διήμερο θέλει να δώσει χώρο σε νέους καλλιτέχνες που παλεύουν να εκφραστούν, σε προοδευτικές παραστάσεις, σ' ένα χώρο που οι δυσκολίες εντείνονται, η εμπορευματοποίηση προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και η Τέχνη γίνεται πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καθορίζοντας τι και πώς θα προβληθεί.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο παραστάσεις επαγγελματικών θιάσων, που με μεγάλη χαρά θα συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή προσφέροντας το έργο τους, και μια τρίτη παράσταση που είναι δημιουργία ερασιτεχνικού θιάσου. Η στήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας σήμερα έχει επίσης μεγάλη αξία, καθώς επιτρέπει σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

«Ο Ζητιάνος»
«Ο Ζητιάνος»
Η είσοδος γίνεται με προσκλήσεις. Οποιος επιθυμεί να προμηθευτεί πρόσκληση, μπορεί και σήμερα να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ 210 8823674 και στο 6936954058 (16.00 - 20.00).

Το πρόγραμμα του Διημέρου
  • Σήμερα, στις 20.00: Από την ομάδα Anima σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, θα παρουσιαστεί «Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, που διασκευάζεται πρώτη φορά για το θέατρο.

Ο «Ζητιάνος» του Καρκαβίτσα, αναφερόμενος στην εποχή της προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος (1881), σκιαγραφεί την κατάσταση ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου και των κατοίκων του, οι οποίοι επηρεασμένοι από παγανιστικές δοξασίες, τη φτώχεια και την αμάθεια, γίνονται υποχείρια ενός δαιμόνιου επαγγελματία.

Συντελεστές: Διασκευή: Κική Κουβαρά, Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος, Χορογραφίες - επιμέλεια κίνησης: Αννα Απέργη, Κατασκευή σκηνικού - μάσκες: Περικλής Πραβήτας, Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Δενδρινού, Κλαρίνο-ντουντουκ: Γιώργος Δούσος.

Παίζουν: Λεωνίδας Κακούρης, Κατερίνα Μπιλάλη, Μαρία Καρακίτσου, Λευτέρης Παπακώστας, Γιώτα Τσιότσκα.

  • Αύριο Πέμπτη, στις 19.00: «Μικρές Ανθρώπινες Ιστορίες» από τη Θεατρική Σκηνή «Εκτός Σχεδίου».

«Μικρές ανθρώπινες ιστορίες»
«Μικρές ανθρώπινες ιστορίες»
Η θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου» συνεχίζει αταλάντευτα για 13η χρονιά να προσφέρει απλόχερα στις λαϊκές οικογένειες του Καματερού και όχι μόνο και, όπως δηλώνουν, «σε μια εποχή που η εμπορευματοποίηση στερεί από την Τέχνη τη δυνατότητα να εκφράζει την κοινωνική συνείδηση και να είναι μέσο επικοινωνίας, σε μια εποχή που το σύστημα θέλει τους πολίτες απλούς "καταναλωτές", εμείς αντιδράμε, αντιστεκόμαστε. Επιλέγουμε να τους θέλουμε δίπλα μας, δημιουργούς, σκεπτόμενους και με κριτικό πνεύμα. Με αυτό το στόχο, επιλέγουμε τα θεατρικά μας έργα και μέσα από δυσκολίες, υπομονή και επιμονή, πάθος και μεράκι, συνεχίζουμε κάθε χρόνο να σας τα παρουσιάζουμε. Για φέτος επιλέξαμε να ανεβάσουμε μια παράσταση από δραματοποιημένα διηγήματα του Αντον Τσέχωφ και του Αζίζ Νεσίν. "Μικρές ανθρώπινες ιστορίες": εκρηκτικό μείγμα σχέσεων, ανθρώπινων χαρακτήρων και αντικρουόμενων συμφερόντων, μέσα σε μια κοινωνία για γέλια και για κλάματα»...

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γεννάδιος Πάτσης, Θεατρική διασκευή κειμένων: Ιωσήφ Πολυκάρπου, Σκηνικά: Αλέκα Πλιάτσικα, Ορφέας Χαριζάνης, Παναγιώτης Παπαντώνης, Επιλογή ήχου: Γεννάδιος Πάτσης, Επεξεργασία ήχου: Νίκος Κατσιάδας, Παναγιώτης Παπαντώνης, Σχεδίαση Φωτισμού: Αρης Σιγανός, Χειρισμός φώτων - ήχου: Παναγιώτης Παπαντώνης, Σχεδίαση εντύπων: Δήμητρα Τσούκα, Εκτυπώσεις: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Παίζουν: Αλέξανδρος Γεροκομής, Δάφνη Κανέλλη, Ζαφείρης Κοτσάκης, Σήφης Μανταδάκης, Ελένη Μπλέτα, Παναγιώτης Παπαντώνης, Κλαούντια Τσιόχον, Ορφέας Χαριζάνης.

  • Αύριο Πέμπτη, στις 21.30: «Μετά τη Βάρκιζα» του Μυρώδη Αδαμίδη

Λίγο πριν ξεσπάσει επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος, μια μάνα - χήρα (η κυρία Χρυσούλα) βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των δυο γιων της. Προσπαθεί να συμφιλιώσει τα παιδιά της, τους συστήνει ουδετερότητα, παροτρύνει τον μεγάλο γιο να υπογράψει δήλωση για να μην τον κυνηγούν, παρακαλεί τον μικρό να δεχτεί τις διαφορετικές ιδέες του αδελφού του, ενώ συμβουλεύει τη μικρή της κόρη (την Δέσποινα) να μην ανακατεύεται. Ομως, τα γεγονότα σύντομα μετατρέπουν την ελπίδα σε εφιάλτη, την αγάπη σε φόβο και το φόβο σε συμφορά. Με ρεαλιστική, λιτή γραφή, ο συγγραφέας, αντλώντας από μια πραγματική ιστορία - μία από τις πολλές συγκλονιστικές καταστάσεις που βίωσε ο λαός μας, πλάθει ένα συγκινητικό, ανθρώπινο και ταυτόχρονα πολιτικό δράμα.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Αννυ Ζερβού. Μουσική: Τάσος Σωτηράκης. Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης. Επιμέλεια κοστουμιών - σκηνικών: Εύθυμης Τζώρας.

Παίζουν: Θεοδώρα Σιάρκου, Τσαμπίκα Φεσάκη, Ειρήνη Πολυδώρου, Μάνος Κωστής, Σάββας Πογιατζής, Κωστής Σαββιδάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ