Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Το κυβερνητικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση παραπέρα «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν αποκλείει και την πώληση του 17% της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Real FM». Ο υπουργός, ερωτώμενος για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, ανέφερε ότι το ζήτημα πώλησης του 17% της ΔΕΗ θα πρέπει να συζητηθεί όταν ολοκληρωθεί η μεταφορά του ποσοστού αυτού στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι είναι μέσα στις κυβερνητικές επιλογές η πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, αρχικά το 17% και στη συνέχεια... βλέπουμε.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα ενεργειακά ζητήματα, φαίνεται να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες, με μοναδικό αστερίσκο αυτή τη στιγμή να μπαίνει στο ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος. Την πώληση δηλαδή από τη ΔΕΗ σε τιμές κάτω του κόστους στους ιδιώτες προμηθευτές ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος, με τελικό στόχο τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της Δημόσιας Επιχείρισης Ηλεκτρισμού κάτω από το 50% έως το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί και στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Βεβαίως, οι απώλειες από την πώληση στους προμηθευτές κάτω του κόστους από κάπου πρέπει να βγουν και αυτό δεν γίνεται ακόμη φανερό. Θα είναι κρατική χρηματοδότηση, κάτι που ενδεχομένως να σκοντάφτει στην υπόθεση «ανταγωνισμός» σύμφωνα με τα ευρωενωσιακά δεδομένα και το οποίο θα πληρώσει ο λαός, ή θα την πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στα τιμολόγιά τους;

Η πρώτη δημοπρασία έχει ήδη υλοποιηθεί και η επόμενη προγραμματίζεται για τις αρχές του 2017. Τα τεχνικά κλιμάκια, όπως έχει διαρρεύσει, φέρονται να ζητούν τη δημοπράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων εντός του επόμενου έτους, αίτημα πάντως που εάν επιμείνουν, η ελληνική πλευρά θα το ικανοποιήσει.

Θυμίζουμε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των δημοπρασιών, με το επιχείρημα ότι η τιμή πώλησης της Ενέργειας είναι κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να της προκαλεί ζημία. Βεβαίως, όλα αυτά εκφράζουν ανταγωνισμούς που τους πληρώνει αντικειμενικά ο λαός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρύ τίμημα θα καταβάλλει ο λαός(2017-04-08 00:00:00.0)
Οξυνση επιχειρηματικών αντιθέσεων στην «πλάτη» του λαού(2017-02-18 00:00:00.0)
Νέα δώρα στους ενεργειακούς ομίλους, αποτέλεσμα της «απελευθέρωσης»(2017-02-17 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ...(2016-11-17 00:00:00.0)
«Πρώτη» για τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος(2016-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ