Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Παρουσίασε το σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Χρ. Σπίρτζης, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, με το ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τους δημάρχους της Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να αλλάξει το τοπίο στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των κατευθύνσεων της ΕΕ για την «απελευθέρωση» των μεταφορών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται η δημιουργία δύο δημόσιων φορέων, ο ένας φορέας σχεδιασμού και ελέγχου και ο δεύτερος φορέας λειτουργίας που θα διαθέτει και δικό του στόλο οχημάτων, που θα έχουν στην ευθύνη τους το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών σε επίπεδο νομού (μετρό, αστικές οδικές μεταφορές, κ.ά.). Επιπλέον, επιδιώκεται η συμμετοχή της τοπικής διοίκησης στο μετοχικό σχήμα είτε με χρήματα είτε με περιουσιακά στοιχεία (οικόπεδα, υποδομές κ.λπ.), ενώ αν και ο Χρ. Σπίρτζης απέκλεισε τη συμμετοχή ιδιωτών απευθείας στο νέο φορέα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «ανάθεσης έργου» σε ιδιώτες.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σύντομα. Αφησε να εννοηθεί ότι ίσως και πριν το 2019 ο ΟΑΣΘ θα μείνει εκτός αστικών συγκοινωνιών, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο υπουργός είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πολύ θετικοί στο να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν δράσεις αστικών μεταφορών. Είναι κάτι που είναι απολύτως βιώσιμο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org