Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2017 - αριθ. φύλλου: 12737

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Παζάρια για τη διευθέτηση του χρέους ενόψει Γιούρογκρουπ

ΣΕΛ.  3
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σχέδιο οργάνωσης της πάλης με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς

ΣΕΛ.  11

Απεμπλοκή τώρα από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος με αφορμή τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump» και τα παζάρια για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της βάσης της Σούδας

Στην Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, που υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, αναφέρεται:

  • Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, βαδίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων (του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και στο όνομα του δόγματος της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, προσφέρει το ελληνικό έδαφος, στρατόπεδα της χώρας μας και πολύμορφες διευκολύνσεις στο φονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ.
  • Στις συνθήκες αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι θέσεις και η πάλη του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», άμεση απεμπλοκή της χώρας από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία, να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα από αποστολές εκτός συνόρων, να φύγει τελικά η χώρα μας οριστικά από το ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εθνικοί» στόχοι...

Αν κανείς παρακολουθήσει προσεκτικά τη συζήτηση των ημερών για το «παραγωγικό μοντέλο» της επόμενης μέρας, θα καταλάβει πως η «εθνική συναίνεση» όλων των αστικών κομμάτων πάνω στο στόχο «ρύθμισης του χρέους» έχει ως υπόβαθρο τη συνολική συμφωνία στη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για το πέρασμά του σε μια νέα φάση ανάκαμψης των κερδών του.

Για παράδειγμα, όλες οι πλευρές συμφωνούν πως η επιχείρηση ανάκαμψης θα στηριχτεί σε μια πάμφθηνη εργατική δύναμη και το αντεργατικό πλαίσιο έντασης της εκμετάλλευσης, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε με τα απανωτά μέτρα των τελευταίων 8 χρόνων και επεκτείνεται σήμερα με όσα προβλέπονται στο 4ο μνημόνιο.

Με αυτό ως δεδομένο, ο πρωθυπουργός την περασμένη βδομάδα, από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, εγγυόταν επενδύσεις όχι υψηλού ρίσκου αλλά «σίγουρης και μεγάλης απόδοσης», μεγάλου δηλαδή ποσοστού κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο δε διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σημείωνε χαρακτηριστικά σε κυριακάτικο άρθρο του πως ένα από τα βασικά «κατορθώματα» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας από το 2010 και μετά είναι πως «επιτεύχθηκε βελτίωση κατά 25% στην ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους εργασίας». Αυτό είναι και κατά τον ΣΕΒ «το κύριο ζητούμενο σε μια τέτοια αναπτυξιακή πολιτική (...) να πεισθεί ο ιδιώτης επενδυτής να κάνει την επένδυση που θα του αποφέρει κέρδος, ανταγωνιστικό μάλιστα με το κέρδος που θα του αποφέρει η ίδια η επένδυση στο εξωτερικό» («Εβδομαδιαίο Δελτίο», 18/5/2017).

Η «εθνική συναίνεση» εκφράζεται και στα μέτρα διευκόλυνσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, αφού κατά τον διοικητή της ΤτΕ, οι επιχειρήσεις μικρού μεγέθους «έχουν δυσκολότερη πρόσβαση σε κεφάλαια και λιγότερες ευκαιρίες συνεργασίας με άλλες καινοτόμες επιχειρήσεις ή ιδρύματα», με μοχλό σε αυτή τη φάση το ζήτημα των λεγόμενων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Γι' αυτό, άλλωστε, στον κυριακάτικο Τύπο γράφτηκε πως επίκειται «μια σχεδόν ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, με βάση τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και των προβληματικών επιχειρήσεων (...) ορισμένοι εκτιμούν ότι σε έναν χρόνο θα έχει αλλάξει χέρια το 70% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τους ξένους να πρωταγωνιστούν σε αυτή την περιγραφόμενη ανασύνταξη της ελληνικής παραγωγικής βάσης».

Επιπλέον άξονας είναι και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας με «παγοθραυστικό» το αστικό κράτος, ώστε είτε με τη μορφή ΣΔΙΤ είτε αυτοτελώς να ανοίξουν δρόμοι για το κεφάλαιο (σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ασφάλιση), αλλά και να προχωρήσει η «απελευθέρωση» σε μια σειρά κλάδους (αγορά Ενέργειας, αγορά προϊόντων, υπηρεσιών, επαγγελμάτων).

Το ίδιο, ως «εθνικές» υποθέσεις, παρουσιάζονται και οι στόχοι μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο», με την κυβέρνηση - μόνο την περασμένη βδομάδα - να υπογράφει συνεργασίες των ΕΛΠΕ με τους κολοσσούς της «Exxon Mobil» και της «Total» για «οικόπεδα» υδρογονανθράκων, αλλά και να προαναγγέλλει την ανακοίνωση του «Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών», που θα περιλαμβάνει τη διαμόρφωση κρίσιμων υποδομών σε σιδηρόδρομους, αεροδρόμια, λιμάνια, οδικούς άξονες, εμπορευματικά κέντρα για τις συνδυασμένες μεταφορές του κεφαλαίου.

Τι έχει να προσδοκά ο λαός από τους «εθνικούς» αυτούς στόχους του κεφαλαίου; Ενταση της εκμετάλλευσης, ατελείωτα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της ανάκαμψης, υποδομές που θα χρυσοπληρώνουν για τις ανάγκες του κεφαλαίου, νέους κινδύνους από τη μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει να βάλουν μπροστά το δικό τους σχέδιο, για τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, σε σύγκρουση με τους στόχους του κεφαλαίου.


Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Κρήτη
Κρήτη
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα από Κρήτη και Αλεξανδρούπολη

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ στα συνδικάτα για τη μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, στις 24 Ιούνη

  • Η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων ήταν η παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας, που έγινε την Κυριακή.
  • Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση την ίδια μέρα και στην Αλεξανδρούπολη, ενάντια στη διέλευση στρατιωτικών δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Noble Jump», στη Ρουμανία.

ΣΕΛ.  5


ΡΕΘΥΜΝΟ
Καταδίκες μαθητών σε «κοινωνική εργασία»!

ΣΕΛ.  15
ΣΥΝΟΔΟΣ G7
Φουντώνουν ανταγωνισμοί και αντιθέσεις

ΣΕΛ.  18
ΟΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκαλύφθηκε το Μνημείο για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

ΣΕΛ.  9
ΤΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε στο Παλιοζογλώπι τον Χαρίλαο Φλωράκη

ΣΕΛ.  8
Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

ΣΕΛ.  10

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ