Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η 7η Πανελλαδική Συνάντηση

Στιγμιότυπο από την 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
Στιγμιότυπο από την 7η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ
Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσώπων φοιτητών και σπουδαστών από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο ΤΕΙ Πειραιά, η 7η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Αντιπρόσωποι, από 37 φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους, 64 Επιτροπές Αγώνα και 1 Συνέλευση Τμήματος, από όλη την Ελλάδα συζήτησαν για τη δράση το προηγούμενο διάστημα, έθεσαν τους στόχους του επόμενου διαστήματος, ενώ από το Σώμα της συνάντησης εκλέχθηκε η νέα Πανελλαδική Γραμματεία του ΜΑΣ, η οποία εξέλεξε στη συνέχεια την Εκτελεστική Γραμματεία.

«Από τη Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών βγαίνουμε πιο δυνατοί», τονίζει το ΜΑΣ σε δελτίο Τύπου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως στη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τους αγώνες και τονίστηκε η ανάγκη να δυναμώσουν:

  • «Η αποκάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί στις κατευθύνσεις της ΕΕ, χτυπώντας το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή, ώστε να εξασφαλίσει τα κέρδη που θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Η απάντηση στην προπαγάνδα και την κοροϊδία της κυβέρνησης, που θέλει ανενόχλητη να συνεχίσει το έργο που έχει αναλάβει, τσακίζοντας τα δικαιώματά μας. Με αφορμή την υποχρηματοδότηση των σχολών και τον εργασιακό μεσαίωνα που μας περιμένει επιδιώκει να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, οι φοιτητές των πανεπιστημίων με τους σπουδαστές των ΤΕΙ για το δικαίωμά μας στη δουλειά και όλοι μαζί για το δικαίωμά μας στη σίτιση και τη στέγαση.
  • Η γραμμή πάλης του ΜΑΣ μέσα στο φοιτητικό κίνημα και τους Συλλόγους, που ανοίγει δρόμο αντεπίθεσης, διεκδικώντας τους όρους, ώστε να σπουδάζουμε, να δουλεύουμε και να ζούμε με βάση τις δυνατότητες που γεννά η επιστήμη και η τεχνολογία τον 21ο αιώνα.

Για αυτό χρειάζεται να ισχυροποιηθεί ο αγώνας: Για επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας, για δωρεάν και όχι υποβαθμισμένες σπουδές, για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου, για σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Την ίδια στιγμή, χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός συντονισμός με το εργατικό κίνημα, με τα εργατικά ταξικά σωματεία και τα σωματεία μισθωτών επιστημόνων», σημειώνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα, η Πανελλαδική Συνάντηση θέτει για το επόμενο διάστημα, μεταξύ άλλων, τους εξής στόχους:

«Να συνεχίσουμε πιο μαχητικά, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα μας ενάντια στην πολιτική που γεννά τα οξυμένα προβλήματα στις σπουδές μας. Να πάρει θέση ο κάθε φοιτητής και σπουδαστής στον αγώνα ενάντια σε οποιοδήποτε εμπόδιο μπαίνει στη μόρφωσή μας. Υιοθετώντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΜΑΣ που αποτυπώνει σήμερα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Να παρακολουθούνται καλύτερα οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών, να αποκαλύπτονται αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζονται με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Διεκδικώντας πολύπλευρη επιστημονική γνώση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός μας.

Να δυναμώσει η αποκάλυψη του εργασιακού μεσαίωνα στους χώρους δουλειάς. Να γίνει κριτήριο αυτή η κατάσταση για την ανάγκη συμπόρευσης του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα, με τα ταξικά εργατικά σωματεία, με το ΠΑΜΕ.

Κανένας συμβιβασμός με την επιχειρηματική λειτουργία μέσα στις σχολές και τις επιπτώσεις της στη μόρφωση, τη μέριμνα και την έρευνα. Καμία ανοχή στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και πρακτικάριοι φοιτητές και σπουδαστές. Να συμβάλουμε ώστε οι Σύλλογοι και τα σωματεία να αποτελούν αποκούμπι για τη στήριξή τους.

Να ισχυροποιήσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με καλύτερους όρους να αποκαλύπτουμε το χαρακτήρα και τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή, τις ευθύνες της κυβέρνησης που μπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνες εξελίξεις για τη "γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας", εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Το ΜΑΣ, οι Σύλλογοι και οι Επιτροπές Αγώνα που αποτελούν τα βασικά του στηρίγματα μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα λειτουργίας, αναζωογόνησης και οργάνωσης των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος», σημειώνει, μεταξύ άλλων, το ΜΑΣ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org