Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Απέναντι στην εργοδοτική επίθεση και τις αξιώσεις για «εργασιακή ειρήνη»

Από στάση εργασίας και συγκέντρωση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
Από στάση εργασίας και συγκέντρωση των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου
Σήμερα ξεκινούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η μάχη που δίνουν οι ταξικές δυνάμεις για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) είναι κομμάτι της μάχης για την οργάνωση των εργαζομένων στον κλάδο, τον συντονισμό της δράσης με άλλους κλάδους, την αντιπαράθεση και την αποκάλυψη του ρόλου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια για ουσιαστική ταξική ενότητα των εργαζομένων μέσα στα σωματεία, η οποία διαμορφώνεται στη βάση της αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και όχι στο παζάρεμα μαζί του για το πόσα θα χάσουν οι εργάτες. Το προηγούμενο διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις, έχοντας την πλειοψηφία στη διοίκηση του σωματείου, πρωτοστάτησαν στην πάλη των εργαζομένων ενάντια στις μειώσεις και στην καθυστερημένη καταβολή των μισθών, στις απολύσεις, στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πρωτοστάτησαν στη διεκδίκηση και τη διασφάλιση μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία στους χώρους δουλειάς και κυρίως στην «Ιριδα», συνέβαλαν στην οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων με μαζικές διαδικασίες.

Σε συντονισμό με άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκαν κοινές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν την εργατική τάξη: Ανεργία, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, συλλογικές συμβάσεις, έμπρακτη αλληλεγγύη σε εργατικούς αγώνες αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά ενάντια σε κάθε προσπάθεια των εργοδοτών να επιβάλουν κλίμα «εργασιακής ειρήνης», προκειμένου να τσακίσουν τα δικαιώματα των εργατών με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα του επικεφαλής του «Πήγασου», Φ. Μπόμπολα, ο οποίος σε συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ ζήτησε να υπάρχει «εργασιακή ειρήνη», προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση του Ι. Σαββίδη. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε σχέδιο που προβλέπει 220 απολύσεις στα πρακτορεία, χειροτέρευση των Συμβάσεων Εργασίας κ.ά.

Οι ταξικές δυνάμεις έχουν σταθερό μέτωπο με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που στον κλάδο εκφράζεται κυρίως με το ψηφοδέλτιο της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΑΠΕΠΤΑ, στηρίζεται από το ΜΕΤΑ, δηλαδή από δυνάμεις ΛΑΕ και ΣΥΡΙΖΑ). Η παράταξη αυτή αρχικά καλούσε τους εργάτες να στηρίξουν την κυβέρνηση - γιατί δήθεν θα πέρναγε φιλεργατικούς νόμους. Μετά το 3ο μνημόνιο, αφού είχαν εκτεθεί ανεπανόρθωτα, η μόνη τους έγνοια ήταν να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ και την ταξική γραμμή του. Τώρα μεταξύ των υποψηφίων της ΑΠΕΠΤΑ είναι άτομα που στηρίζουν την προσπάθεια της εργοδοσίας, να διαλύσει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των εργαζομένων, ή άλλα που είναι γνωστά ως απεργοσπάστες στον κλάδο.

Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις αντιπαρατέθηκαν με διαλυτικές αντιλήψεις που στόχο έχουν την υπονόμευση του σωματείου και καλλιεργούν οι εργοδότες και τα τσιράκια τους οι χρυσαυγίτες, ότι τάχα δεν χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας, ότι αυτό που χρειάζεται είναι «αυθόρμητες» και ανοργάνωτες κινητοποιήσεις. Συνολικά, δίνουν τη μάχη ενάντια στη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της εργοδοσίας. Εκπρόσωποι της ναζιστικής οργάνωσης από τη μια κατηγορούν το σωματείο, γιατί δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την εργοδοσία για να συζητήσει πόσο θα χάσουν οι εργάτες, και από την άλλη εξαπολύουν εναντίον του άθλιες συκοφαντικές επιθέσεις.

Απάντηση στους χρυσαυγίτες έδωσε η απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης του σωματείου, για τον αποκλεισμό οποιουδήποτε φασιστικού ψηφοδελτίου από τις εκλογές, την οποία ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση της Εφορευτικής Επιτροπής να αποκλείσει το φασιστικό ψηφοδέλτιο.

Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ θα δώσει ώθηση στη μάχη για την καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων, θα συμβάλει, στο μέτρο που της αναλογεί, στη μάχη για τη συνολικότερη αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στην Καλαμάτα!(2019-03-14 00:00:00.0)
Σύνθετη και απαιτητική η μάχη των αρχαιρεσιών στα συνδικάτα(2016-08-18 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη «φάμπρικα» δικαστικών διώξεων(2012-05-08 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες(2009-07-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ