Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ο,τι χρειάζεται για την «απελευθέρωση»...

Οχι μόνο λιγνιτικές μονάδες θα βγάλει στο «σφυρί» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά ακόμη και υδροηλεκτρικές μονάδες, το πλέον περιζήτητο «φιλέτο» ντόπιων και ξένων ενεργειακών επιχειρηματικών ομίλων, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, την περασμένη Παρασκευή.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών που προβλέπει τη διενέργεια «Market Test» το ερχόμενο φθινόπωρο, για να διερευνηθεί «επενδυτικό ενδιαφέρον» για λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης. Παράλληλα, με άλλα βήματα τα οποία έχουν συμφωνηθεί με το κουαρτέτο - και θα ανακοινωθούν όταν κλείσει συνολικά η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση - η κυβέρνηση ευελπιστεί να επιτευχθούν οι στόχοι για την ολοκλήρωση της «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, γιατί σε αντίθετη περίπτωση «υπάρχει κίνδυνος να κινητοποιηθούν και επιπρόσθετα δομικά μέτρα, δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό...». Τα πρόσθετα «δομικά μέτρα», στα οποία αναφέρεται ο υπουργός, είναι η πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων που προσφέρουν σαφώς πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας σε σχέση με τις λιγνιτικές μονάδες.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε εσπευσμένες διαδικασίες για την αναζήτηση «επενδυτών» ώστε μέσα στο 2018 να έχει ολοκληρωθεί η πώληση μονάδων, ενώ στο μεταξύ «τρέχουν» και οι διαδικασίες για τη «βέλτιστη αξιοποίηση» του 17% της επιχείρησης, όπως επίσης ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ