Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Τρέχουν» την «αξιολόγηση», αβεβαιότητες για το κρατικό χρέος

Θέλουν τη γοργή εφαρμογή και νέων αντεργατικών μεταρρυθμίσεων για την ανταγωνιστικότητα

Με φόντο τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ με αφορμή το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους και με κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής εξελίσσονται οι διεργασίες γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επισείοντας τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους στη διεθνή οικονομία και τις γενικότερες εξελίξεις, προσδίδει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος τόσο στο κλείσιμο της «αξιολόγησης» όσο και στην υπό διαμόρφωση συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους και τα άλλα «εκκρεμή» ζητήματα: «Ολα αυτά θα πρέπει να έχουν συμβεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017. Δεν είναι απλώς επιθυμητό, είναι αναγκαίο», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Γερμανίας και η πλευρά του ΔΝΤ συνεχίζουν τη διελκυστίνδα γύρω από το ελληνικό κρατικό χρέος. Σε αυτό το πλαίσιο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «διέψευδε» χτες δημοσιεύματα σχετικά με τη λεγόμενη «μίνι σύνοδο» Ευρωζώνης - ΔΝΤ, στην οποία μετέχουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου καθώς και 5 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, η πλευρά της Κομισιόν, μέσω δηλώσεων εκπροσώπων της, επισημαίνει πως «δεν σχολιάζουμε διαρροές προς τον Τύπο» και ακόμη ότι «δεν είναι στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Οικονομικών να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τέτοιες συναντήσεις».

Ταυτόχρονα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ επανήλθε στο ζήτημα, αναφέροντας ότι «η μίνι σύνοδος για την Ελλάδα δεν ματαιώθηκε, θα πραγματοποιηθεί, απλώς άλλαξε η ημερομηνία για να αποφευχθεί η προσοχή των μέσων ενημέρωσης».

Επείγεται η συγκυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του σχετικά με τη «μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο», τόνισε πως «ούτε η τρέχουσα αξιολόγηση είναι απαλλαγμένη από αβεβαιότητες, για τις οποίες δεν ευθύνεται η ελληνική πλευρά». Ο ίδιος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ίδρυμα «διαΝΕΟσις» του Δ. Δασκαλόπουλου, πρώην προέδρου του ΣΕΒ, αναφερόμενος στις καθοριστικές διαδικασίες και τις εξελίξεις της περιόδου, εστίασε στις παγκόσμιες και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, οι «οποίες στην παρούσα φάση αποτελούν πηγή αυξημένης αβεβαιότητας». Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη «έγκαιρου κλεισίματος» της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Οπως είπε, οι αβεβαιότητες «επιβάλλουν, συνεπώς, το έγκαιρο κλείσιμο, όσο εξαρτάται από μας, ανοιχτών θεμάτων, τη θωράκιση της χώρας και της κοινωνίας έναντι απρόβλεπτων εξελίξεων».

Περιγράφοντας τον «οδικό χάρτη» με τα αντιλαϊκά ορόσημα της επόμενης περιόδου, ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην «έγκαιρη με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», στις αποφάσεις για το κρατικό χρέος, στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ κ.ά. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «κρίσιμη παράμετρος σ' αυτήν την αλληλουχία των γεγονότων, ιδίως αυτών που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είναι ότι όλα αυτά θα πρέπει να έχουν συμβεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το αργότερο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2017. Δεν είναι απλώς επιθυμητό, είναι αναγκαίο».

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο στο έδαφος των μνημονίων

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, που οδηγούν σε μείωση του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων σε μόνιμη βάση κατά 10%, αναμένεται σε ορίζοντα δεκαετίας να οδηγήσουν σε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,5% και σε αύξηση της απασχόλησης και των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 3% και 4,5% αντίστοιχα».

Αυτό επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης σχετικά με τη «μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο». Επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου έχουν ως εφαλτήριο τα μνημόνια με τα αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως «η ελληνική οικονομία έχει σήμερα τις δυνατότητες να περάσει, σχετικά σύντομα, σε μια νέα αναπτυξιακή φάση, εφόσον βέβαια συνεχισθεί με επιτυχία η εφαρμογή του προγράμματος».

Αναφερόμενος στη μακροχρόνια συμβολή και των τριών μνημονίων στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας και στο νέο παραγωγικό πρότυπο, επισήμανε πως «είναι γεγονός καταλυτικής σημασίας για το μέλλον ότι τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν από το 2010 και έπειτα πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν και να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης αναμένεται να ενισχύσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα μέσω της ταχύτερης ανόδου της παραγωγικότητας και της απασχόλησης», τονίζοντας ότι «από αναλύσεις των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι η κυριότερη επίδραση των μεταρρυθμίσεων αφορά την ταχύτερη άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής».

Χαρακτηριστική είναι και η παρέμβαση που έκανε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Eurobank, N. Kαραμούζης, τονίζοντας: «Χρειαζόμαστε ευρύτατη πολιτική συναίνεση γύρω από μία ηγεσία με ισχυρές πεποιθήσεις και άποψη για το μέλλον, που θα πλαισιώνεται από ισχυρή τεχνοκρατική ομάδα». Αναφερόμενος σε αδυναμίες των ελληνικών κυβερνήσεων και του αστικού πολιτικού προσωπικού, επισήμανε ότι «δεν αναλάβαμε ποτέ την ιδιοκτησία των προγραμμάτων προσαρμογής που υπογράψαμε, αλλά ούτε και διαμορφώσαμε δική μας αξιόπιστη πρόταση εφόσον διαφωνούσαμε». Ταυτόχρονα, όπως είπε, «οι Ευρωπαίοι εταίροι, αρκετές φορές, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές κυβερνήσεις και στην δέσμευσή τους να υλοποιήσουν με συνέπεια το πρόγραμμα, αποσταθεροποίησαν τις προσδοκίες των αγορών, χρησιμοποιώντας τον κίνδυνο του Grexit ως διαπραγματευτικό μέσο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ