Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταδίκη σε βάρος αγωνιστών για κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς

Από την κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας
Από την κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας
Σε βαριά καταδικαστική απόφαση σε βάρος στελεχών του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς κατέληξε χτες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, αποδεικνύοντας ότι και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και προηγουμένως επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται η πολιτική που στόχο έχει την τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να σταματήσουν τους αγώνες τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Το δικαστήριο, με πρόεδρο τον Π. Γιάνναρο και εισαγγελέα της έδρας την Χρ. Φασούλα, εκδίκασε τρεις δικογραφίες με κατηγορούμενους μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και άλλους αγωνιστές της αγροτιάς, για την συμμετοχή τους στο μπλόκο της Νίκαιας το 2013.

Για την πρώτη δικογραφία, που αφορούσε τους Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, Κ. Τζέλλα, γενικό γραμματέα και Χρ. Πάσχο, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, το δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή 6μηνης φυλάκισης στον καθένα. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για τις δυο άλλες δικογραφίες, με 12 συνολικά κατηγορούμενους για «παρακώλυση συγκοινωνιών», το δικαστήριο αποφάσισε να τεθούν στο αρχείο, καθώς οι κατηγορίες εμπίπτουν στο σχετικό νόμο για τα αγροτοδικεία, που ψηφίστηκε στη Βουλή μετά τον αγώνα των αγροτών στα μπλόκα το 2016. Για έναν εκ των κατηγορουμένων που η κατηγορία ήταν διαφορετική αποφάσισε την αθώωσή του, αφού στην ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη ενέργεια για την οποία κατηγορούνταν.

Οι τρεις αγροτοσυνδικαλιστές που καταδικάστηκαν κατηγορούνταν για «διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών» στη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού του οδοστρώματος της Εθνικής Οδού που έγινε από τους αγρότες του μπλόκου και, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, δημιουργούσε κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς. Καθώς ακόμα και ο αστυνομικός που κατέθεσε δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει το δικαστήριο ότι οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στη συγκεκριμένη ενέργεια, η εισαγγελέας πρότεινε να καταδικαστούν για «ηθική αυτουργία», ως μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών που οργάνωσαν την κινητοποίηση. Κι όταν με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και την αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης αποδείχτηκε ότι αυτό το αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς όλες οι αποφάσεις στο μπλόκο για τις αγωνιστικές δράσεις λαμβάνονταν σε Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και συναποφάσιζαν οι ίδιοι οι αγρότες, τότε παρενέβη ο πρόεδρος του δικαστηρίου και... άλλαξε την κατηγορία, κάνοντάς την «συναυτουργία για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών», με βάση την οποία επιβλήθηκαν οι βαριές καταδικαστικές ποινές.

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Πριν ξεκινήσει η δίκη, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στους κατηγορούμενους αγωνιστές, με τη συμμετοχή αγροτών, αλλά και εργαζομένων, νέων και συνταξιούχων που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών.

Σε δηλώσεις τους πριν τη δίκη, οι Ρ. Μαρούδας και Κ. Τζέλλας, μαζί με τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη πολιτική των δικαστικών διώξεων, υπογραμμίζοντας ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί και να υποχωρήσει, αλλά θα συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής η οποία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων, ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, οδηγώντας τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισαν, «οργάνωση στους αγροτικούς συλλόγους και πάλη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους νέους, μέχρι να ανατρέψουμε αυτήν τη πολιτική, αλλιώς δεν έχουμε καμία προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ