Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεργία σήμερα σε Δημόσιο και καράβια

Το «παρών» στις κινητοποιήσεις δίνουν Λαϊκές Επιτροπές, φοιτητές, σπουδαστές, αγρότες και συνταξιούχοι

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, αλλά και οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, σε ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης συνολικότερα της εργατικής - λαϊκής πάλης ενάντια στο νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου, με αιχμή τα Εργασιακά.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποιείται στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Σε απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων).

Στις σημερινές κινητοποιήσεις το «παρών» δίνουν, επίσης, Λαϊκές Επιτροπές, φοιτητές, σπουδαστές και συνταξιούχοι. Παράλληλα, οργανώνονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες από φορείς αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω είναι η προετοιμασία για την πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, η ετοιμότητα προκειμένου να δοθεί άμεση αγωνιστική απάντηση και στην περίπτωση που η κυβέρνηση προσπαθήσει να φέρει αιφνιδιαστικά το νέο πακέτο μέτρων.

Συγκεκριμένα, στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια, καλούν και οι Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής, ενώ η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στα Προπύλαια. Σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχει καλέσει τα σωματεία της και όλους τους συνταξιούχους η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης.

Σε άλλες πόλεις

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα και σε άλλες πόλεις: Στην Πάτρα (10.30 π.μ., πλατεία Γεωργίου). Στη Λάρισα (9.30 π.μ., Δημαρχείο). Στο Βόλο (10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου). Στα Τρίκαλα (9.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου). Στην Καρδίτσα (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στην Πρέβεζα (9.30 π.μ., Εφορία). Στο Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Λιονταριών). Στο Αγρίνιο (10.30 π.μ., Δημαρχείο). Στη Ζάκυνθο (10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο). Στην Κέρκυρα (10 π.μ., Γενικά Λύκεια). Στην Κεφαλονιά (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στην Καλαμάτα (10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου). Στη Σάμο (11 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Ρόδο (10 π.μ., νοσοκομείο). Στην Κοζάνη (12 μ., κεντρική πλατεία).

Αλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Σήμερα, επίσης, αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν φορείς αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας καλεί σε κινητοποίηση στην Εφορία, στις 9.30 π.μ., υλοποιώντας την απόφαση που έλαβε σε ανοιχτή συνεδρίασή της, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από Αγροτικούς Συλλόγους και την Επιτροπή Μπλόκου Λούρου. Παράλληλα, έχει αποφασίσει τη συμμετοχή των αγροτών, με τα τρακτέρ τους, στην απεργία στις 8/12 και στην απεργιακή συγκέντρωση.

Σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ, στις 7 π.μ., καλούν η Γραμματεία Πάτρας της ΠΑΣΕΒΕ και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στην Αττική. Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας (4 μ.μ. έως 7 μ.μ.) για τη Δευτέρα 28/11 και καλεί σε συγκέντρωση, την ίδια μέρα, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας. Καλεί, επίσης, τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να προετοιμάσουν την απεργία στις 8/12.

Η στάση εργασίας που είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα, μεταφέρθηκε για τη Δευτέρα, αφενός λόγω της αδυναμίας του υπουργείου να ορίσει ραντεβού των εργαζομένων με την πολιτική του ηγεσία, προκειμένου το Συνδικάτο να θέσει τα αιτήματά του σχετικά με την κατάργηση του εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων και αφετέρου λόγω των εξελίξεων που αφορούν τους εργαζόμενους του «Athens Ledra». Για τις εξελίξεις αυτές θα δοθεί σήμερα συνέντευξη Τύπου στις 11 π.μ., στο ξενοδοχείο.

Πικετοφορίες το Σάββατο

Σε μαζικές πικετοφορίες καλούν το Σάββατο 26/11 μαζικοί φορείς και Λαϊκές Επιτροπές, σε συνέχεια της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσεται ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 8/12.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Δήμου Αθήνας, η ΟΒΣΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και οι Λαϊκές Επιτροπές από το Δήμο Αθήνας.

-- Στις 11 π.μ., στο Λαύριο καλεί το Εργατικό Κέντρο, με σημείο εκκίνησης έξω από τα γραφεία του.

-- Στις 12 μ., η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης καλεί στην πλατεία Ν. Μάκρης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική απεργία την Κυριακή(14/7/2018)
Εντατικές προετοιμασίες για την απεργιακή μάχη της Κυριακής(11/7/2018)
Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 52 πόλεις(28/5/2002)
Οι απεργιακές συγκεντρώσεις(16/4/2002)
Δεκαεννιά συγκεντρώσεις(17/5/2001)
Θα απεργήσουν όλοι!(16/5/2001)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org