Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος τους από κυβέρνηση - εργοδοσία

Καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης»

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης»
Το ...παιχνίδι «κλέφτες κι αστυνόμοι» που αναγκάζονται να παίζουν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» με τον επίδοξο νέο εργοδότη, την επιχείρηση «Market Ιn», καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Ενώ οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καρυπίδης» είναι απλήρωτοι για πάνω από 18 μήνες, η εργοδοσία της «Market Ιn» επιχειρεί σχεδόν καθημερινά να ανοίγει καταστήματα σε αρκετές πόλεις και συνοικίες, ως διάδοχος εργοδότης, γράφοντας στα «παλιά της τα παπούτσια» τις όποιες διατάξεις υπάρχουν για τη στοιχειώδη προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Προχτές, τα σχέδια της εργοδοσίας διευκόλυναν με τρόπο απροκάλυπτο και οι μηχανισμοί του κράτους. Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία, από νωρίς είχαν πάρει θέση μάχης «αρκετές αστυνομικές μονάδες με περιπολικά, με άνδρες της ασφάλειας αλλά και με κλούβα των ΜΑΤ, προκειμένου να διευκολύνουν την εργοδοσία της "Market Ιn" να αφαιρέσει εξοπλισμό και εμπορεύματα από το κατάστημα του "Καρυπίδη" στην Περαία Θεσσαλονίκης».

Στον απόηχο της εξέλιξης αυτής, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να μην δείχνουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. «Αποδεικνύεται στην πράξη όχι απλά δίγλωσση, δείχνοντας ανοχή στις παραπάνω καταστάσεις, αλλά παίζει βασικό και ενεργό ρόλο στα σχέδια της εργοδοσίας, στους εκβιασμούς της απέναντι στους εργαζόμενους και στην προσπάθεια να απαγκιστρωθεί από τα δεδουλευμένα και τα δικαιώματά τους», υπογραμμίζουν.

Και προσθέτουν: «Από ποιον δόθηκε εντολή, με ευθύνη ποιου υπηρεσιακού και πολιτικού στελέχους κινητοποιήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις γνωρίζοντας εξαρχής τα σχέδια της εργοδοσίας; Μάλιστα οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έμειναν στο ρόλο της καταστολής αλλά απέκτησαν και ταυτότητα νομικού, καθώς προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν προς όφελος της εργοδοσίας την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, όπου έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, που απαγορεύει οποιαδήποτε μεταβολή νομικής ή πραγματικής κατάστασης περιουσιακών στοιχείων και μεταφορά εμπορευμάτων και εξοπλισμού από τα καταστήματα».

Η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει πως τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα: «Δεν μιλάμε πια για κρυπτόμενη μεταβίβαση της επιχείρησης με βάση τους νομικούς όρους, αλλά για φανερή περίπτωση εξαγοράς ανάμεσα σε επιχειρηματίες και ομίλους, με μοναδικά θύματα τους απλήρωτους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη ζωή τους, τη δουλειά τους και τα δεδουλευμένα τους».

Καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην κούραση και την εξάντληση όπου θέλουν να τους οδηγήσουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία, να αγκαλιάσουν το Πανελλαδικό Σωματείο αλλά και τα κλαδικά σωματεία του Εμπορίου, που στηρίζουν τους αγώνες τους. «Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να στηρίξουν τον πολύμηνο αγώνα τους, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, στην απληρωσιά, στις δυσκολίες. Να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους», καταλήγει η Πανελλαδική Γραμματεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ