Τρίτη 17 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαφές για Κυπριακό και κάλυψη στον Κοτζιά

Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, κατά την οποία αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες. Οπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, «Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις».

Με τα ίδια προτάγματα ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, επιμένοντας για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Στο μεταξύ, πλήρη κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, παρείχε το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διάσταση απόψεων με τη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι «στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας». Προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι «ο υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο ίδιος ο Ν. Κοτζιάς, σε δηλώσεις του, προχτές, στο ΑΠΕ, για τα ίδια δημοσιεύματα, τα απαξίωσε λέγοντας: «Αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν επιτυχία αν παραδινόμασταν στους Τούρκους, νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και την ικανότητα/δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαφορετική αντίληψη καθώς «πρέπει να εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός και διεθνής νόμος, πρέπει να αποδοθεί στην Κύπρο η κυριαρχία, να αποδοθούν το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους, και το μέγιστο δυνατό αίσθημα ασφάλειας στους Ελληνοκυπρίους».

Επιπλέον, χτες, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι «κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού - καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα - επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα (...) Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».

Τέλος, αναφέρθηκε σε επαφές που είχε στις Βρυξέλλες με τον Βρετανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι «έχει κατανοήσει καλύτερα τις θέσεις μας όσον αφορά την ανάγκη να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων (...) και συζητήσαμε για τη διαδικασία και τον τρόπο αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org