Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
Ανταλλαγή της πλούσιας πείρας με στόχο την ισχυροποίηση του Κόμματος

Ο «Ριζοσπάστης» ολοκληρώνει σήμερα την παρουσίαση των τοποθετήσεων των αντιπροσώπων στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος, με τις ομιλίες που έγιναν αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης, μετέφερε θετική πείρα από τον κοινό σχεδιασμό εδαφικών και κλαδικών Οργανώσεων στους οικοδόμους του Ηρακλείου, που είχε αποτελέσματα στη δράση, στην επαφή με νέους εργάτες και στην αλλαγή των συσχετισμών στο Συνδικάτο. Αναφέρθηκε επίσης στην πολύμηνη απεργία στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης», ενώ στάθηκε στον τρόπο δουλειάς των κομμουνιστών στα συνδικάτα, σημειώνοντας την ανάγκη να ξεδιπλώνεται πλούσια δράση για κάθε ζήτημα που απασχολεί τους εργάτες, με στόχο αυτή η δράση να αφορά όλο τον κλάδο.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Σκόκας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας, σημειώνοντας ότι απαιτείται υπομονετική δουλειά και αποφασιστική δράση για τη διαμόρφωση δεσμών με την εργατική τάξη. Οπως είπε, αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διοργάνωση μιας κινητοποίησης. Οσο για την αποτελεσματικότητα της πάλης, ανέφερε ότι αυτή κρίνεται μεταξύ άλλων και στη διαμόρφωση ενός αγωνιστικού, ριζοσπαστικού πυρήνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στη συμβολή της «στρατευμένης τέχνης» στην ανάπτυξη της κομμουνιστικής προσωπικότητας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Καλλιτεχνών. Οπως είπε, αυτή η προσπάθεια είναι σύνθετη και έχει να κάνει με το περιεχόμενο της τέχνης, όχι απλά με το διεκδικητικό πλαίσιο. Διεξάγεται μάλιστα κόντρα στον αντίπαλο, ο οποίος αξιοποιεί πολλαπλά και πολυθεματικά το πεδίο του Πολιτισμού.

Ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του Κόμματος στο αγροτικό κίνημα αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για «μεγάλο και σκαμπρόζικο» ζήτημα. Εφερε παραδείγματα που αποδεικνύουν το διώξιμο των μικρομεσαίων αγροτών από τα χωράφια τους λόγω της συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής, με όλες τις δυσκολίες που γεννάει αυτή η πραγματικότητα. Στάθηκε επίσης στα προγράμματα της ΕΕ, που καθιστούν τους αγρότες «κυνηγούς» επιδοτήσεων. Αναφερόμενος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις σημείωσε ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ αυτές δεν θα γίνονταν, ενώ υπογράμμισε το αυξημένο κύρος του Κόμματος και τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους φτωχούς αγρότες, παρά τον πολύ αρνητικό συσχετισμό. Στάθηκε επίσης στην προσπάθεια των κομμουνιστών να προσανατολιστεί η πάλη του αγροτικού κινήματος ενάντια στα μονοπώλια. Υπογράμμισε, τέλος, τη συμβολή των κοινών συλλαλητηρίων με το ΠΑΜΕ στην ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Ο Νεκτάριος Τριάντης, Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, ο οποίος εκλέχθηκε και στη νέα ΚΕ, στάθηκε στην ανάγκη να μετατρέπεται η παρέμβαση του Κόμματος στους εργάτες σε ανθρώπινη υλική δύναμη, δηλαδή να υπάρχει μεγαλύτερη επιμονή στο τι «μένει» στα μυαλά των εργαζομένων μέσα από την κομματική δράση. Το πιο σημαντικό από όλη την προσπάθεια είναι ο εργάτης κομμουνιστής, η στρατολογία στο εργοστάσιο, αυτός είναι ο τρόπος να δεθεί το Κόμμα με τους εργαζόμενους του χώρου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Να επιταχύνουμε το βηματισμό μας

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ, ο οποίος μετέφερε πείρα για τις δυσκολίες και τα καθήκοντα που προκύπτουν δουλεύοντας για την ανασύνταξη, από το χώρο των κατασκευών. Ως πλευρά της υποχώρησης του κινήματος εντόπισε και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι, που αναγνωρίζουν τους κομμουνιστές, όμως η δράση τους περιορίζεται μόνο στις αρχαιρεσίες και δεν αναλαμβάνουν ευθύνες στους χώρους δουλειάς. Υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί το ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο της παρέμβασης απέναντι στην επίδραση του κεφαλαίου, που παρεμβαίνει πολύμορφα για να μπλοκάρει τη σκέψη του εργάτη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, που αναφέρθηκε στην κατάσταση της αγροτοδιατροφικής παραγωγής, στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, αλλά και σε αστικές ανησυχίες στην ΕΕ για «υφαρπαγή» αγροτικών εκτάσεων από άλλες χώρες. Στάθηκε, επίσης, στην ωριμότητα των υλικών συνθηκών για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Οπως είπε, το σύνθημα του 20ού Συνεδρίου πρέπει να σηματοδοτήσει την επιτάχυνση του βηματισμού για την ανάδειξη της ανωτερότητας του κεντρικού σχεδιασμού και της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής για την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών και στη διατροφή.

Για την πάλη του κινήματος ειρήνης απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μίλησε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ. Ανέδειξε τη σημαντική δράση της ΕΕΔΥΕ, που με τις πρωτοβουλίες της συμβάλλει στη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές. Αναφέρθηκε π.χ. στις σημαντικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στην παρουσία της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο και στην επίσκεψη Ομπάμα. Οπως είπε, η ΕΕΔΥΕ μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που αναγνωρίζουν τις αιτίες του πολέμου, αναδεικνύοντας ότι η εξωτερική πολιτική συνδέεται με την εσωτερική, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού, μεταφέροντας πείρα από τη δράση του Κόμματος στους χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους της Ρόδου. Με την ομιλία του ανέδειξε τεκμηριωμένα ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν ευνοεί την εργατική τάξη, κάτι που φαίνεται από την κατάσταση των εργαζομένων στον Τουρισμό, έναν κλάδο, τα κέρδη του οποίου σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ, που αναφέρθηκε στους αγώνες της αγροτιάς. Οπως είπε, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έδειξαν ότι το Κόμμα έχει τη δυνατότητα να επιδρά και να ηγείται σε μεγάλες κινητοποιήσεις, ακόμα και από θέση μειοψηφίας. Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του αγροτικού κινήματος, στάθηκε στις δύο γραμμές που συγκρούονται στο εσωτερικό του: Από τη μια, η γραμμή των μικρομεσαίων και, από την άλλη, αυτή των μεγαλοαγροτών, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια συγκρότησης και ισχυροποίησης Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Για την παρέμβαση στους μαθητές μίλησε η Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, αναλύοντας τη δράση των μαθητικών ΟΒ. Στάθηκε στο ρόλο και το περιεχόμενο του αστικού σχολείου, στην επίθεση που γίνεται στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρέμβαση της ΚΝΕ στα ΕΠΑΛ που συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό εργατόπαιδων.

Ανάπτυξη της δράσης σε όλα τα μέτωπα

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, που μετέφερε πλούσια πείρα από την παρέμβαση του Κόμματος σε εργάτες της πτηνοτροφίας, από τις συνθήκες εργασίας, αλλά και από την οργάνωση της πάλης τους. Στάθηκε ιδιαίτερα στα συμπεράσματα από τη μεγάλη απεργία στις επιχειρήσεις «Ζούρα», που είχε επίδραση σε εργοστάσια του κλάδου σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προσπάθεια να γίνει καθαρό από τους εργάτες ότι η υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει σε μια επιχείρηση, αλλά πρέπει να γίνει υπόθεση συνολικά του κλάδου.

Για τη δουλειά του Κόμματος και της ΚΝΕ στις ΕΠΑΣ μίλησε ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Οπως είπε, η παρέμβαση σε αυτούς τους σπουδαστές είναι εξαιρετικής σημασίας γιατί μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανασύνταξη, στην οικοδόμηση, στη βελτίωση της κοινωνικής σύνθεσης του Κόμματος.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της ΤΕ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, που στάθηκε στη συγκρότηση και τη λειτουργία των κλαδικών συνδικάτων. Μετέφερε πείρα από τον 10μηνο αγώνα των εργαζομένων στο «Athens Ledra» και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι κομμουνιστές σε αυτήν την ταξική μάχη.

Τελευταίος σύνεδρος που τοποθετήθηκε ήταν ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Αττικής της Οργάνωσης, που μίλησε για την ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ, ως σημαντική παράμετρο της οικοδόμησης του Κόμματος. Οπως είπε, δεν πρέπει να κρίνουμε τη δουλειά μας με βάση τι κάναμε χτες, αλλά με κριτήριο πού πρέπει να φτάσουμε, να μη χάνουμε το συνολικό γήπεδο και να μην αποσπάται η παρέμβασή μας στη νεολαία από το πώς επιδρούν οι γενικές πολιτικές εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ