Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Αγώνες, μάχες, ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα»

Ο Δ. Κουτσούμπας στην έκθεση αρχειακού υλικού
Ο Δ. Κουτσούμπας στην έκθεση αρχειακού υλικού
Με μια μεγάλη εκδήλωση χτες στο Αιγάλεω, στο κλειστό γυμναστήριο «Σ. Βενέτης», κορυφώθηκε η πολύμηνη προσπάθεια της ΠΟ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ που οδήγησε στην έκδοση του Λευκώματος με τίτλο «Αγώνες, μάχες, ηρωικές στιγμές του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος στη Δυτική Αθήνα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς και οι κομμουνιστές δήμαρχοι Χαϊδαρίου και Πετρούπολης, Μιχάλης Σελέκος και Βαγγέλης Σίμος αντίστοιχα.

Πρόκειται για άλλη μία πρωτοβουλία ενταγμένη στον 5χρονο πολύμορφο εορτασμό των 100χρονων του ΚΚΕ. Το περιεχόμενο του λευκώματος παρακολουθεί όλη την πορεία ζωής και δράσης του Κόμματος στις εργατικές - λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας. Η έκδοσή του στηρίχθηκε στην ακούραστη δουλειά δεκάδων μελών του ΚΚΕ, σε ερευνητική προσπάθεια, αλλά και στην προσφορά στοιχείων και ντοκουμέντων από παλαίμαχους αγωνιστές και απογόνους τους. Οι 145 σελίδες του είναι γεμάτες από γνωστές και άγνωστες στιγμές της δράσης του Κόμματος, που ξεδιπλώνονται μέσα από πλήθος φωτογραφιών, προκηρύξεων, αποσπασμάτων από τον «Ριζοσπάστη» και πλήθος άλλων πηγών.

Στη χτεσινή εκδήλωση ξεχώρισε η έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού και ντοκουμέντων, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά δημόσια. Αλληλογραφία εξόριστων κομμουνιστών, φωτογραφίες από τη δράση του ΕΛΑΣ της Αθήνας, όπως κατά την οπισθοχώρησή του το Δεκέμβρη του '44 στα Δερβενοχώρια και στη Χασιά, καθώς και διαταγές του ΕΛΑΣ, ήταν μερικά από τα εκθέματα που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων.


Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι φιλοδοξία της Οργάνωσης είναι το λεύκωμα να φτάσει πλατιά σε εργατικούς, λαϊκούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν τι λέει το ΚΚΕ, αλλά και την ιστορία της περιοχής της Δυτικής Αθήνας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτή η έκδοση δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή της προσπάθειας, καθώς πρέπει να συνεχιστεί η ιστορική ανάδειξη των ηρωικών στιγμών και ολόκληρων περιόδων που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό συγκρότημα των ΤΟ Περιστερίου και Ν/Δ Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με αντάρτικα και εργατικά - λαϊκά τραγούδια, η οποία ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» και τις υψωμένες γροθιές των συγκεντρωμένων.

  • Στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα δημοσιευτεί εκτενές ρεπορτάζ από τη χτεσινή εκδήλωση στο Αιγάλεω.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ