Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Τρέχουν» την αντιλαϊκή ατζέντα σε όλα τα επίπεδα...

Με φόντο τις αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη που προκαλούν ενδοαστικές αντιπαραθέσεις και θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ στις 7/4

Eurokinissi

Ο «απολογισμός της προόδου» που έχει συντελεστεί γύρω από τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή στη Μάλτα, με επίκεντρο την «αγορά εργασίας, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Ενέργειας και την "εξισορρόπηση" των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα», δηλαδή και για την περίοδο μετά το 2018.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια ατζέντα που προωθεί και το ΔΝΤ, την οποία επιβεβαίωσε εκ νέου χτες η Κρ. Λαγκάρντ, λέγοντας ότι «συνιστούμε δομικές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμες μεταρρυθμίσεις», στις οποίες περιέλαβε τις δραστικές περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο. Ξεκαθάρισε, για άλλη μια φορά, ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο αντιλαϊκό πρόγραμμα αν υπάρχουν οι «προϋποθέσεις», σε συνδυασμό με τους όρους που θα θέτει η ανάλυση βιωσιμότητας του κρατικού χρέους που προωθεί το ΔΝΤ.

Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, μέσω «πηγών» τονίζει πως πραγματοποιεί κύκλο επαφών «σε όλα τα επίπεδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Μάλιστα, απαντώντας σε αιτιάσεις κομμάτων της αστικής διαχείρισης και άλλων υπογραμμίζει ότι «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα».

Σε αυτό το φόντο, τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι άλλοι διαχειριστές ταυτίζονται με την ανάγκη του εγχώριου κεφαλαίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που με τη σειρά της προϋποθέτει την επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Ευ. Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου, αντίστοιχα, μεταβαίνουν αύριο στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεννοηθούν με τους «θεσμούς» γύρω από τα χρονοδιαγράμματα και με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 7/4.

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη

Ταυτόχρονα, στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κυριαρχούν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις γενικότερες διεργασίες, τα οποία, βέβαια, με το έναν ή τον άλλον τρόπο προσδιορίζουν και τις αντιλαϊκές εξελίξεις στην Ελλάδα, με γνώμονα τις διαβόητες «βέλτιστες πρακτικές» και τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην ΕΕ, με στόχο την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Ειδικότερα, η ατζέντα του προσεχούς Συμβουλίου Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει και τα παρακάτω ζητήματα:

-- Θεματική συζήτηση για την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης, με στόχο, όπως αναφέρεται, την επίτευξη συμφωνίας γύρω από ένα «κοινό σύνολο αρχών». Ηδη με προηγούμενη απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αναθέσει στην «Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ» την εκπόνηση εργασίας με κεντρικούς άξονες την «αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης», το «επιχειρηματικό περιβάλλον», καθώς και ειδικές «τομεακές πολιτικές» με κατεύθυνση την προσέλκυση επενδύσεων.

Πρόκειται για τις προωθούμενες αναπροσαρμογές και αναδιαρθρώσεις σε περιβάλλον εντεινόμενων ανταγωνισμών με άλλα καπιταλιστικά κέντρα και αγορές και μάλιστα με φόντο τους σχετικά περιορισμένους ρυθμούς επενδύσεων που καταγράφονται στην Ευρωζώνη. Ουσιαστικά, το υπό διαμόρφωση πλαίσιο έρχεται να «κουμπώσει» με τις γενικευμένες αντεργατικές παρεμβάσεις που δρομολογούνται γύρω από τα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρωζώνης, ζήτημα που συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση.

-- Τραπεζική Ενωση - πτυχές της ζώνης του ευρώ. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η παρουσίαση, που θα γίνει από στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τους εποπτικούς ελέγχους στους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης και μάλιστα με ειδικότερο ζήτημα την «αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Θυμίζουμε ότι γύρω από τα ζητήματα της «τραπεζικής ένωσης» έχουν εκδηλωθεί έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, με την άμεση εμπλοκή και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, προλειαίνει το έδαφος για έναν κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών ανάμεσα στους τραπεζικούς ομίλους των κρατών της Ευρωζώνης και μάλιστα σε διασυνοριακό επίπεδο. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται ενδέχεται να «ακουμπήσουν» και τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους, στο φόντο των νέων διαγνωστικών ελέγχων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών της Ευρωζώνης (και των ελληνικών), που θα διενεργηθούν από την ΕΚΤ το 2018.

-- Συναλλαγματική ισοτιμία. Ενόψει διεθνών συναντήσεων θα συζητηθεί το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά νομίσματα.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, που αναμένεται να συζητηθεί και στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, αποτελεί, το τελευταίο διάστημα, αντικείμενο διαπάλης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και μάλιστα σε συνδυασμό με τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας.

-- Κύπρος. Πρόκειται για τους ειδικούς εποπτικούς ελέγχους που διενεργεί η Κομισιόν μετά τη λήξη των προγραμμάτων χρηματοπιστωτικής στήριξης μέσω των μνημονίων. Η συγκεκριμένη διαδικασία παύει όταν αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% των δανείων που χορηγήθηκαν σε κάθε χώρα.

Κατασχέσεις και απειλές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Την ίδια ώρα, η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» ανακοίνωσε τον προγραμματισμό δράσης για το 2017, με στόχο την είσπραξη της μάζας των κρατικών φορολογικών εσόδων νέας και παλαιότερης «κοπής», στη βάση της οποίας θα ενταθούν οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-- Αποστολή ανά δίμηνο ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων και υπενθύμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε μικροοφειλέτες παλιότερων ετών.

-- Διενέργεια τουλάχιστον 97.000 τηλεφωνικών «επικοινωνιών».

-- Αποστολή ανά δίμηνο ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων, πριν να καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες.

-- «Συμμόρφωση» των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 35% των εν λόγω οφειλών.

Διογκώνονται οι οφειλές σε ιδιώτες

Στα 5 δισ. ευρώ έφτασαν στο τέλος Φλεβάρη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες, με αύξηση ύψους 243 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Γενάρη.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο τέλος Σεπτέμβρη, διαμορφώνονταν ως εξής: Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης 2,36 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,3 δισ. αφορούν σε οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Νοσοκομεία 574 εκατ. ευρώ. ΟΤΑ: 303 εκατ. ευρώ, «εκκρεμείς επιστροφές φόρων» 1,26 δισ. ευρώ, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ