Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καθαρίζουν» από λαϊκά δικαιώματα το «διάδρομο» ανάκαμψης για το κεφάλαιο

Eurokinissi

Με παραδοχή ότι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ευνοϊκότεροι όροι ανάκαμψης του κεφαλαίου, για την απόσπαση των οποίων έχει ήδη συμφωνηθεί παραπέρα μείωση αφορολόγητου, συντάξεων και περιστολή εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων, πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ κ.ο.κ., ισοδυναμούν οι δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο «Εθνος» της Κυριακής, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Τζανακόπουλου, στον «ΣΚΑΪ».

«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο. Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 - και αυτό μόνο εάν, στο μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας.

Τη δήλωση του πρωθυπουργού εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας καθαρό ότι επιδίωξη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι η απόσπαση ρυθμίσεων που θα υποβοηθήσουν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αναφέροντας: «Θα προσπαθήσω, λοιπόν, να εξηγήσω τι είναι αυτό που λέει ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός λέει ότι από τη στιγμή που τα μέτρα τα οποία θα παρθούν για το 2019 και το 2020, αποτελούν απαιτήσεις του ΔΝΤ και έρχονται ως ένα "αντίδωρο", να το πούμε έτσι, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, δεν μπορούν και να εφαρμοστούν εφόσον δεν υπάρξει ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Και εδώ μιλάμε για μια περίοδο δυο χρόνια μετά. Την 1/1 του 2019, λοιπόν, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα (...) Δηλαδή ναι μεν υποχώρηση σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μείγμα, αλλά από την άλλη μεριά και μια μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει ένας καθαρός διάδρομος για την ελληνική οικονομία...».

Με δεδομένο το αντιλαϊκό περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας προκύψει, είναι αναμενόμενη η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσει εγκαίρως τα άλλοθί της και να κάνει το λαό να ταυτιστεί μαζί της. Ετσι, ο Δ. Τζανακόπουλος - μετά τον Π. Σκουρλέτη που ισχυρίστηκε («ΑΝΤ1») πως «οι πάντες, εντός και εκτός χώρας, έχουν συνωμοτήσει κατά της κυβέρνησης» - επανέλαβε το αφήγημα της υποτιθέμενης μάχης που η κυβέρνηση δίνει, κρύβοντας υπέρ ποιων μάχεται και υποστηρίζοντας ότι δέχεται πιέσεις έως και πόλεμο από δυνάμεις που δεν νιώθουν «άνετα» μαζί της, αλλά δεν θέλουν και να «τινάξουν τη χώρα στον αέρα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση», αλλά και το αφήγημα του ευνοϊκού δήθεν συσχετισμού δυνάμεων που θα οδηγήσει το ΔΝΤ «πολύ σύντομα σε λογική υποχώρησης».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην τεχνική συμφωνία. «Είμαστε, κατά τη γνώμη μου, τεχνικά, πάρα πολύ κοντά στο να το επιτύχουμε αυτό. Από εκεί και πέρα, πρέπει να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις σε όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να μην ανακαλύπτουν προσχήματα για να δημιουργήσουν καθυστερήσεις», ανέφερε.

Παραμύθια και σκανδαλολογία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε, τέλος, τη φημολογία περί εσωκομματικών τριβών στον ΣΥΡΙΖΑ. «Στο εσωκομματικό πεδίο υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχουν προβληματισμοί, υπάρχουν απόψεις, οι οποίες εκφράζονται και καλώς κάνουν και εκφράζονται (...) δεν υπάρχει εσωκομματική κρίση», υποστήριξε.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με ανακοίνωσή της εξέφρασε τη στήριξή της στην «προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, κοινωνικά βιώσιμη και ταυτόχρονα συνολική σε ό,τι αφορά την απομείωση του χρέους, με βιώσιμα πλεονάσματα, που θα δίνουν τη δυνατότητα αλλαγής σελίδας στην οικονομία και οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση», μια συμφωνία δηλαδή που θα απαντά στα μείζονα προτάγματα της αστικής τάξης.

Η ΠΓ επαναλαμβάνει τη θέση «για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ιδίως από την προσπάθειά μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων», την επαναφορά δηλαδή των μηχανισμών του κοινωνικοεταιρισμού για να περνάνε πιο εύκολα οι αντεργατικές ανατροπές, όπως αυτές που παζαρεύονται (και) στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Στο ίδιο πνεύμα υπερασπίζεται «τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ», που η περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της έχει δρομολογηθεί, στο πλαίσιο και της «ενιαίας αγοράς Ενέργειας» της ΕΕ.

Φυσικά, ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας περί πολέμου και «αποσταθεροποίησης», καταγγέλλοντας την εγχώρια «συμμαχία των προθύμων» ότι έχει «μοναδικό στόχο το μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, την πτώση της κυβέρνησης και την με κάθε τρόπο παλινόρθωση του πελατειακού κράτους των σκανδάλων και της διαφθοράς...».

Σαν επεισόδιο αυτού του «πολέμου» ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και την ανάσυρση στην επικαιρότητα του ταξιδιού του Ν. Παππά το 2013 στη Βενεζουέλα. Σιγοντάροντας μια βολική και για την κυβέρνηση αντιπαράθεση, μακριά απ' τα κρίσιμα για το λαό ζητήματα, σε αχλή σκανδαλολογίας, ανταπάντησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει το θέμα σαν αντιπερισπασμό, την ώρα που εξελίσσονται εξεταστικές επιτροπές για διάφορα ζητήματα. Να σημειώσουμε ότι για το ταξίδι Παππά στη Βενεζουέλα κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά και βουλευτές της ΝΔ, με τις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις για το ταξίδι και τις επαφές του εκεί, έπειτα από δημοσίευμα που τον φέρει να είχε επαφές με συγκεκριμένο επιχειρηματία και να μετακινείται με το ιδιωτικό του αεροσκάφος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ