Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Δόθηκε το προσχέδιο πορίσματος της πλειοψηφίας

Παραδόθηκε χτες το απόγευμα στα κόμματα το προσχέδιο πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα. Πρόκειται για ένα κείμενο 480 σελίδων που συνέταξε η πλειοψηφία της Επιτροπής, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει εκ νέου συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να καταθέσουν τα κόμματα την άποψή τους για το εν λόγω κείμενο.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ από την αρχή έχει κάνει σαφές ότι θα καταθέσει ξεχωριστό πόρισμα, στο οποίο θα αναδεικνύεται η σύμφυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως καρδιάς συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος, με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Κάτι που φάνηκε σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, όταν εκπρόσωποι τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων, που δραστηριοποιούνται και στο χώρο των ΜΜΕ, επιβεβαίωναν τη χορήγηση δανείων χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση.

Σε άτυπη ενημέρωση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο ίδιος σημείωσε ότι το πόρισμα αναφέρει μεν τριγωνικές σχέσεις ανάμεσα σε τράπεζες, ΜΜΕ και κόμματα και συγκεκριμένα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο όπως είπε δεν περιλαμβάνει ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.

Στο μεταξύ, πριν από την επίσημη δημοσιοποίηση του πορίσματος, είχε προηγηθεί διαρροή μέρους του πορίσματος στο οποίο υπήρχε ειδική αναφορά στον διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, διαπιστώνοντας ότι «χρήζει περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης εάν και εφόσον η διαγραφή βεβαιωμένων προστίμων και εισπρακτέων φορολογικών εσόδων τόσο μεγάλου ύψους με τροπολογία από τον τ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα (το 2014) στοιχειοθετεί και συνιστά το ποινικό αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας προς το Ελληνικό Δημόσιο».

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, αρκετή ώρα αργότερα αναγκάστηκε να διευκρινίσει πως «το προσχέδιο αυτό που είχε διαρρεύσει, δεν είναι το τελικό», αλλά «ένα από τα δύο, τρία προσχέδια που συντάχθηκαν σε προγενέστερο χρόνο», προσθέτοντας ότι στο τελικό προσχέδιο, «στο οποίο έχουμε καταλήξει δεν υπάρχει καμία αναφορά για ποινικές ευθύνες του Γιάννη Στουρνάρα», γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι τεκμηριωμένο.

Να προστεθεί ακόμα ότι η διαρροή αρχικά αποδόθηκε στον βουλευτή των ΑΝΕΛ και μέλος της Επιτροπής, Δ. Καμμένο. Ο ίδιος, ωστόσο, με επιστολή του διέψευσε ότι διέρρευσε οτιδήποτε και απέδωσε τη διαρροή στον ΣΥΡΙΖΑ...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org