Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στο αντιλαϊκό μενού και η πλήρης εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου για την Ασφάλιση

Μαζί με τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» φέρνει και την πλήρη εφαρμογή των νέων ανατροπών στο Ασφαλιστικό

Τα νέα μόνιμα μέτρα σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για τη... «δίκαιη ανάπτυξη»
Τα νέα μόνιμα μέτρα σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ για τη... «δίκαιη ανάπτυξη»
Η εφαρμογή στην πράξη του νόμου - λαιμητόμου στο Ασφαλιστικό, που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον περασμένο Μάη, η οποία θα φέρει νέες αντιλαϊκές ανατροπές στη ζωή εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα κείμενα που συζητά η κυβέρνηση με το κουαρτέτο («συμπληρωματικό μνημόνιο»), στο πλαίσιο των συνεννοήσεων για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», η οποία περιλαμβάνει και τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Παράλληλα, βέβαια, τα συνολικότερα παζάρια με τους «θεσμούς» δεν περιορίζονται στην εφαρμογή του ν. 4387/2016, αφού, ανεξάρτητα από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι το Ασφαλιστικό «έκλεισε», τα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων παραμένουν διαρκώς στο στόχαστρο με βασικό κριτήριο τη «δημοσιονομική σταθερότητα» και τις συνολικότερες ανάγκες του κεφαλαίου.

«Επανυπολογισμοί» και «αναθεωρήσεις»

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, στα κείμενα πάνω στα οποία συζητούν κυβέρνηση και κουαρτέτο, μπαίνει θέμα αναθεώρησης στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, πέραν των μειώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα. Σημειώνεται ότι, σε εφαρμογή του νόμου, οι περικοπές στα εφάπαξ φέτος έφτασαν το 20% και αφαίρεσαν από τους δικαιούχους του ποσό που εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, σε στενή παρακολούθηση βρίσκεται η διαδικασία επανυπολογισμού όλων των υφιστάμενων συντάξεων, με ορίζοντα το τέλος του 2017, αντί της αρχικής πρόβλεψης για τον Σεπτέμβρη του επόμενου έτους. Να σημειωθεί ότι οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εν λόγω κείμενο δεν υπάρχει αναφορά στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», η οποία σύμφωνα με τον νόμο θα συνέχιζε να αποδίδεται τουλάχιστον μέχρι το 2018. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένη είναι η ρητή δήλωση του ΔΝΤ, ότι εξαιτίας των ελλειμμάτων που παρουσιάζει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, οι «παλιές» συντάξεις, όσες δηλαδή είχαν εκδοθεί πριν την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να υπολογίζονται και να αποδίδονται με τα νέα δεδομένα, χωρίς το ποσό της «προσωπικής διαφοράς».

Σε εκκρεμότητα παραμένει και το καθεστώς των νέων αναπηρικών συντάξεων, καθώς η σχετική μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί. Ομως η λεγόμενη «εναρμόνιση» των κανόνων αναπηρίας και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων είναι σίγουρο ότι θα κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πάντως, ακόμα και αν το Ασφαλιστικό έμενε (για την ώρα) ως έχει, το βάρος για συνταξιούχους και ασφαλισμένους είναι ήδη υπέρογκο και η εφαρμογή του προκαλεί συνεχείς περικοπές και τα επόμενα χρόνια.

Χαρακτηριστική απ' αυτήν την άποψη είναι η πορεία των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι το 2017 μειωμένες κατά 247 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, στη βάση των περικοπών που ψηφίστηκαν φέτος.

Ανάλογη περίπτωση είναι και η περιβόητη «Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων», που κατευθύνεται στο ΑΚΑΓΕ, η οποία ψηφίστηκε το 2010 και συνεχίζει την αιμορραγία σε βάρος των εισοδημάτων των συνταξιούχων. Ετσι, το 2017, από τους συνταξιούχους και μόνο από το συγκεκριμένο χαράτσι θα αφαιρεθούν 620 εκατ. ευρώ (556 εκατ. στις κύριες συντάξεις και 64 εκατ. στις επικουρικές). Από τα ποσά αυτά, τα 395 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς την κάλυψη ελλειμμάτων των Ταμείων, επιβεβαιώνοντας ότι τελικά και τα ελλείμματα φορτώνονται στις πλάτες εργαζόμενων και συνταξιούχων, ενώ στο απυρόβλητο παραμένουν οι μεγάλες επιχειρήσεις που - πέρα από όλα τα προνόμια που απολαμβάνουν - εισφοροδιαφεύγουν και εισφοροαποφεύγουν συστηματικά.

Ξανά στο στόχαστρο οι μισθοί και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων

Στο στόχαστρο του επερχόμενου «επικαιροποιημένου μνημονίου» φαίνεται να μπαίνουν, μεταξύ άλλων, και οι μισθολογικές δαπάνες και ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αστικού Τύπου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή», το προσχέδιο του «επικαιροποιημένου μνημονίου» αναφέρει ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017 - 2020 (με διάρκεια δηλαδή δύο χρόνια παραπάνω από την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου) θα προβλέπει όρια και συνεχή έλεγχο στη μισθολογική δαπάνη και τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους. Αναφέρεται επίσης η υποχρέωση μείωσης του μισθολογικού κονδυλίου ως ποσοστού του ΑΕΠ κατά την παραπάνω περίοδο.

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, και με αυτόν τον τρόπο η μονιμοποίηση της επίθεσης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και της άθλιας κατάστασης που αντιμετωπίζει συνολικά ο λαός σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την κάλυψη βασικών αναγκών του...

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται και η επαναδιαμόρφωση των ειδικών μισθολογίων που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους στο Δημόσιο (200 χιλιάδες υπάλληλοι σε σύνολο περίπου 650 χιλιάδων), σε αντιστοιχία με το ισχύον «ενιαίο» μισθολόγιο που αφορά στην πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων και με συγκεκριμένη αναφορά ότι η αλλαγή αυτή θα πρέπει να οδηγεί σε «δημοσιονομικό όφελος». Ηδη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 υπάρχει πρόβλεψη μείωσης της μισθολογικής δαπάνης που αφορά στα ειδικά μισθολόγια κατά 23,8 εκ. ευρώ.

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, περί «ορίων» στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, περαιτέρω μείωσης της μισθολογικής δαπάνης κ.ο.κ., συνδέονται με τη νομιμοποίηση της υποστελέχωσης δημοσίων υπηρεσιών μέσω του νομοσχεδίου για την «κινητικότητα» που ψηφίζεται στη Βουλή (θεωρεί ως επαρκώς στελεχωμένους τους Οργανισμούς που έχουν το 50% του προβλεπόμενου υπαλληλικού προσωπικού!) και τη συνολικότερη αναδιοργάνωση του αστικού κράτους, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό στη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org