Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Διεργασίες στη βάση της στρατηγικής σύμπλευσης

Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα προκαλούν οι «καθυστερήσεις» στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και η αναζήτηση σταθερών κυβερνητικών λύσεων και εναλλακτικών που θα εφαρμόσουν τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα σε «βάθος χρόνου».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real FM», επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «χάνουμε άλλη μια ημερομηνία, καθώς η 7η Απριλίου φεύγει (...) Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση. `Η να κλείσει την αξιολόγηση αμέσως ή να κάνει εκλογές».

Από κοντά και ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, που μιλώντας στην εφημερίδα «Real Νews», επαναλάμβανε τη θέση του κόμματός του, ότι αν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια δεν θα ψηφίσει στη Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση: «Η ΝΔ δεν θα γίνει "δεκανίκι" στην κυβερνητική αναποτελεσματικότητα και αποτυχία. Νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν θα ψηφίσει», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «η ψήφισή τους, όμως, από την κυβερνητική πλειοψηφία αποτελεί δέσμευση για τη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, επιδιώκοντας στην πορεία, την αλλαγή πτυχών του προγράμματος»...

Σε μια τέτοια βάση, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντιέται σήμερα στη Βουλή με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Αύριο θα συναντήσει τον Β. Λεβέντη, ενώ προηγούμενα, την Παρασκευή, συναντήθηκε με την Φ. Γεννηματά, με συνεργάτες του να λένε για το περιεχόμενο των τέτοιων συναντήσεων ότι ο πρόεδρός τους «συζητά με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία της χώρας» και ότι οι επαφές αυτές δεν έχουν σχέση με μετεκλογικές εξελίξεις και συνεργασίες. Ωστόσο, στην ουσία, δεν απέκλειαν κάτι τέτοιο για αργότερα, εφόσον συμπλήρωναν ότι «είναι ακόμα πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα είναι το τοπίο στη Βουλή μετά, και σε κάθε περίπτωση εκπεφρασμένη βούληση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι, ακόμα και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ μετεκλογικά, να επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες και συναινέσεις». Ορος για να περάσουν ευκολότερα τα αντιλαϊκά μέτρα που αναμένεται να ψηφιστούν τώρα, αλλά και όσα χρειαστούν στο μέλλον.

Σε μια τέτοια λογική, ευρύτερων συνεργασιών, ακόμα και στη λογική «οικουμενικής», κινείται και η Φ. Γεννηματά, που μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία», επανέλαβε τη θέση της για «εθνική συνεννόηση για τη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση». «Μόνο μια βιώσιμη κυβέρνηση, με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μπορεί αξιόπιστα να το εγγυηθεί», είπε.

Ρόλο, εξάλλου, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, λέγεται από διάφορους ότι μπορεί να παίξουν και οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Διαμαντοπούλου - Φλωρίδης - Ραγκούσης, που συνέστησαν την «Ωρα Αποφάσεων», αν καταφέρουν να μπουν στη Βουλή. Οι τρεις, βέβαια, μιλούν για συνεργασία και με το Ποτάμι, ο επικεφαλής του οποίου αποκλείει μεν, προεκλογικές συνεργασίες, αλλά όχι τις μετά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χρήσιμη ψήφος» για κυβερνήσεις του κεφαλαίου(2019-06-22 00:00:00.0)
Διεκδικεί ρόλο «καταλύτη» για το επόμενο σχήμα αστικής διαχείρισης(2018-10-05 00:00:00.0)
«Τρέχουν» με κοινό τόπο τις «εθνικές» προσπάθειες του κεφαλαίου(2017-07-11 00:00:00.0)
Αλισβερίσια και παζάρια για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2016-06-12 00:00:00.0)
«Εθνική ενότητα» για τη στρατηγική του κεφαλαίου(2016-03-01 00:00:00.0)
Επιμένει για συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ(2016-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ