Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Λευτέρης Αναστασάκος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Πλήθος συντρόφων, συγγενών και φίλων αποχαιρέτησε την Κυριακή, στο Μαυροβούνι Γυθείου, τον παλαίμαχο κομμουνιστή, αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ Λευτέρη Αναστασάκο, που «έφυγε» το Σάββατο από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών.

Στην κηδεία του παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Δ. Γόντικα, Δ. Τζαβάρα, Δ. Μανωλάκου και Ν. Κουτουμάνο. Στις ομιλίες τους οι Ν. Κουτουμάνος, εκ μέρους τη ΚΕ, Δ. Μαστρογιαννόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Λακωνίας του ΚΚΕ, Μ. Μοίρα, Γραμματέας της ΤΟ της ΚΝΕ, Αντωνία Μιχαλακάκου από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Ηλίας Γεωργαλάκος από το Σύλλογο Εξορισθέντων - Φυλακισθέντων '67 - '74 , και η πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου, Κ. Σαραντάκου, αναφέρθηκαν στην πλούσια δράση του συντρόφου Λευτέρη, που κάτω απ' όλες τις συνθήκες κράτησε ψηλά τη σημαία του Κόμματος, όπως και στην προσωπικότητα του και το ήθος του που τον έκαναν αγαπητό στο λαό της περιοχής.

Για το θάνατό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον παλαίμαχο αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης και μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού σύντροφο Λευτέρη Αναστασάκο, που "έφυγε" σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 88 χρόνων.

Ο σ. Λ. Αναστασάκος γεννήθηκε το 1928 στη Λακωνία, γιος αγροτικής οικογένειας, που αφιερώθηκε στο σύνολό της στους αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΚΚΕ. Ο πατέρας του υπήρξε ΕΑΜίτης και εκτελέστηκε το 1946 στη Λακωνία από τους Χίτες, η μητέρα του φυλακίστηκε και βασανίστηκε στο Γύθειο, στην Ακροναυπλία και στο στρατόπεδο ΑΣΟ Κορίνθου. Εχασε ακόμα 2 αδέλφια, ο ένας εκτελέστηκε στα 29 του χρόνια από τους Χίτες, στο Γουδή και ο δεύτερος, 19 χρόνων, ΕΛΑΣίτης, σκοτώθηκε στη μάχη της Καλαμάτας από τους ταγματασφαλίτες.

Τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ τιμητική φρουρά στην κηδεία του σ. Λευτέρη Αναστασάκου
Τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ τιμητική φρουρά στην κηδεία του σ. Λευτέρη Αναστασάκου
Ο σύντροφος Λευτέρης Αναστασάκος ακολούθησε τον αγωνιστικό δρόμο της οικογένειάς του. Το 1944 σε ηλικία 16 χρόνων οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ, ενώ το 1946, φεύγοντας από το Γύθειο οργανώθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε βαριά στα πόδια και στον αυχένα. Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, το 1949, πιάστηκε από τους Χίτες στη Σκάλα Λακωνίας και ξεκίνησε μια πολυετής "θητεία" απάνθρωπων και σκληρών βασανισμών για τον σ. Λευτέρη, ως κρατούμενο και ως φαντάρο. Φυλακίστηκε για 2 χρόνια στην Τρίπολη, στο Γύθειο και την Ακροναυπλία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Τη δεκαετία του 1950 δούλεψε για την ΕΔΑ και για τους "Λαμπράκηδες" αναλαμβάνοντας πολλές υπεύθυνες θέσεις στην Αθήνα και στη γενέτειρά του. Με την επιβολή της δικτατορίας πιάνεται ξανά και εκτοπίζεται στο Λακκί Λέρου για 13 μήνες, όταν και απολύθηκε μαζί με τους υπέργηρους και τους βαριά άρρωστους, όντας και ο ίδιος άρρωστος.

Το 1969 ο σ. Λευτέρης Αναστασάκος οργανώθηκε στο ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε μέχρι την τελευταία του πνοή. Ανέλαβε υπεύθυνες κομματικές θέσεις στις Οργανώσεις του Υμηττού και της Ηλιούπολης, καθώς και στην Επιτροπή Ειρήνης, ενώ από το 1976 εργάστηκε ως λογιστής στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

Ο σ. Λευτέρης Αναστασάκος τίμησε τον τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ, έδωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες του Κόμματος και του λαού, τάχθηκε και υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(2021-12-31 00:00:00.0)
Τελευταίο «αντίο» στον Σταύρο Μιχαλακάκο(2013-05-21 00:00:00.0)
Σήμερα στις φυλακές του Γυθείου(2010-06-27 00:00:00.0)
ΠΕΝΘΟΣ(2005-11-22 00:00:00.0)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ(2002-06-02 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ(1998-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ