Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ «EAST MED»
«Φιλόδοξοι» σχεδιασμοί, άκρως επικίνδυνοι για τους λαούς

Ενα βήμα ακόμη προχώρησαν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας και Ισραήλ τους σχεδιασμούς μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατ. Μεσόγειο στην Ευρώπη

Ολοένα και μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας μας στους ανταγωνισμούς της ευρύτερης περιοχής για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών και τη χάραξη νέων ενεργειακών διαδρόμων, στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της ντόπιας άρχουσας τάξης για μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό - διαμετακομιστικό κόμβο».

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, στο Τελ Αβίβ, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας, παρουσία του Ευρωπαίου επίτροπου για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια, πραγματοποίησαν μία ακόμη τακτική συνάντηση για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου «East Med» και υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη για την προώθησή του. Πρόκειται για ένα από τα βασικά σχέδια που ιεραρχεί ψηλά το εγχώριο κεφάλαιο, έχουν ξεκινήσει να προωθούνται ήδη από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει την υλοποίησή τους η σημερινή, που με συνολικό σχεδιαζόμενο μήκος 2.000 χλμ., εάν τελικά κατασκευαστεί, θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός του κόσμου.

Στη Διακήρυξη προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η σαφής «στήριξη» των εμπλεκόμενων μερών στη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ειδικά για τον αγωγό «East Med», αν και τονίζεται ότι «συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση», παράλληλα επισημαίνεται πως «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου».

Οι επισημάνσεις περί «συμπληρωματικότητας» γίνονται στο φόντο των πρόσφατων δηλώσεων του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας για επερχόμενη - ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι - συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας, για το πέρασμα φυσικού αερίου μέσω της δεύτερης, κι ενώ το Τελ Αβίβ διαπραγματεύεται και με την Αίγυπτο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις παραγωγής LNG που διαθέτει η αραβική χώρα.

Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρξει από κοινού υποστήριξη της αίτησης που έχει καταθέσει η ελληνοϊταλική κοινοπραξία «IGI Poseidon» για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από σχετικά κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να δημιουργηθεί μια τετραμερής ομάδα εργασίας που ανάμεσα σε άλλα θα εξετάσει τους όρους σύνταξης και υπογραφής μιας Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την επίσπευση της κατασκευής του έργου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε χαρακτήρισε το έργο «φιλόδοξο», το οποίο η Επιτροπή «στηρίζει ξεκάθαρα», αφού, όπως είπε, «θα έχει υψηλή αξία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της παροχής και τον στόχο της διαφοροποίησης»...

Σε δήλωσή του ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τους σχεδιασμούς του αγωγού «με τη διπλή ιδιότητα, του στρατηγικού διαμετακομιστικού κόμβου και, μελλοντικά, ως δυνητικά upstream χώρας στην παραγωγή φυσικού αερίου. Είναι σημαντικό ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μελετών το έργο κρίθηκε τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο». Χαρακτήρισε επίσης τη χτεσινή τετραμερή συνάντηση «καθοριστικής σημασίας», ενώ, όπως είπε, αυτές οι συναντήσεις θα λάβουν στο εξής τακτικό εξαμηνιαίο χαρακτήρα, με την επόμενη να πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Υπενθυμίζουμε ότι σκοπός του αγωγού είναι η σύνδεση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο - προς το παρόν τα σημαντικότερα κοιτάσματα βρίσκονται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ - και το συνολικό του κόστος ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ.

  • Με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) συναντήθηκε χτες ο αναπληρωτής υπουργό Ενέργειας, Σ. Φάμελλος και την ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες του ενεργειακού σχεδιασμού που υλοποιεί η κυβέρνηση, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, είναι «η ενεργειακή ασφάλεια, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, η μετάβαση της αγοράς Ενέργειας στη φάση "απελευθέρωσης" και η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες - προμηθευτές Ενέργειας».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ