Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Δυνατοί και εξοπλισμένοι απέναντι στην καπιταλιστική φρίκη

Είναι ουσιαστικά τα βήματα ωρίμανσης που έχει πραγματοποιήσει το ΚΚΕ ειδικά μετά τις επεξεργασίες του 18ου Συνεδρίου.

Αυτό το αναγνωρίζουν οι φίλοι του, το αναγνωρίζουν, με τον τρόπο τους βέβαια, και οι εχθροί του, όλοι αυτοί που προστατεύουν το υπεργερασμένο ιστορικά και άκρως επικίνδυνο για την εργατική τάξη και τους λαούς καπιταλιστικό σύστημα της εκτραχυνόμενης βαρβαρότητας, των κρίσεων και των πολέμων.

Οσο δύσκολο είναι, άλλο τόσο ωφέλιμο αποδεικνύεται το να μελετάς σε βάθος την πολυματωμένη και συγκλονιστική ιστορική διαδρομή του Κόμματος με τα μάτια και ο μυαλό στραμμένα στο κομμουνιστικό μέλλον, που ενώ είναι αναγκαίο και επίκαιρο όσο ποτέ, φαντάζει σήμερα απόμακρο, μάταιο και αδύνατον γιατί είναι βαριά ηττημένο, αισχρά συκοφαντημένο από τους προσωρινούς νικητές και υπονομευμένο από σοβαρά λάθη και ανεπάρκειες.

Αποτέλεσμα και αυτής της προσπάθειας ήταν και οι αντοχές που επέδειξε το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια καθώς πορεύτηκε κόντρα στα ισχυρά ρεύματα των αγριεμένων ή «μελιστάλακτων» αστών και μεσοαστικών στρωμάτων (που άλλοτε με απειλές και συκοφαντίες και άλλοτε με πατριωτικά ή αριστερά συνθήματα και προσωπεία) το «καλούσαν» να πάρει θέση δίπλα τους. Στο όνομα, δήθεν, των άμεσων αναγκών και της ανακούφισης του λαού, να συμβάλει στην εξαπάτηση του λαού υπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα και από κυβερνητικά αξιώματα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το Κόμμα έχει διαμορφώσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις ώστε να μπορεί να υλοποιήσει την ολόπλευρη ισχυροποίησή του για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις πιο σκληρές και κρίσιμες ταξικές αναμετρήσεις που οι μεγάλες θύελλες φέρνουν. Τα σημάδια δείχνουν ότι πρέπει και να βιαστούμε στο να οικοδομήσουμε ισχυρούς δεσμούς με τις νέες βάρδιες της εργατικής τάξης, να διαμορφώσουμε ακατάβλητα ιδεολογικά όπλα και ικανούς χειριστές, που σε οποιεσδήποτε συνθήκες θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Τα Τομεάκα Οργανα αντικειμενικά έχουν καθοριστικό ρόλο. Για να ανταπεξέλθουν πρέπει να γίνουν ολοκληρωμένα επιτελεία ανάπτυξης της οργανωτικής - ιδεολογικής δουλείας. Αυτό σημαίνει αναβάθμιση της καθοδηγητικής βοήθειας που πρέπει να δώσουν τα παραπάνω όργανα. Συμπληρωματικά σε αυτά που αναφέρουν οι Θέσεις σημειώνω ορισμένες ακόμα παραμέτρους.

Χρειάζεται να προωθηθεί πιο αποφασιστικά η περιοδική αλλαγή των χρεώσεων στα στελέχη των Τομεακών Οργάνων. Αυτό είναι πιο δύσκολο από την ανανέωση των οργάνων με νέες αναδείξεις. Ενώ στα ανώτατα και ανώτερα κομματικά όργανα η εναλλαγή των χρεώσεων είναι γενικά κατακτημένο, στα Τομεακά γίνεται πολύ δύσκολα. Και ακόμα δυσκολότερα σε αυτά των μεσαίων και μικρότερων Οργανώσεων. Τα προβλήματα γνωστά και οι αιτιάσεις βάσιμες. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται ως μια άχρηστη ανακατωσούρα και χάσιμο χρόνου. Η αλήθεια είναι ότι η εναλλαγή των χρεώσεων είναι απαραίτητη για την πιο ολόπλευρη διαμόρφωση των στελεχών, για την ουσιαστική και όχι τυπική συλλογική λειτουργία των οργάνων, για την αναβάθμιση της ιδεολογικής δουλειάς στις γραμμές και στη μαζική μας παρέμβαση. Η μονομέρεια προκαλεί ζημιά, κρύβει τις ανεπάρκειες, δεν δίνει κίνητρο στην παραπέρα μελέτη και εμβάθυνση. Οσο ικανός κι αν είναι κάποιος, η ενασχόλησή του για πολύ καιρό με τα «ίδια» υποσκάπτει την ικανότητα και την προσπάθειά του, αφυδατώνει την πείρα του και οδηγείται σε μια επανάληψη που δύσκολα στην αρχή διακρίνεται και αν παγιωθεί δύσκολα αντιμετωπίζεται.

Τα Τομεακά όργανα χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια και για τη σωστή ιεράρχηση των καθηκόντων. Οι εξελίξεις και οι ανάγκες της πάλης προσθέτουν διαρκώς καινούρια ζητήματα, έτσι συσσωρεύονται προς υλοποίηση καθήκοντα «πρώτης προτεραιότητας» χωρίς κάποια να αποχαρακτηρίζονται ως τέτοια. Με αποτέλεσμα, στην πράξη, να αφήνονται τα πιο «δύσκολα» για τα πιο σχετικά «εύκολα», δηλαδή αυτά που γνωρίζουμε και τα καταφέρνουμε καλύτερα. Η σωστή ιεράρχηση δεν πρέπει να συγχέεται με τον αναγκαίο συνδυασμό της ανάπτυξης της ιδεολογικής δουλειάς με την μαζική παρέμβαση, την κομματική οικοδόμηση. Αυτός ο συνδυασμός είναι απαραίτητος για να γίνει πιο αποτελεσματική η δουλειά μας.

Στις Θέσεις σωστά επαναλαμβάνεται το ζήτημα της ορθής γνώσης του συσχετισμού της δύναμης και των διαθέσεων. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρουν, πρώτα από όλα, οι διαθέσεις των πιο χαμηλά αμειβόμενων μισθωτών, αυτών που έχουν τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις, των ανέργων, και από αυτούς μεγαλύτερη σημασία έχουν οι διαθέσεις των νεότερων σε ηλικία, αυτών που βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε κρίσιμους χώρους και αμέσως μετά έρχονται των πιο φτωχών αγροτών, επαγγελματιών και εμπόρων. Η σωστή καταγραφή των δικών τους διαθέσεων δεν είναι και το πιο εύκολο. Τις περισσότερες φορές το κλίμα το διαμορφώνουν, για τους γνωστούς λόγους, τα μεσαία και ανώτερα στρώματα και το πιο προνομιούχο τμήμα των μισθωτών. Αυτό μπορεί και να παρασύρει, μπορεί και να σκεπάσει τις πραγματικές διαθέσεις των τμημάτων που υφίστανται την πιο στυγνή εκμετάλλευση και που δύσκολα εκφράζονται ακόμα και όταν μέσα τους «βράζουν». Εδώ ισχύει το «ήσυχα νερά - βαθιά νερά». Για να κινηθούν προς τη χειραφέτηση οι σύγχρονοι «κολασμένοι», χρειάζονται την βοήθεια των ισχυρών οργανωμένων δυνάμεων ΚΚΕ - ΚΝΕ, την πρωτοπόρα ολόπλευρη δουλειά τους με συνεχή επεξεργασία αιτημάτων και δοκιμή μορφών δράσης και πάλης. Εδώ τα τυπικά αποδίδουν τα συνηθισμένα.

Στο ιδεολογικό μας μέτωπο, ανάμεσα σε αλλά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τις μεγάλες κοινοβουλευτικές αυταπάτες με τις οποίες έχει ποτιστεί σε μεγάλο βαθμό και τάξη μας και αυτό εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Από αυτές δεν είναι απαλλαγμένο ούτε το τμήμα εκείνο που συμμετέχει στο κίνημα, ούτε αυτό που απέχει στις εκλογές.

Για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και εύστοχοι, οφείλουμε να μελετήσουμε και να διερευνήσουμε περισσότερο το πώς επιδρά η γνωστή αντίφαση που αντιμετωπίζουμε: Από τη μία να παλεύεις εναντίων των κοινοβουλευτικών αντιλήψεων και από την άλλη είσαι αναγκασμένος να δίνεις συνεχώς εκλογικές μάχες για την εκλογική σου ενίσχυση. Χρειάζεται να αναδείξουμε καλύτερα τα μέσα εκείνα όπου η εκλογική δουλειά και η κοινοβουλευτική παρουσία του Κόμματος θα συμβάλλει, όσο γίνεται, περισσότερο στην γενικότερη δουλειά για τη χειραφέτηση της τάξη μας και θα την υπονομεύει λιγότερο.

Καμιά επανάπαυση δεν επιτρέπεται.

Προχωράμε μελετώντας και από μάχη σε μάχη συγκεντρώνουμε και εκπαιδεύουμε δυνάμεις και εκπαιδευόμαστε για τη μεγάλη και καθοριστική αναμέτρηση που θα σηματοδοτήσει τη νέα επαναστατική έφοδο για να σωθεί η εργατική τάξη από την καπιταλιστική φρίκη.


Παναγιώτης Μεντρέκας
ΚΟΒ Ιεροθέου - Περιστέρι,Μέλος Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανεβάζοντας αισθητά τον πήχη της καθοδηγητικής δουλειάς(19/6/2021)
Βγαίνουμε μπροστά με πιο δυνατά καθοδηγητικά όργανα, για ορμητική ανάπτυξη(22/4/2021)
Πλευρές της καθοδηγητικής δουλειάς πάνω στο 1ο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ(13/3/2021)
Να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες μας(13/3/2021)
Για τη δουλειά μας στους σπουδαστές(7/3/2017)
Για την εξειδίκευση και τη γενίκευση(10/2/2017)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org