Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2017 - αριθ. φύλλου: 12734

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με το βλέμμα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος

Δεύτερη πανελλαδικά η Πανσπουδαστική στα ΑΕΙ, κοντά στο 21% το ποσοστό της στα ΤΕΙ


ΣΕΛ.  8   -   9
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών και έτοιμη για αναβαθμισμένους ρόλους

Αποκαλυπτική η ομιλία του πρωθυπουργού στη χτεσινή Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες


ΣΕΛ.  4

Καμιά συναίνεση του λαού στα αντιλαϊκά παζάρια για το χρέος

Πραγματικός στόχος της συζήτησης περί «εθνικής συνεννόησης» για τη διευθέτηση του χρέους είναι να συναινέσει ο λαός στα αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας

  • Με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, συνεχίζεται η καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης και συνεννόησης για τους όρους διευθέτησης του χρέους, μπροστά στη νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 15 Ιούνη.
  • Τα σχέδια που έπεσαν στο τραπέζι, η διαρροή της συζήτησης που έγινε στο τελευταίο Γιούρογκρουπ, αλλά και οι χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν ότι «προαπαιτούμενο» της όποιας διευθέτησης είναι να αποδεχτεί ο λαός νέα σκληρά μέτρα και μνημόνια διαρκείας, στα οποία ετοιμάζεται να συμφωνήσει η κυβέρνηση.
  • ΚΚΕ: Η «εθνική συνεννόηση», που προβάλλουν κυβέρνηση - ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα - συνεταίροι των μνημονίων, αποδεικνύει ότι οι επιμέρους διαφορές δεν τους εμποδίζουν να συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο στην υλοποίηση της ίδιας στρατηγικής, που είναι η καπιταλιστική ανάκαμψη με τον λαό γονατισμένο.

ΣΕΛ.  3,    7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ανάπτυξη» και συντρίμμια

Οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, για το πόσο ικανή μπορεί να είναι η κυβέρνησή του στο να υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και να τσακίζει το λαό, ήταν άκρως αποκαλυπτικές.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «ανάπτυξη» και παρέθεσε μια σειρά κυβερνητικές αντιλαϊκές αποφάσεις που ήδη έχουν παρθεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι η αναφορά του στα δύο μνημόνια, το 3ο και το 4ο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υπηρετούν τον στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης - ανεξάρτητα από το εάν θα τον πετύχουν ή όχι - της ανάκαμψης των κερδών και της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας.

Είναι και όλα όσα πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και τα περιέγραψε αναλυτικά ο πρωθυπουργός, θέλοντας να πει με απλά λόγια στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου ότι είναι ο άνθρωπός τους...

Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, απλός και κατανοητός. Μίλησε για «μια εθνική προσπάθεια» και πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται εκ των άνω ούτε διατάσσεται. Ούτε θα περιμένουμε να βρέξει ανάπτυξη, θα πρέπει και εμείς να βάλουμε το χέρι μας, όλοι». Ας δούμε, λοιπόν, τι «χεράκι» βάζει η κυβέρνηση.

Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Μέσω του αναπτυξιακού νόμου, δίνουμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της καινοτομίας και τη διασύνδεση της βασικής Ερευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματική αξιοποίησή της. Ειδικότερα, παρέχεται για πρώτη φορά ένας συνδυασμός κινήτρων - σταθερό φορολογικό καθεστώς για 12 χρόνια, φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις». Με απλά λόγια λοιπόν, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, την ίδια στιγμή που μειώνουν μισθούς, συντάξεις, μειώνουν το αφορολόγητο στα λαϊκά νοικοκυριά, θα δώσουν κίνητρα και φοροαπαλλαγές - και μάλιστα όπως λένε για πρώτη φορά - στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και για του λόγου το αληθές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε και τα αποτελέσματα. Είπε: «Ο νόμος αυτός συνάντησε ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σε μόλις λίγους μήνες από την έναρξη της ισχύος του, υποβλήθηκαν πάνω από 770 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία μάλιστα των σχεδίων (56%) αφορά τους κρίσιμους για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της αγροδιατροφής». Τι καλύτερη απόδειξη για τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης...

Εχει και συνέχεια. Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα βήματα που θα γίνουν «για φτηνότερη Ενέργεια στις βιομηχανίες», όπου μάλιστα αποκάλυψε ότι στα περιβόητα «αντίμετρα» περιλαμβάνεται και πρόβλεψη για «100 εκατομμύρια κατ' έτος για ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών». Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα, πολλά από αυτά ζουν χωρίς φως και θέρμανση, ενώ επίκειται και νέα αύξηση στα οικιακά τιμολόγια.

Δεν σταματούν όμως εδώ οι υποσχέσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για «ένταση των προσπαθειών για την αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας που μπορούν να την κάνουν ιδανικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο», όπως η γεωστρατηγική θέση, τα μεγάλα έργα υποδομής στην Ενέργεια, τις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τα διαθέσιμα κεφάλαια για στήριξη επενδυτικών σχεδίων, η σύνδεση αγροτοδιατροφικού τομέα με τη μεταποίηση, η ηγετική θέση σε ναυτιλία και τουρισμό. Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να αναφέρουμε ότι δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός πως μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε όλους αυτούς τους τομείς, θεωρούν ότι με τα αντιλαϊκά μέτρα και τις παρεμβάσεις, με τις αντεργατικές ρυθμίσεις, διαμορφώνονται συνθήκες «ελκυστικές» και «ανταγωνιστικές» ώστε να επενδύσουν στη χώρα μας.

Κάπως έτσι λοιπόν διαμορφώνεται το «αναπτυξιακό τοπίο» που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Και είναι ένα τοπίο πραγματικά εφιαλτικό για το λαό. Μόνο ένας δρόμος υπάρχει για να απαλλαγεί ο λαός από αυτόν τον εφιάλτη. Να οργανώσει τη συμμαχία και την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο για την ανάκτηση των απωλειών του και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.


ΠΑΜΕ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Σήμερα η συναυλία για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά

Στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη

«Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά». Με αυτό το σύνθημα, το ΠΑΜΕ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καλούν τους εργαζόμενους και τον λαό της Αττικής στη σημερινή συναυλία, στο Θέατρο Πέτρας. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν πολλοί Ελληνες καλλιτέχνες και το συγκρότημα «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία.


ΣΕΛ.  15


ΕΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη εκδήλωση στον Ταΰγετο για την 3η Μεραρχία του ΔΣΕ

ΣΕΛ.  14
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Τραυματίστηκαν εργάτες από έκρηξη σε εταιρεία υγραερίου

ΣΕΛ.  17
Επίθεση με παγιδευμένο φάκελο στον Λουκά Παπαδήμο

ΚΚΕ: Τρομοκρατική επίθεση που υπηρετεί σχεδιασμούς εχθρικούς προς τα λαϊκά συμφέροντα


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ