Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Τρέχουν σε όλο το φάσμα με βάση τις ανάγκες του συστήματος

Νέο γύρο τοποθετήσεων είχαμε χτες στο ζήτημα των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, με βάση και τα ζητούμενα του κεφαλαίου που τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και η κυβέρνηση βαφτίζουν «εθνικούς στόχους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, κάλεσε σε «συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που στέκονται απέναντι στον εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό και απέναντι στην ανευθυνότητα και στον τυχοδιωκτισμό της σημερινής κυβέρνησης. Ηρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταθεί και πάλι όρθια αυτή η χώρα. Για να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και ίσων αποστάσεων». Επικαλέστηκε, δε, την ανάγκη συστράτευσης στους στόχους του κεφαλαίου μιλώντας για το ότι «το διακύβευμα υπερβαίνει τον καθένα από εμάς ατομικά. Το ζητούμενο είναι να μη μας υπερβεί και όλους συλλογικά».

Οι τέτοιες προσκλήσεις του, και κινήσεις στις οποίες επιδίδεται, π.χ. η συμμετοχή του σε βιβλιοπαρουσίαση μαζί με τους Ευ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη, η επίσκεψή του στο υπουργείο Αμυνας, όπου έκανε επίδειξη διάθεσης «συναίνεσης» στον Π. Καμμένο στα λεγόμενα «εθνικά θέματα», ερμηνεύονται και ως προσπάθεια να διεμβολίσει τους χώρους τους. Ταυτόχρονα, και χτες αρκετά γράφτηκαν για ενδεχόμενη συμπόρευση μαζί του «κεντρώων» «εκσυγχρονιστών», «μεταρρυθμιστών», όπως οι Ευ. Βενιζέλος και Αννα Διαμαντοπούλου.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» μιλούσε για το ότι «κινδυνεύει να σαπίσει η υπόθεση της ίδρυσης ενός νέου κόμματος στο χώρο του μεταρρυθμιστικού, προοδευτικού κέντρου» και καλούσε τους Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου και Θεοδωράκη «να προχωρήσουν ή να δηλώσουν αν έχουν αποφασίσει να πάνε στο ιδρυτικό συνέδριο (...) ενός μεταρρυθμιστικού κόμματος του προοδευτικού κέντρου, το οποίο θα βάλει την ατζέντα της χώρας», ενώ ο Στ. Θεοδωράκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό «Alpha», επέμεινε ότι το μόρφωμά του δεν θα συνεργαστεί προεκλογικά με κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, αναφέροντας ότι έχει δύο δρόμους: 'Η αυτόνομη πορεία ή ως βάση σε ένα «νέο κίνημα» που θα δημιουργηθεί μέσα από την «κοινωνία».

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του κόμματος, επανέλαβε τους όρους που αυτό βάζει για τη συμμετοχή στην τέτοια αναμόρφωση, ζητώντας την «αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» και σημειώνοντας ότι «δεν στοχεύουμε σε ένα συμπληρωματικό ρόλο, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση (...) Μιλάμε για εθνική συνεννόηση, για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, γιατί όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους (...) Αλλά στόχος μας είναι να γίνουμε εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο ισχυρός πόλος, η δύναμη της κεντροαριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ