Πέμπτη 25 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ψηφίζουν για σωματείο ταξικό, «δεύτερο σπίτι» κάθε εργαζόμενου

Από την εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του σωματείου
Από την εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του σωματείου
Στο φόντο της κλιμακούμενης επίθεσης στις συνθήκες δουλειάς και ζωής των εργαζομένων στον κλάδο, με τελευταίο επεισόδιο την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Τους λόγους που έχουν οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο να δυναμώσουν το κλαδικό τους σωματείο, το οποίο συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, ψηφίζοντας στις εκλογές αλλά και παίρνοντας μέρος στην καθημερινή του δράση, συζήτησαν οι εμποροϋπάλληλοι στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στις 14/5.

«Χαμένος από χέρι είναι όποιος εργαζόμενος νομίζει ότι έχει εξασφαλισμένη την εργασία του, τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει. Χαμένος είναι ο εργαζόμενος που σηκώνει ψηλά τη σημαία του αφεντικού του, που θεωρεί την επιχείρηση "οικογένεια", που βάζει τα πόδια του στα παπούτσια του εργοδότη, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με τα παραμορφωτικά γυαλιά του εργοδότη και όχι με τα δικά του», τονίστηκε εισηγητικά στη Συνέλευση από την απερχόμενη πρόεδρο του σωματείου, Ντίνα Γκογκάκη.«Κερδισμένος είναι ο εργαζόμενος που βλέπει καθαρά το ταξικό του συμφέρον, που παλεύει οργανωμένος μαζί με τους συναδέλφους του σαν μια γροθιά ενάντια στον κοινό μας αντίπαλο, που δίνει το χέρι σε όποιον σηκώνεται, που στηρίζει με την αλληλεγγύη και συναδελφικότητα τον διπλανό του», πρόσθεσε.

Μέχρι την Κυριακή 4 Ιούνη συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο
Μέχρι την Κυριακή 4 Ιούνη συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο
Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν μέσα από τις τοποθετήσεις τους οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο. «Ενας κάνει δουλειά για τέσσερις» σε πολυκαταστήματα και σε σούπερ μάρκετ. «Ωράρια - "λάστιχο", σπαστά, υπερωρίες, meeting στις επτά το πρωί ή στις δέκα το βράδυ», είναι η καθημερινότητα των εμποροϋπαλλήλων. Μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιο, «απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και δουλειά την Κυριακή...

Εκαναν το δικό τους «ταμείο»

Στα ίδια χρόνια που βλέπουν μια σειρά επιχειρήσεις να γιγαντώνονται, οι εμποροϋπάλληλοι μετρούν απώλειες χωρίς τέλος.

Την ανάπτυξη της εταιρείας «Praktiker», που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα πριν 25 χρόνια και σήμερα διαθέτει 15 καταστήματα πανελλαδικά, υπενθύμισαν εργαζόμενοι που πήραν το λόγο. «Εχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς πώς φτιάχτηκαν αυτά τα καταστήματα; Θα μου επιτρέψετε να σας πω εγώ που διανύω τον 24ο χρόνο στην εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά μια εργαζόμενη και πρόσθεσε: «Αυτά τα καταστήματα φτιάχτηκαν από τον κόπο και τη δουλειά των εργαζομένων. Των εργαζομένων των λίγων ημερών, ακόμα της μιας μέρας, των δύο ή τριών μηνών, των εργαζομένων που δουλεύουν χρόνια στην εταιρεία». Τα μυοσκελετικά προβλήματα και παθήσεις είναι τα «παράσημα» που συχνά αποκτούν οι εργαζόμενοι, λόγω της εντατικοποίησης, της έλλειψης προσωπικού, του βάρους που αναγκάζονται καθημερινά να σηκώνουν. Οπως τονίστηκε, από τα ταμεία των καταστημάτων έχουν πλέον αφαιρεθεί οι κυλιόμενοι διάδρομοι, πράγμα που αναγκάζει τους εργαζόμενους να τραβούν τα πράγματα με τα χέρια, ανεξάρτητα από το πόσο βαριά είναι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η αλυσίδα «Σκλαβενίτης». Το 2006 η επιχείρηση αριθμούσε 38 καταστήματα, το 2014 έφτασε τα 110 μέσα από εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, το 2016 συνέχισε να επεκτείνεται στην επαρχία. Το 2017, μετά από την εξαγορά του «Μαρινόπουλου», μετρά 600 καταστήματα και 23.000 εργαζόμενους. «Ενώ λοιπόν η ανάπτυξη της εταιρείας έχει χτυπήσει "κόκκινο", είπαμε κι εμείς να κάνουμε ταμείο και να δούμε τι έχουμε κερδίσει εμείς οι εργαζόμενοι», είπαν εργαζόμενοι που πήραν το λόγο στη Συνέλευση. Ο απολογισμός που έκαναν περιλάμβανε τα εξής: Ωρομίσθιοι που καλύπτουν 8ωρα και 10ωρα ενώ πληρώνονται με την ώρα, εντατικοποίηση, 6ήμερη εργασία χωρίς ρεπό, απλήρωτες υπερωρίες. Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο είναι πραγματικό «ψηφιδωτό». Περιλαμβάνουν 8ωρους, ωρομίσθιους, εργαζόμενους με 2μηνες, 4μηνες και 6μηνες συμβάσεις, εκ περιτροπής εργασία για δύο ή τρεις μέρες τη βδομάδα. Στα παραπάνω, εργαζόμενοι από τον «Μαρινόπουλο», που πλέον πέρασαν στον «Σκλαβενίτη», πρόσθεσαν και τις συμβάσεις «δανεισμού» από τον πρώην εργοδότη τους στον καινούργιο όμιλο.

Κόντρα στην παρέμβαση της εργοδοσίας

Εκτός από το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, το οποίο αξιοποιούν στο έπακρο, οι εργοδότες οργανώνουν συστηματική παρέμβαση στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους. Το κλίμα φόβου και ανασφάλειας συνοδεύεται από τη μάσκα του «καλού εργοδότη» και της επιχείρησης όπου όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι «μια οικογένεια».

Μέσα από τις ομιλίες τους, εργαζόμενοι υπενθύμισαν τη διαφημιστική καμπάνια της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος». Εφεραν μια σειρά παραδείγματα των προσπαθειών χειραγώγησης των εργαζομένων και στοίχισής τους πίσω από τα συμφέροντα της επιχείρησης. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα «υγεία και ευεξία», που περιλαμβάνει σεμινάρια «διαχείρισης άγχους» για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που γίνονται χίλια κομμάτια για να βγάλουν πέρα τη βάρδια. «Η χαρά να ξεχωρίζεις» είναι ο τίτλος ενός νέου εγχειρήματος που ξεκινά εταιρεία με στόχο την «υποστήριξη του ηθικού των εργαζομένων», και την «αύξηση της ικανοποίησής τους από την εργασία». Στο πλαίσιο του προγράμματος η εταιρεία θα δίνει βραβεία «καλύτερου εργαζομένου» και «καλύτερου καταστήματος». «Θα φτάσουμε να γίνουμε... Survivor», σχολίαζαν χαρακτηριστικά εργαζόμενοι...

Συνεχής προσπάθεια οργάνωσης

Ο απολογισμός της δράσης του Συλλόγου μετρά μια σειρά θετικά βήματα, τα οποία επίσης αποτυπώθηκαν στις ομιλίες των εργαζομένων.

Την καθημερινή συζήτηση με τους συναδέλφους, το μοίρασμα της ανακοίνωσης του σωματείου, τη δράση για κάθε πρόβλημα στο χώρο δουλειάς, μετέφεραν εργαζόμενες από την αλυσίδα «H&M». Μέσα από τη δράση αυτή, όπως υπογραμμίστηκε, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα από εργαζόμενους που συσπειρώθηκαν στο κλαδικό τους σωματείο. Οταν η εργοδοσία πριν 3 περίπου μήνες έφερε νέες συμβάσεις εργασίας με χειρότερους όρους, η Επιτροπή κατάφερε να οργανώσει κινητοποιήσεις και να εμποδίσει τα σχέδια αυτά. «Η μάχη που δώσαμε έδειξε ότι έχουμε τη δύναμη, έσπασε σε πολλούς συναδέλφους το ιδεολόγημα της αναποτελεσματικότητας των αγώνων», είπε μια εργαζόμενη, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να δοθεί συνέχεια, να ενισχυθεί περισσότερο η Επιτροπή.

Με σταθερή παρέμβαση κατάφεραν να πολλαπλασιάσουν τις δυνάμεις του σωματείου τα μέλη του Συλλόγου σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. «Η "μαγιά" όταν ξεκινήσαμε ήταν μηδενική. Σήμερα έχουμε εγγραφές στο Σύλλογο από καταστήματα που δεν έχουμε καταφέρει να πάμε εξόρμηση και περιοδεία», είπαν χαρακτηριστικά.

Την πείρα τους από τις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα πριν περίπου ένα χρόνο υπενθύμισαν εργαζόμενοι από τον «Μαρινόπουλο». «Να 'μαστε τέτοια γροθιά που να να μην νικιέται με τίποτα», ήταν το μάθημα που τους δίδαξε η εμπειρία τους, μαζί με την ανάγκη να δυναμώσουν το σωματείο και την πάλη του, ώστε να είναι το «δεύτερο σπίτι του εργαζόμενου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ