Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απάντηση στην ένταση της εκμετάλλευσης με ενίσχυση του ταξικού κλαδικού Συνδικάτου

Στη μάχη των αρχαιρεσιών βρίσκονται και οι ταξικές δυνάμεις στο Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής.

Οι αρχαιρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει και τα σημάδια δείχνουν την παραπέρα ενίσχυση του Συνδικάτου, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να εμποδίσει τους εργάτες να συμμετάσχουν στις εκλογές. Προχτές η εργοδοσία της «Froneri» (κοινοπραξία ΝΕΣΤΛΕ - R&R) απαγόρεψε να μπει η κάλπη στο εργοστάσιο. Ομως οι εκλογές έγιναν και η καλύτερη απάντηση δόθηκε από την ίδια τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, η οποία ήταν πολύ πάνω από την αναμενόμενη.

Και στον κλάδο αυτό οι εργάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς, αυξημένη παρουσία των «δουλεμπορικών γραφείων» και των εργολαβιών, που χειροτερεύουν παραπέρα τους όρους εργασίας. Ακόμα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας, επιβολής ατομικών συμβάσεων, αύξησης των εργατικών «ατυχημάτων».

Το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων συνοδεύεται από μεγάλες επιχειρηματικές ανακατατάξεις στον κλάδο, συγχωνεύσεις ομίλων, συγκέντρωση παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το κλείσιμο μεγάλων εργοστασιακών μονάδων όπως «Κατσέλης», «Αγνό» στη Θεσσαλονίκη, το υποκατάστημα της ΜΕΒΓΑΛ στην Αθήνα, το εργοστάσιο παραγωγής της ΠΕΠΣΙΚΟ - ΗΒΗ στα Οινόφυτα και άλλα. Εγιναν μεγάλες εξαγορές, όπως ο όμιλος «Τσιπίτα» - Θεοδωρόπουλου, που εξαγόρασε τη ΝΙΚΑΣ, το κομμάτι παραγωγής παγωτού της ΝΕΣΤΛΕ από το αγγλικό μονοπώλιο R&R και άλλα.

Το τίμημα για όλες αυτές τις επιχειρηματικές διεργασίες πληρώνουν οι εργαζόμενοι, με δεκάδες απολύσεις, μεταβολή εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών κ.ά. Οι βιομήχανοι του κλάδου, παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, έχουν ενιαίο μέτωπο ενάντια στους εργαζόμενους, γι' αυτό και δεν υπογράφουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που διεκδικεί το Συνδικάτο. Στήριγμα των βιομηχάνων είναι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που σε πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τη συμμετοχή των εργατών στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου.

Από τη μεριά του το Συνδικάτο, στη διοίκηση του οποίου βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις, οι συνδικαλιστές που εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, με τη δράση του όλα αυτά τα χρόνια, το άπλωμα της δουλειάς σε κάθε εργασιακό χώρο, με τη συγκρότηση εργοστασιακών επιτροπών, με το στήσιμο πυρήνων με πρωτοπόρους εργαζόμενους, έχει καταφέρει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της δράσης στον κλάδο, αλλά και να αποσπάσει μικρότερες και μεγαλύτερες κατακτήσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς, όπως για παράδειγμα την τήρηση του ωραρίου, την ανάκληση απολύσεων, το σπάσιμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αποπληρωμή δεδουλευμένων και άλλα.

Ακόμα δίνεται η μάχη για τη συσπείρωση των μεταναστών εργατών του κλάδου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέες εγγραφές στο Συνδικάτο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ