Παρασκευή 13 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συστάσεις εργοδοτών για «επαναξιολόγηση» της εξωτερικής πολιτικής

Νέα βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αντιπαραγωγικές πολιτικές συγκρούσεις... Αυτό αποτελεί έκκληση προς όλα τα κόμματα», σημείωσαν χτες εκπρόσωποι της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Τουρκίας, της TUSIAD, σε συνάντηση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επίσης επισημάνθηκε: «Εχει φανεί ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Πρέπει να λάβουμε μια σειρά βήματα, για να διατηρήσουμε την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ και πρέπει να χειριζόμαστε τις (διεθνείς) σχέσεις με σεβασμό».

Οι παραπάνω επισημάνσεις εκπροσώπων του τουρκικού μεγάλου κεφαλαίου διατυπώνονται σε μια περίοδο που, στο φόντο και των εξελίξεων στο κυβερνών ΑΚΡ, δυναμώνει γενικά η συζήτηση για τις προτεραιότητες της χώρας, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, δεδομένης και της ανησυχίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τουρκική καπιταλιστική ανάπτυξη. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η TUSIAD δεν εκφράζει όλες τις μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου, όπως και ότι «νέα αξιολόγηση» δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με διαφωνία με τις σημερινές επιλογές, αλλά μπορεί να είναι και «σήμα» για πιο απαιτητικά «παζάρια».

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζεται και η συζήτηση για τη σχεδιαζόμενη Συνταγματική αναθεώρηση, η «Σαμπάχ» έγραφε χτες ότι στο σχέδιο που θα καταθέσει το ΑΚΡ μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (ο ορισμός νέου πρωθυπουργού πιθανώς θα φέρει αλλαγές και στο υπουργικό συμβούλιο) θα περιλαμβάνει τροποποίηση της διάταξης που απαγορεύει στον Πρόεδρο της χώρας να είναι μέλος κόμματος. Ακόμα, η πρόταση θα προβλέπει πως ο Πρόεδρος της χώρας θα μπορεί να προεδρεύει σε υπουργικά συμβούλια, ως απόρροια της θέσης του.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία της Αγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τις δηλώσεις του ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου που, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι «δεν μπορείτε να φέρετε ένα τέτοιο προεδρικό σύστημα χωρίς να χυθεί αίμα». Οι δηλώσεις Κιλιντσάρογλου προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις από το ΑΚΡ. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μπουλέντ Τουράν τον κατηγόρησε για κάλεσμα σε «εμφύλιο πόλεμο», ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Μουσταφά Ελιτάς, αναρωτήθηκε: «Είμαστε περίεργοι για το τι θα κάνει ο Κιλιντσάρογλου. Θα εκτελέσει τους βουλευτές που στηρίζουν το προεδρικό σύστημα;...». «Το χύσιμο αίματος είναι δουλειά δικτατόρων, τυράννων, δολοφόνων και συχνά, τρελών», σχολίασε από τη μεριά του και ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, έγινε νέα έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, σε στρατιωτική ζώνη στην περιοχή Σανκάκτεπε.

Σύμφωνα με τις πρώτες ανταποκρίσεις, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη, ενώ ήταν ακριβώς πίσω από όχημα που μετέφερε στρατιώτες και είχε πριν λίγο αποχωρήσει από το κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, γινόταν λόγος για οκτώ τραυματίες, από τους οποίους ο ένας ήταν πολίτης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org