Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Επιστρατεύουν μπράβους για να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση

Μήνυση για «εγκληματικές ενέργειες» στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, για τις κινητοποιήσεις έξω από τα «Market In»!

Από τις κινητοποιήσεις έξω από τα «Market In» στα Γιάννενα
Από τις κινητοποιήσεις έξω από τα «Market In» στα Γιάννενα
Τη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του προέδρου του για «εγκληματικές ενέργειες» (!) καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Η μήνυση αφορά την οργάνωση πολύμηνων κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των 11 εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Market In» στα Γιάννενα (πρώην «Καρυπίδης») το φθινόπωρο του 2017, όταν με εντολή της εργοδοσίας και ευθύνη της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεδιπλωθεί όργιο κρατικής καταστολής.

Οπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων ήταν η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14/12, όταν με «βίαιη επίθεση ομάδας μπράβων της εργοδοσίας ενάντια στην απεργιακή φρουρά» επιχειρήθηκε «να χτυπήσουν στοχευμένα συνδικαλιστές, να εκφοβίσουν, να διαλύσουν την απεργιακή φρουρά, να σπάσουν την απεργία και να μην πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το "Market In"».

Τρία χρόνια μετά και ενώ υπάρχουν ακόμη και δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις τους, η εργοδοσία του «Market In» επανέρχεται, προσθέτει το ΕΚΙ. «Βάζει το "πρωτοπαλίκαρό" της να κάνει μήνυση στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, αποδίδοντάς του τη διεύθυνση και τη συμμετοχή σε "εγκληματικές ενέργειες" εναντίον του, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Εχουν μάλιστα το θράσος να συσχετίζουν τη δράση του Εργατικού Κέντρου με "ομάδες κουκουλοφόρων" που συστηματικά αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση της δράσης του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου εκείνης τα οποία επικαλείται το Εργατικό Κέντρο, ο μηνυτής σχετίζεται με «προστασία υψηλών προσώπων», ενώ εξακριβωμένα είχε εμπλακεί και σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα κατά το παρελθόν. «Την ομάδα των μπράβων συμπληρώνουν άτομα σχετιζόμενα με τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής», προσθέτει το ΕΚΙ, καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία αξιοποίησε ενάντια στις κινητοποιήσεις «ομάδες του υποκόσμου».

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει ότι χαρακτηρίζεται «εγκληματική» η πάλη ενάντια στις απολύσεις, για δουλειά με δικαιώματα. Αναδεικνύει ότι η συγκεκριμένη δίωξη αποτελεί στοιχείο κλιμάκωσης της επίθεσης της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, «αφού κανένας πληρωμένος μπράβος δεν ενεργεί από μόνος του, χωρίς άνωθεν εντολές».

Καταλήγοντας το Εργατικό Κέντρο καλεί «όλους τους φορείς της πόλης, όλους τους Γιαννιώτες, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της δράσης των σωματείων και του Εργατικού Κέντρου», να συσπειρωθούν μαζικά στα σωματεία τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας μπροστά σε επιχειρηματικές διεργασίες στο Εμπόριο(7/8/2019)
Συγκέντρωση απολυμένων έξω από το «Market In»(5/6/2018)
Διήμερο αγωνιστικής δράσης στο Εμπόριο(16/12/2017)
Κινητοποίηση ενάντια στην καταστολή και το χτύπημα των δικαιωμάτων(8/12/2017)
Παν-γιαννιώτικο συλλαλητήριο στις 23 Ιούνη(17/6/2016)
Απάντησαν στους κήρυκες της απεργοσπασίας και της υποταγής(18/4/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org